Sudska vještakinja obavila procjenu Matoševe kuće u Tovarniku pa se naknadno sjetila zatražiti uvid u nekretninu

Vrijeme:1 min, 50 sec

A. G. MatošOpćinski sud u Vukovaru zakazao je 21. studenoga 2019. ročište u svrhu utvrđivanja vrijednosti predmetne nekretnine ovršenika – Spomen-doma A. G. Matoša u Tovarniku. Ovršenik u postupku je Društvo Antuna Gustava Matoša iz Tovarnika, a ovrhovoditelj Matica hrvatska, koja je tužila svoj bivši ogranak jer nije vratio posuđeni novac za otkup i izgradnju Matoševe kuće.

Na ročištu se, kako napominje Sud, stranke mogu izjasniti o vrijednosti nekretnine. Dipl. ing. arh. Dinka Benačić, po zahtjevu Općinskoga suda u Vukovaru, napravila je procjembeni elaborat i dostavila ga strankama u postupku. Po tome elaboratu tržišna vrijednost predmetne nekretnine na dan 19. kolovoza 2019. iznosila je 2.900.000,00 kuna.

Stalna sudska vještakinja Dinka Benačić, međutim, zatražila je od ovršenika 9. rujna 2019. pristup i ulaz u nekretninu, uz napomenu da bi na očevid izišli sljedeći tjedan. Društvo A. G. Matoša obavijestilo je 9. listopada sudsku vještakinju da očevid radi procjene vrijednosti nekretnine može obaviti 25. studenoga.

Procijenjena je vrijednost Matoševe kuće 2017. godine bila 5.004.000,00 kuna, što znači da je za dvije godine izgubila na tržnoj vrijednosti gotovo 42 posto. U postupku prava prvokupa Općina Tovarnik tražila je novu procjenu vrijednosti Matoševe rodne kuće kako bi je, kako se tvrdi, za mali novac pretvorila u starački dom.

Je li se posljednjom procjenom željelo pogodovati Općini Tovarnik? Rješenjem Uprave za zaštitu kulturne baštine Kuća AGMMinistarstva kulture, od 3. svibnja 2016., utvrđeno je da kuća u kojoj je rođen književnik A. G. Matoš ima svojstvo kulturnoga dobra. Zbog toga je upisana u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, a upis je objavljen u Narodnim novinama.

Ovdje se postavlja pitanje ima li Dinka Benačić ovlaštenje stalnoga sudskog vještaka za procjenu vrijednosti graditeljske baštine jer trenutačno u Republici Hrvatskoj, kako se doznaje, takvu ovlast ima svega šest osoba, koji procjene rade po utvrđenim pravilima struke.

Da sve poprima oblik svojevrsne komedije, može se iščitati iz nadnevka kad je sudska vještakinja utvrdila tržišnu vrijednost objekta, odnosno napravila procjembeni elaborat, a kad je zatražila očevid, zapravo pristup i ulaz u nekretninu. To se dogodilo čak dvadeset dana po izradbi elaborata. Ne vidimo razloga zašto je nakon ovako “sjajno obavljena posla” uopće tražila očevid objekta?!

Marko Curać
Hrvatski tjednik

https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)