Komemoracija “Žrtva Borovo naselja za domovinu”

Vrijeme:2 min, 45 sec

Komemorativnim skupom “Žrtva Borovo naselja za domovinu” u nekadašnjem Borovo commercu, gdje se 1991. nalazila ratna bolnica i kvartovsko sklonište, obilježena je obljetnica velikosrpske okupacije Borova naselja i stradanja njegovih mještana, uz apel svima koji nešto znaju o nestalima da pomognu u njihovu pronalasku.

Prema podacima vukovarskih stradalničkih udruga, u trenutku okupacije 19. studenoga 1991., u bolnici i skloništu u Borovo commercu nalazilo se oko 800 civila i ranjenika, a po ulasku agresora u taj prostor nasilno je odvedeno, izloženo torturama i ubijeno 115 branitelja i civila. Na sam dan okupacije u Borovu naselju ubijena je 51 osoba.

U tromjesečnoj opsadi Borova naselja poginulo je 176 branitelja i civila, a još je nepoznata sudbina 63 branitelja i civila iz tog vukovarskog naselja. Izaslanik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved zahvalio je Udruzi roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja “Vukovarske majke” na suradnji s Ministarstvom branitelja i energiji koju ulažu u organiziranju komemoracije, ali i u odašiljanju poruke da sudbina nestalih mora biti riješena.

Ministar je potvrdio kako je u tijeku nekoliko ekshumacija, ističući kako je njegovo ministarstvo posvećeno potrazi za nestalima, izrazivši uvjerenje da će rezultati u narednom razdoblju biti još bolji nego do sada. Predsjednica “Vukovarskih majki” Manda Patko poručila je kako se danas prisjećamo svih onih koji su poginuli zbog ljubavi prema domovini.

“Naši nestali, naša su bolna rana koja ne zastarijeva. Mnogi nas ne razumiju, no ni mi ne razumijemo kada će naše lutanje završiti, rekla je Patko i dodala da “krvnici uživaju blagodati ove države”, ali ne ispunjavaju svoje obveze i ne govore gdje su pokopani nestali, “pa zločin još uvijek traje jer je šutnja zločin”.

Kod spomen-ploče među ostacima Borovo commerca u spomen na poginule, ubijene i nestale branitelje i civile Borovo naselja brojna izaslanstva zapalila su svijeće i položila vijence. Među onima koji su odali počast žrtvama bile su i predstavnice udruženja “Žene u crnom” iz Beograda te udruge “Žene iz Zvornika”. Zbivanja na današnji dan 1991. godine prisjetio se Ivo Kovačić, koji se kao ranjenik nalazio u bolnici u Borovo commercu.

“Od jutra su započeli napad, a oko 10 sati topnička paljba usmjerena je na Borovo commerc, pri čemu su rušeni potporni stupovi kako bi se kompleks urušio u podrumski prostor, no srećom do toga nije došlo, rekao je Kovačić. Dodao je da su, kada su izlazili iz skloništa, “domaći Srbi” izdvajali branitelje i civile od kojih su mnogi potom streljani, a neki odvedeni u logore gdje im se gubi svaki trag. Komemoracija je nastavljena Križnim putem, kojim su Vukovarci i drugi prošli Ulicom Blage Zadre, Trpinjskom cestom do crkve Gospe Fatimske, gdje je služena misa.

Na obali Dunava u Borovu, nekadašnjem Borovu Selu, komemorativnim skupom “Svjedočenjem protiv zaborava” u popodnevnim satima odat će se počast stradalim braniteljima i civilima koji su na obali ubijani, a tijela im bacana u rijeku. Položit će se vijenci i upaliti svijeće i na Farmi Lovas, gdje su iz masovne grobnice 2001. godine ekshumirane 24 žrtve ubijene u Borovo naselju i Vukovaru, čiji su posmrtni ostatci bili pomiješani s ostatcima uginule stoke.

U organizaciji “Vukovarskih majki”, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kasnije popodne u Borovo naselju odat će se počast i kod spomen-obilježja nestalima u Domovinskom ratu.

 

daniponosa.hrt.hr/ https://daniponosa.hrt.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)