Kad je ždrijeb Eura,gdje ćemo igrati, tko su mogući protivnici Hrvatske

Vrijeme:2 min, 44 sec

POTVRĐEN NASTUP NA EUROPSKOM PRVENSTVU

Premda ni nakon ždrijeba nećemo znati sve suparnike jer play-off Lige nacija igra se na proljeće, barem ćemo znati gdje će ‘Vatreni’ krenuti u pohod na europski tron idućeg ljeta.

Kad se igra Euro 2020.?

U drugom izdanju takvog turnira od 12. lipnja do 12. srpnja 2020. zaigrat će Hrvatska nakon pobjede protiv Slovačke kojom je osigurala prvo mjesto u svojoj kvalifikacijskoj skupini.

Prvo takvo izdanje igralo se 2016. i, premda je gotovo pola Europe sudjelovalo, ispalo je da su “na avion zakasnili” Nizozemska, Danska, Srbija, BiH, Norveška… I dok tvorac toga koncepta Michel Platini iz prikrajka promatra kako njegovo remek-djelo počinje, jer su ga zbog korupcije suspendirali sa svih funkcija u nogometu do 2023. godine, počele su kvalifikacije za Euro 2020.

Još jedne na koje će pola Europe. Točnije, 24 od 55 europskih država, što je 43,7 posto kontinenta.

Kad je ždrijeb Eura 2020.?

Ždrijeb skupina završnog turnira 30. studenog ugostit će Bukurešt. I premda ni tada nećemo znati sve suparnike jer play-off Lige nacija igra se na proljeće (26. i 31. ožujka), barem ćemo znati gdje će ‘vatreni’ krenuti u pohod na europski tron, hoće li svjetski doprvaci imati desetke tisuća navijača iza sebe u Budimpešti, Münchenu, Dublinu, ili već prije Božića kreće štednja navijača za iduće ljeto u Sankt Peterburgu, Kopenhagenu ili Glasgowu.

No poznato je kako će Hrvatska u ždrijebu biti drugi nositelj jer nije među prvih šest pobjednika skupina s najboljim bodovnim učinkom, a upravo je to kriterij po kojem Uefa određuje jakosne skupine. Ispred naših 17 bodova su Italija i Belgija (21 bod), Ukrajina (19), Engleska i Njemačka (18) te Španjolska, koja također ima 17, ali bolju gol-razliku.

Gdje se igra Euro 2020.?

Platinijeva je ideja širenja nogometa (protivnici te ideje upozoravaju na razvodnjavanje kvalitete) dovela do toga da je u samo 20 godina broj sudionika EP-a narastao s osam (zadnji put 1992.) na 24.

A 16. Europsko prvenstvo prvi put neće imati konkretnog domaćina. Dvanaest će gradova u 12 država ugostiti nogometni EP. Kao Platinijev dar Europi povodom 60. godišnjice osnivanja EP-a.

Tko se plasirao na Euro?

Osim Hrvatske, ranije u listopadu kvalificirali su se Belgija kao jedna od dvije prvoplasirane momčadi u skupini I, Italija kao pobjednik skupine J, Rusija (druga u skupini I), Poljska (prva ili druga u skupini G), Ukrajina (pobjednik skupine B) i Španjolska (pobjednik skupine F).

U studenom su to još učinili i Turska i Francuska (među dvije prvoplasirane u skupini H), Engleska (pobjednik skupine A), Češka (drugoplasirana u skupini A), debitant Finska (drugoplasirana u skupini J) i Švedska (druga u skupini F).

Nikad kraće kvalifikacije

Na završnom će turniru prvi put koristiti VAR, a kvalifikacije su bile – nikad kraće! Sve je nagruvano u osam mjeseci, jer kraj 2018. bio oslobođen je za Ligu nacija, pa su kvalifikacije počele tek u ožujku, te s po dvije utakmice u ožujku, lipnju, rujnu, listopadu i studenom, završavaju u istoj godini. Osim zadnja četiri sudionika, koja će dati završni turniri Lige nacija, koji se igraju u ožujku 2020.

Među domaćinima Eura trebala je biti i Belgija, ali je Bruxellesu dodijeljeno pa oduzeto domaćinstvo zbog kašnjenja s radovima. Otvaranje Eura bit će u Rimu, a polufinala i finale na Wembleyu,.

 

Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo