KONGRES EPP-A – ZAGREB JE DANAS NAJSIGURNIJI GRAD U EUROPI: 500 policajaca čuva tisuće političara, među njima i niz uglednika, doznajemo raspored Angele Merkel

Vrijeme:4 min, 15 sec

Premijer Andrej Plenković u Banskim dvorima održao je jučer sastanak s predsjednikom Europskog vijeća na odlasku Donaldom Tuskom, koji će danas na izbornom kongresu biti potvrđen za novog predsjednika EPP-a, najveće političke grupacije u EU, kojoj pripada i HDZ.

Tusk je, naime, jedini kandidat za tu poziciju, a na tom će mjestu naslijediti Francuza Josepha Daula. Susret s Tuskom prvi je u nizu bilateralnih sastanaka koje će Plenković održati tijekom ova tri dana, od 19. do 21. studenog, dok traje Kongres Europske pučke stranke u Zagrebu – trinaest bi ih trebalo biti održano u Banskim dvorima, a trinaest u Areni. Plenković i Tusk nakon sastanka su dali zajedničku izjavu. Poručili su da Europska unija treba ponovno postići jedinstvo oko proširenja nakon razočaravajuće odluke da Sjevernoj Makedoniji i Albaniji ne da zeleno svjetlo za početak pregovora.

Optimisti

– Nedonošenje odluke o Makedoniji i Albaniji veliko je razočaranje, no neću prestati biti optimist. Treba učiniti sve da se ponovno ostvari jedinstvo Unije oko proširenja – rekao je Tusk. Dodao je da su ovo njegovi zadnji dani kao predsjednika Europskog vijeća te, uvodno, da mu je uvijek veliko zadovoljstvo posjetiti Hrvatsku.

Plenković je rekao da su Tusku predstavljeni prioriteti hrvatskog predsjedanja Europskom unijom.

– Uz višegodišnji financijski okvir, Hrvatska će odmah dobiti temu izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije i daljnje pripreme za sastanak na vrhu između članica EU i zemalja jugoistočne Europe.

Potpora

Naša je pozicija vrlo jasna, smatramo da bi bilo dobro za Sjevernu Makedoniju i Albaniju te za njihovu europsku perspektivu i za stabilnost čitavog jugoistoka Europe da ti pregovori počnu. Ove dvije zemlje imaju potporu Hrvatske – rekao je Plenković, koji se jučer sastao i s glavnim pregovaračem Europske unije za Brexit Michelom Barnierom, kao i glavnom tajnicom Vijeća za regionalnu suradnju Majlindom Bregu.

Predsjednika EPP-a Josepha Daula jučer je primila predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Prioriteti i izazovi

“Predsjednica Grabar-Kitarović upoznala je sugovornika s prioritetima hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije. Jednako tako, razgovaralo se izazovima koji stoje pred Europskom unijom te o stanju u hrvatskom i europskom susjedstvu, odnosno u jugoistočnoj Europi.

Zagreb, 191119. Centar grada. Zagrebacki hoteli pod pojacanjim nadzorom policije uoci odrzavanja kongresa Europske pucke stranke (EPP). Na fotografiji: policijsko osiguranje kod hotela Sheraton. Foto: Darko Tomas / CROPIX

Predsjednica Republike istaknula je važnost tema o kojima će se raspravljati na kongresu Europske pučke stranke u Zagrebu, gdje će se, među ostalim, izabrati novo vodstvo i razgovarati o daljnjoj konsolidaciji i proširenju Europske unije, klimatskim promjenama i mladima”, priopćeno je iz Ureda predsjednice.

U Sheratonu se jučer održala i sjednica Predsjedništva EPP-a, zadnja u starom sazivu, te skupština.

Plenković bi danas u 15.30 sati u Banskim dvorima trebao imati sastanak s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koja u Zagreb stiže tijekom jutra. Nakon toga Merkel ide u Arenu, gdje će oko 19 sati održati govor, a očekuju se i govori nove predsjednice EK Ursule von der Leyen te predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Završno će se sudionicima Kongresa obratiti i Donald Tusk. Slijedi svečana večera u MSU-u i EPP summit, a iste večeri Merkel odlazi iz Zagreba.

Premijer Plenković bi se, nakon sastanka s Merkel, u Banskim dvorima u 17 sati trebao sastati s norveškom premijerkom Ernom Solberg.

Na 26. kongresu pučana očekuje se oko 2000 sudionika, a na skup stižu niz šefova europskih država i vlada te najviši dužnosnici Europske unije. Osim novog šefa EPP-a, na Kongresu će se izabrati i deset potpredsjednika, glavni tajnik i rizničar. Nijemac Christian Schmidt jedini je kandidat za rizničara, a za deset potpredsjedničkih mjesta kandidata je dvanaest.

Više od 500 policajaca čuva 2600 europskih političara

Nešto više od 500 policajaca osiguravat će 26. kongres Europske pučke stranke koji se do sutra održava u zagrebačkoj Areni i ujedno je najviši ovogodišnji skup visokog ranga u Hrvatskoj.

Za policiju je to i skup najvišeg sigurnosnog rizika jer će mu prisustvovati njemačka kancelarka Angela Merkel, dosadašnji predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, bivši predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i nova predsjednica Ursula von der Leyen, ali i Silvio Berlusconi, Vitalij Kličko te brojne druge VIP osobe.

Uz Arenu koja je već pod posebnim režimom osiguranja i ograničenja pristupa, protueksplozijski pregledana, hoteli Sheraton, Westin, Hilton i svi objekti u kojima će biti smješteno oko 2600 sudionika kongresa pod pojačanim su osiguranjem.

Policija će tijekom prolaska kolona štićenih osoba zatvarati trasu, a uobičajeno kretanje od zračne luke prema užem središtu grada predviđeno je Avenijom Većeslava Holjevca, Ulicom grada Vukovara i Savskom cestom do hotela ili ureda predsjednice i premijera.

Plan osiguranja napravljen je tako da zatvaranje prometa bude što kraće kako se ne bi ometao redovni promet i kako bi se izbjegle gužve. Pojačano će osiguranje biti vidljivo na trasi kretanja štićenih kolona, oko hotela, Arene, a uz brojne pripadnike svih rodova policije, u osiguranju će sudjelovati i velik broj policajaca u civilu te službeni psi. Koristit će se sva raspoloživa tehnika, a razinu osiguranja diktiraju i zahtjevi sigurnosnih službi te standardi koje imaju njihovi dužnosnici. Sasvim je izvjesno da će kancelarku Merkel, visoke čelnike EU i strane državnike prevoziti u blindiranim vozilima.

Kako doznajemo iz izvora u MUP-u, nisu zabilježene nikakve ozbiljne prijetnje koje bi iziskivale dodatni angažman osiguranja. Uz hrvatske policajce, dužnosnike stranih država čuvat će i njihovi pripadnici osiguranja, ali neće imati pravo postupanja.

 

https://www.jutarnji.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori