Branko Borković: Institucije hrvatske države, po pitanju Vukovara, nisu odradile svoj posao

Vrijeme:2 min, 6 sec
Posljednji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković istaknuo je u “Otvorenom” da institucije hrvatske države po pitanju Vukovara nisu odradile svoj posao.

 

– Ja sam iz Zagreba, a u Vukovar sam došao kao profesionalac pomoći ustrojiti obranu. Taj period je obilježio moj život i koliko god pokušavao otići od toga razdoblja, stalno me nešto vraća nazad, neka sitnica te prisjeti i vrati ponovno u tu ’91. To je jedan biljeg i teret koji ćemo svi mi, vjerujem ne samo ja, koji smo preživjeli Vukovar, koji smo preživjeli najveći pakao u Europi na kraju 20. stoljeća, morati nositi dok smo živi, rekao je Borković.

Prozvao je hrvatske institucije da nisu odradile svoj posao.

-Nažalost, u svo ovo vrijeme nisam doživio da bi me bilo koja institucija zvala i pitala što se to tamo događalo. Sve smo morali raditi kao da nekog tjerate da odradi svoj posao. S Haagom sam surađivao  izvrsno, oni su od svog prvog dolaska na ovaj naš prostor vrlo kvalitetno pristupili problemu i u tom smo dijelu rekonstruirali niz stvari vezanih uz događanja na području istočne Slavonije, području bivše općine Vukovar i obrane samog Vukovara. Bio sam kod generala Kleina, bio sam na otvorenoj jami na Ovčari, borili smo se da memorijalno groblje dobije izgled kakav danas ima, da se otkopaju svi oni koju su tamo naknadno pokopani ili pobijeni ili dio koji je poginuo tijekom obrane Vukovara, prisjeća se posljednji zapovjednik obrane Vukovara.

Tvrdi da DORH nije ništa poduzeo po pitanju rasvjetljavanja zločina u Vukovaru.

– Ono što me posebno smeta je što Državno odvjetništvo RH međunarodnoj zajednici u trenucima dok su bila otvorena pitanja u vezi zločina počinjenih nad Vukovarom, nije dostavilo niti jedan dokument, da ne izvršavaju svoje Ustavne obveze, da kroz MUP nisam uspio razgovarati kako bi vidio kojom metodologijom oni traže nestale, istaknuo je

Dodao je kako u hrvatskom sustavu i danas ima jako puno onih koji su u vrijeme pada Vukovara bili na suprotnoj strani.

– Zbog toga se na moje zahtjeve odgovaralo bejzbol palicom po glavi, zaključio je.

Pohvalio je ministra branitelja Tomu Medveda i njegove suradnike koji su ovih dana otpočeli s ekshumiranjem masovne grobnice u Negoslavcima.

Ministar branitelja Tomo Medved kaže kako posjeduje dokument koji dokazuje da srbijanska vojska zna gdje su posmrtni ostaci pobijenih s vukovarskog područja.

– Ministarstvo branitelja posjeduje dokumente iz kojih je vidljivo da je srpska vojska tijekom privremene okupacije Vukovara provodila niz radnji vezanih za ekshumaciju i iskapanje posmrtnih ostataka. Posjedujemo i konkretna imena osoba, rekao je Medved.

 

M.M./http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)