“VRATIMO NADU ZAVIČAJU”: U Jajcu bogat program u povodu 558. obljetnice krunidbe kralja Stjepana Tomaševića

Vrijeme:4 min, 44 sec

U subotu i nedjelju u Jajcu je održana II. manifestacija Kulturno-vjerska baština Hrvata Bosne i Hercegovine, pod geslom „Vratimo nadu zavičaju“. Manifestacija je upriličena u kraljevskom gradu Jajcu povodom 558. obljetnice krunidbe posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića, piše portal Volimjajce.com, aprenosi Hrvatski Medijski Servis.

Pokrovitelji manifestacije bili su Hrvatski narodni sabor BiH, Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske i Hrvatska matica iseljenika. Sponzori manifestacije bili su predsjednik Federacije BiH, Marinko Čavara, ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta KSB, Bojan Domić, ministrica financija Srednjebosanske županije, Mirjana Plavčić, te Uduga Hrvata Bosne i Hercegovine „Prsten“.

Manifestacija je otvorena u subotu u Domu kulture Jajce koncertom ansamla Marco Polo iz Zagreba pod ravnanjem dirigenta Ante Milića.

Ovaj koncert organiziran je povodom 558. obljetnice krunidbe posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića, a brojna publika uživala je u izvedbama renesansne glazbe hrvatskih i stranih autora. Koncert je otvoren starocrkvenim napjevima s Hvara i Murtera iz 15. i 16. stoljeća, Evo je prišal i Zdravo morska zvizdo, a završen s dvije vedre frotole Andrije Motuvljanina, Mač sad hvataj ljuven Bože i Zbogom zloćo.

Nedjeljni program počeo je u 10 sati okupljanjem kulturno-umjetničkih društva i gostiju ispred krunidbene Crkve svete Marije, gdje se nazočnima obratio predsjednik organizacijskog odbora manifestacije i ravnatelj „Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca“, Anto Brtan. Naglasio je značaj obilježavanja obljetnice krunidbe kralja Stjepana, jer je Bosna po prvi put stekla međunarodno priznanje činom slanja krune od strane pape Pia II čiji je izaslanik Nikola Modruški vodio svečanost krunidbe. Članovi Udruge „Vitezovi kraljevskog grada Jajca“ položili su na ulazu u crkvu buket bijelih ljiljana u čast posljednjeg bosanskog kralja.

Potom su Vitezovi predvodil defile središtem grada do crkve Uznesenja BDM u Jajcu, gdje je održano liturgijsko slavlje. Svetu misu, koju je uživo prenosila RTV Herceg-Bosne, predvodio je jajački župnik i gvardijan fra Vinko Marković. U nadahnutoj propovijedi govorio je o teškom položaju hrvatskog naroda i potrebi da se svi uključimo u rad za dobrobit svoga naroda.

Nakon mise gvardijan jajačkog samostana počastio je okupljene članove kulturno-umjetničkih društava domaćom šljivovicom, te je upriličeno kratko druženje uz prigodne pjesme.

Nakon toga, svečani defile krenuo je prema Domu kulture Jajce gdje je održana smotra tradicijske kulture, nošnje, pjesme, plesa i običaja Hrvata Bosne i Hercegovine.

Na početku programa okupljene je u ime organizatora manifestacije pozdravio predsjedatelj OV Jajce Ivo Šimunović, te se zahvalio pokroviteljima i sponzorima na potpori te posebno kulturno-umjetničkim društvima koji su prihvatili sudjelovanje na ovoj manifestaciji.

Kao izaslanik Hrvatskog narodnog sabora BiH pozdravne riječi uputio je Radoje Vidović, predsjednik ŽO HDZ BiH Središnja Bosna. Naglasio je kulturno-povijesni značaj Jajca i pohvalio ideju da se ova manifestacija ogranizira upravo u Jajcu na dan krunidbe kralja Stjepana.

U ime državnog tajnika Zvone Milasa i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske nazočne je pozdravila Žana Ćorić, savjetnica s posebnim položajem za pitanje Hrvata u BiH. Kazala je da Središnji državni ured za Hrvate izvan RH snažno podržava sve aktivnosti od značaja za Hrvate u Bosni i Hercegovini kako bi osnažili njihovo djelovanje na svim poljima, a posebno u području kulture.

Ravnatelj Hrvatske matice iseljenika, Mijo Marić kazao je da je prva manifestacija pod ovim geslom održana prošle godine u Sesvetskoj Sopnici u Zagrebu, uz bogati kulturno-umjetnički program zavičajnih klubova Hrvata iz Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj, te kulturno-umjetničkih društava iz Bosne i Hercegovine. Ove godine čast biti domaćinom pripala je kraljevskom gradu Jajcu, što ima i posebnu simboliku jer se organizira upravo na 558. obljetnicu krunidbe posljednjeg bosanskoga kralja Stjepana Tomaševića – dodao je Marić.

U prepunoj dvorani Doma kulture u Jajcu nastupili su:

Folklorna skupina „Prijatelji“ iz Jajca
HKUD „Izidor Poljak“, Boće, Brčko
HKUD „Donja Rama“, Gračac, Prozor-Rama
HKUD „Kočerin“, Široki Brijeg
HKUD „Topala“, Vitez
KPD „Matija Gubec“, Bakovići, Fojnica,
HKUD „Hutovo“, Neum
IFG „Sloga“, Guča Gora
HKUD „Kralj Tomislav“, Tomislavgrad
HKD „Napredak“, Vitez
HKD „Napredak“, Bugojno
HKD „Napredak“, Jajce

Izvedbama tradicijskih hrvatskih napijeva, plesa i običaja Hrvata Bosne i Hercegovine, te prelijepim narodnim nošnjama oduševili su jajačku publiku.

Čast da završnim govorom označi kraj ovogodišnje manifestacije „Vratimo nadu zavičaju“ u Jajcu pripala je njenom idejnom začetniku fra Stipi Karajici. Zahvalio se domaćinu na dobro organiziranoj manifestaciji, pokroviteljima i sponzorima te svim kulturno-umjetničkim društvima koja su svojim nastupom obogatili ovu smotru tradicijske kulture. Naglasio je da se hrvatski narod ne treba plašiti svoje budućnosti sve dok ima mlade koji na ovako živopisan način njeguju svoju kulturu i običaje. Kazao je da će se sljedeće godine ova manifestacija održati također u Bosni i Hercegovini, u stradaloj i porušenoj hrvatskoj Posavini.

Nakon smotre folklora upriličen je domijenak za sve sudionike manifestacije.

U 17:00 sati ispred središnjeg spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Jajcu, članovi ZŽ Katarina Kosača Jajce, Udruga „Vitezovi kraljevskog grada Jajca“ i OO Mladeži HDZ BiH Jajce, skupa s članovima organizacijskog odbora manifestacije „Vratimo nadu zavičaju“ i gostima zapalili su svijeće za sve žrtve Vukovara i Škabrnje. Fra Filip Karadža, župnik Župe Podmilačje izmolio je opijelo za sve hrvatske žrtve Vukovara i Škabrnje. Program je obogaćen zvukom violina učenica OŠ „13 rujan“ Jajce, Sare Dramac i Ane Barišić. Članovi Mladeži OO HDZ Jajce potom su upalili svijeće i u Vukovarskoj ulici u Jajcu poslavši na taj način poruku da žrtve koje su ginule za slobodu Domovine nikada neće biti zaboravljene.

Program je nastavljen u 19 sati promocijom knjige Kamenom satkana prošlost – srednjovjekovni gradovi Bosne, autora prof. Leonarda Valente. O knjizi su govorili dr. Slobodanka Prtija s odsjeka za istoriju Filozofskog fakulteta u Banja Luci, mr. Edin Bujak s odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu, te sam autor. Izvedbama srednjovjekovne glazbe promociju je uljepšao ansaml „Fugato“ iz Zenice.

 

https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)