IZABRAN NA KONGRESU U ZAGREBU Donald Tusk novi predsjednik EPP-a

Vrijeme:4 min, 29 sec

Donald Tusk zamijenio je Francuza Josepha Daula na čelu Europske pučke stranke (EPP). Odlučilo je tako više od 2000 sudionika iz 40 zemalja koji u zagrebačkoj Areni sudjeluju na dvodnevnom 24. izbornom kongresu Europske pučke stranke (EPP), javlja HRT.

S 491 glas ZA i 37 glasova PROTIV, Poljak Donald Tusk postao je prvim predsjednikom EPP-a iz tzv. “nove Europe”.

Tusk (62) bio je jedini kandidat za novog čelnika krovne europske stranke desnog centra i najjače skupine u Europskom parlamentu. Krajem studenoga istječe mu mandat predsjednika Europskog vijeća na koji je izabran 2014. i 2017.

– Bolje biti predsjednik EPP-a nego bivši predsjednik Europskog vijeća, rekao je u šali Tusk nakon objave rezultata. On je ranije u srijedu izjavio da mu je dosta biti prvi europski birokrat i da kreće u borbu za birače protiv populista.

Svečana večera za izaslanike održava se u Muzeju suvremene umjetnosti, dok su se predsjednici država i vlada, vođe oporbe te članovi predsjedništva EPP-a, istodobno uputili na summit EPP-a.

Dosadašnji predsjednik Europske pučke stranke, Francuz Joseph Daul održao je oproštajni govor u kojem se zahvalio nazočnima na suradnji. Pozdravljen je gromoglasnim pljeskom.

Ursula von der Leyen: Na nama je da našoj djeci predamo jaku Europu

Skupu se obratila buduća predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen koja je zahvalila predsjedniku EPP-a Josephu Daulu, a uskoro novom predsjedniku Donaldu Tusku poručila je da je uzor jer najbolje zna kako je to boriti se očuvati timski duh u teškim vremenima.

– Nema sumnje što je to europski način života. Nikada nećemo dopustiti nacionalistima i populistima, koji žele izazvati podjele i uništiti EU, da nam uzmu naš europski načina života. Naša se Unija temelji na poštivanju ljudskog dostojanstva, slobodi, demokraciji i jednakosti. Uvijek ćemo braniti naš europski način života, rekla je njemačka političarka.

Pozdravila je Kolindu Grabar-Kitarović i Andreja Plenkovića, dodavši kako zna da njihovo srce kuca za Europu.

– Upravo ste vi Andrej zaslužni što je Hrvatska pred odlukom o ulasku u Schengenski prostor. Naši roditelji su nam predali prosperitetnu Europu, na nama je da našoj djeci predamo jaku Europu. U tom duhu želim voditi novi sastav Europske komisije, poručila je von der Layen.

Angela Merkel: Želimo graditi mostove u Europi, to je uloga EPP-a

Skupu u zagrebačkoj Areni večeras se obratila njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je zahvalila dosadašnjem predsjedniku EPP-a Josephu Daulu te Manfredu Webru za sve što su do sada učinili.

– Imali smo teške godine za EPP; to su bile godine u kojima smo morali izdržati pritisak populizma, to smo uspjeli, za to je trebala snaga i vi ste to uspjeli, rekla je.

“Europski parlament treba jasan put jer ono što se dogodilo prije nekoliko godina ne bismo mogli zamisliti. Treba gledati na dobrobit Europe”.

– Pao je Berlinski zid, to se ne bi dogodilo da se svi nismo zalagali. Svi smo ujedinjeni, tko bi ga zamisliti i sanjati o tome prije 30 godina. Bilo je tada vrijeme hrabrih ljudi, i zato želim reći nešto u ime Njemačke. Činjenica da je hrvatska članica, povezana je sa željom za ujedinjenom Europom. Oni to moraju čuti iz Zagreba. Želimo graditi mostove u Europi, to je uloga EPP-a i zato Ursula i njena Komisija će nas predvoditi na tom putu, poručila je njemačka kancelarka.

Visoki gosti u Zagrebu

Skup je u srijedu ujutro otvorio predsjednik Vlade Hrvatske i HDZ-a Andrej Plenković. Rekao je među ostalim da je HDZ prije 30 godina poveo hrvatski narod, na čelu s Franjom Tuđmanom, prema slobodi, demokraciji, suverenosti i samostalno.

– Hrvatske vlade pod vodstvom HDZ-om izborile su međunarodno priznanje, osigurale su obrane i oslobođenje okupiranih područja. HDZ je imao ključnu ulogu u ostvarivanju članstva Hrvatske u NATO-u i EU-u, kazao je među ostalim predsjednik HDZ-a i premijer Plenković.

– Narodnjačka smo stranka koja promiče domoljublje, demokršćanske, obiteljske i univerzalne humanističke vrijednosti. Suprotstavlja se demagogiji i isključivosti. Večeras će vam se obratiti i predsjednica Republike koja ide po još jednu predsjedničku pobjedu u prosincu, rekao je.

Predsjednik EPP-a Josephu Daulu kazao je da je uvijek bio prijatelj Hrvatske na putu prema Europi. Naglasio je da EPP ostavlja na dobrim temeljima.

Predsjednik Europske pučke stranke Joseph Daul rekao je da je HDZ sinomim uspjeha, a da Hrvatska treba biti predvodnik u regiji. Poručio je da je EPP brana prema populistima. Istaknuo je da se kod pitanja migracija moramo baviti uzrocima.

– Čini se i da smo se našli između imperijalističkih politika Kine i Rusije, kazao je i nastavio “da oni za razliku od Europljana ne moraju polagati račune svojim građanima”. Strateškom pogreškom smatra ne otvaranje pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

– Prekršili smo obećanje i otvorili prostor na Zapadnom Balkanu za Rusiji, Kinu, Tursku i zemlje Zaljeva, dodaje.

Tusk: Dosta mi je biti glavni europski birokrat

Predsjednik Europskog vijeća na odlasku Donald Tusk izjavio je u srijedu u Zagrebu da mu je dosta biti prvi europski birokrat i da kreće u borbu protiv populista čim postane novi predsjednik Europske pučke stranke (EPP).

– Na jednoj su strani stranke neodgovornog populizma, a na drugoj naša stranka odgovorne popularnosti, rekao je Tusk članovima iz četrdesetak zemalja koji će ga za koji sat izabrati za stranačkog čelnika.

– Nakon pet godina dosta mi je biti glavni europski birokrat. Ja sam spreman za borbu, nadam se da ste spremni i vi”, dodao je Tusk, kojemu krajem studenoga prestaje mandat u Bruxellesu.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori