Rudi Tomić: Srbizam je krvoločniji od fašizma, nacizma i komunizma

Vrijeme:11 min, 38 sec

 

 

U Srbiji je nacistički iredentistički politički pokret osmišljen u 19. stoljeću, u vrijeme kada je Srbija bila mala poljoprivredna zemlja, u kojoj nije još postojao niti jedan fakultet/ Srbijanski ministar unutarnjih poslova (kasnije dugogodišnji ministar vanjskih poslova) Ilija Garašanin objavio je 1844. godine ”Načertanije”, dokument koji sadrži osnovne razloge i načine na koji će tadašnja mala Srbija postati višestruko veća država, iskorištavajući međusobna trvenja i mogući raspad susjednih velikih imperija – Austrijskog, Turskog i Ruskog, te oslanjajući se na neprijateljstvo Francuske i Engleske prema tima imperijama.
”Što se tiče našeg razgraničenja s Hrvatima, tu držimo da treba odmah, čim se ukaže prilika, prikupiti sve snage i stvoriti sebi svršen čin:

a) zauzeti na karti označeni teritorij,

b) očistiti ga prije nego li se itko pribere.

Osvajanje bi se moglo izvršiti samo tako ako bi se jakim odredima zauzela cijela glavna čvorišta, i to: Osijek, Vukovar, Slav. Brod, Sunja, Karlovac, Knin, Šibenik, te Mostar, Metković, a onda iznutra pripusti čišćenju zemlje od svih nesrpskih elemenata.”, Srpski plan za velika Srbija. (1)

Srpska akademija znanosti razradila je ”Načertanije” u ”Memorandumu” I. i Memorandumu II. čije su odluke pokušali ostvariti nakon proglašenja Nezavisne Države Hrvatske (1941.) i u poraću, te nakon uspostave neovisne Republike Hrvatske (1991.).

S obzirom na to da su uzroci uvijek prije posljedica, a stvaranja ”velike Srbije” posljedice su masovno ubijanje Hrvata i razaranje Hrvatske. Evo nekoliko primjera:

Vlado Dapčević: ”Mi smo pobili 90% ustaša, u samo tri dana streljali smo 30.000 ustaša 45. godine kod Maribora”;

Simo Dubajić: ”Organizirali smo ubijanje barem 23.000 zarobljenika u polju na Kočevskom Rogu”;

Ivan Dolničar: ”U operacijama na kraju rata zarobili smo 341.405 neprijateljskih vojnika, koji su uglavnom bili Hrvati”;

John Ivan Prcela: ”Procijenjen je broj ubijenih Hrvata po svršetku Drugog svjetskog rata oko cca 600.000”. (2)

Zvonimir Šeparović: ”Likvidirano je 210 bolesnika i ranjenika iz vojne bolnice Brestovac na Sljemenu”: (i)

Anđelko Mijatović: ”U svibnju nove vlasti, nakon ulaska u Zagreb, ‘čišćenje Zagreba od zlikovaca, brzo i energično trebalo je svršiti u prvim danima’, rekao je Ranković. Uz obećano ‘pomilovanje’ novoj se vlasti prijavilo 2882 domobranskih oficira, od kojih je polovica odmah riješena. Prijavilo se kasnije još 17.000 podoficira i žandara. Većina istih također je riješena, a ostali su kasnije ubijeni. Ovo su brojke onih koji su se dragovoljno predali. Nova komunistička vlast za sobom je samo u Zagrebu ostavila 60 masovnih grobnica.” (ii)

Napomena: Google mape prikazuju masovna grobišta Titovih komunističkih zločinaca. Vidi zemljovidnu kartu Hrvatske s obilježjem. (narod.hr. 19. lipnja 2017.)

Fašizam je uništen kapitulacijom fašističke Italije 1943. godine; nacizam je uništen porazom Hitlerove Njemačke 1945. godine, a komunizam je uništen rušenjem Berlinskog zida 1989. godine, čija je 30. obljetnicu svečano proslavljena u Berlinu. No, Srbizam je nadživio i nadmašio sve bivše totalitarističke ideologije i pokrete, pobravši iz njih one najokrutnije tortura koje su bile primjenjivane u Hrvatskoj i susjednih država s kojima graniči Srbija.

Zanimljiva je činjenica, da je u Hrvatskoj 1669. godine utemeljeno sveučilište u Zagrebu, koje je ovih dana svečano proslavljena 350-a obljetnica! Dakle, 175 godina prije Garašaninovih ”Načertanija”, a hrvatski se narod još i danas bori protiv srpske agresije!?

Sinonimija srpskog pravoslavlja i četništva

Poglavar SPC i episkop Niški patrijarh Irinej (Miroslav Gavrilović) u svojim govorima često napada Hrvate i katoličku crkvu u Hrvata. Na beogradskom sajmu knjiga (20.10.2019., gdje je bila i promocije publikacija o stradanju Srba u 20. stoljeću, Irinej je izrigao zapanjujuće neistine:

” Hrvati su jedini u Europi imali dječje logore;

– 20 stoljeće bilo je tragično za srpski narod, koji je od početka do kraja prošlog stoljeća – stradao takvim stradanjima kakvog povijest nije zapisala;

– Čini se da je srpsko stradanje nadmašilo stradanja židovskog naroda;

– Tragično ponašanje rimokatolika, koji su najviše izazvali srpska stradanja, nisu uputili ni riječi kajanja i isprike;

(PS: Zbog Irinejevih lažnih optužbi u Vatikanu još blaženi Alojzije Stepinac nije proglašen svecem!?, o.p.)

– Poručio bi našoj braći u Republici Srpskoj – čuvajte Republiku Srpsku i onog koji danas vodi i predstavlja narod Srpske;

– Srpskom su narodu ubili mnoga tijela, ali ne smijemo izgubiti dušu, što znači da se Srbi moraju ujediniti, zajednički misliti iste istine i ne dijeliti se i svađati;

– Zato volimo svoju zemlju. Gdje god žive Srbi to je Srbija. bilo u Srbiji, bilo u BiH, Vojvodini, Crnoj Gori i drugim mjestima… (aludirajući na pokrajine u Hrvatskoj, o.p.). Srbi ovdje i u svijetu treba da se slože i da misle o velikoj slavnoj povijesti našeg naroda” , kazao je Irinej. (4)

”Patrijarh srpski Irinej i još dvanaestorica arhijereja SPC stižu u Hrvatsku 16. studenog 2019. kako bi u slavonskom selu Kućanici pokraj Donjeg Miholjca posvetili (osveštali) tamošnju, obnovljenu pravoslavnu crkvu, ali i rodnu kuću pokojnog patrijarha Pavala koji je umro prije jednog desetljeća”. (5)

Zašto je papa nazvao Irineja velikim ? (večernji.hr, svibanj 10., 2019.; Da je ovo papa Franjo vidio ne bi rekao Irinej je veliki patrijarh’ – vidi fotografije! (na Maxportal.hr, svibanj 12. 2019.)

Vlada Republike Hrvatske treba izričito zabraniti Srpsku četničko-pravoslavnu crkvu u Hrvatskoj, jer ima sve elemente terorističke organizacije u osmišljanju ideje: Gdje god žive Srbi to je Srbija.

Srpsko deklariranje ”teritorije velike” Srbije je smrtna presuda hrvatskom narodu i kraj Republike Hrvatske

”Načertanije” su enciklika SPC i srpstvu

Srpske vlasti na čelu s Vučićem, Vulinom i Dačićem u potpunoj su suglasnosti s patrijarhom Irinejem, te Vojislavom Šešeljom, Vukom Draškovićem, Miloradom Pupovcem i inim četnicima u Srbiji i Hrvatskoj. To je de facto.

Naime, Hrvatska je Vlada uputila diplomatsku notu Srbiji zbog podizanja spomen-ploče generalu JNA Mladenu Bratiću, komandantu Novosadskog korpusa, 8. studenog 2019. u Novom Sadu., odnosno podizanje spomen ploče zapovjedniku napada na Vukovar, što je, kako mnogi misle u Hrvatskoj, nova agresija na Vukovar i općenito na Hrvatsku.
Srbija je kategorički odbacila hrvatsku prosvjednu notu i poručila: ”Rehabilitirate fašizam”! Ministarstvo vanjskih poslova Srbije ne vidi ništa sporno u postavljanju te ploče jer je Bratić poginuo na izvršavanju borbenih zadataka 1991. godine tadašnje legalne vojne formacije , a nije osuđen za ratne zločine, stoji u priopćenju.

Među ostalim, u srbijanskoj noti naglašeno se kako su ”registrirane učestale aktivnosti Hrvatske usmjerene ka rehabilitiranju fašizma i nacističkog satelita NDH”, navodeći primjere: Podizanju spomenika Miri Barišiću; ploča ‘Za dom spremni’ u Jasenovcu; prisustvo visokih državnih dužnosnika na komemoracijama u Bleiburgu, gdje su ubijeni zarobljenici pripadnici ustaške NDH i drugi Hitlerovi saveznici; u Hrvatskoj postoje ulice koje nose ime Mile Budaka, ideologa ustaškog pokreta i najaktivniji u propagandi usmjerenoj protiv Srba i Židova; veličanje ratnih zločinaca Mirka Norca, Branimira Glavaša, te unatoč naporima dužnosnika Republike Srbije da se odnosi s Republikom Hrvatskom uzdignu na višu razinu, svjedočimo stalnim umanjivanjima s hrvatske strane dosadašnjih postignutih pozitivnih aktivnosti na unaprjeđenju dobrih odnosa između dvije države”, priopćenje je Vučićeva vlade.

Patrijarh SPC (Irinej), predsjednik Srbiji (Vučić), predsjednik ”Republike Srpske” (Dodik), kao i predstavnik srpske nacionalne manjina u Hrvatskoj (Pupovac), namjerno nanose uvrede, uoči komemoracije u Vukovaru (18. 11. 2019.) i velebne proslave Oluje u Kninu (05.08.2019.), jer se ne mogu okaniti mržnje i optužba na hrvatski narod, koji je u prošlom stoljeću, u dva navrata, obezglavio četničke štakore i uspostavio nezavisnu, ili neovisnu samostalnu Državu Hrvatsku (1941. i 1991.)

Odvajanje Države Hrvatske iz Jugoslavije

Bilo je mnogo poteškoća i nerazumijevanja u odvajanju NDH i RH iz Jugoslavije. Osamostaljenje Hrvatske su podjednako osporavali i rušili njeni neprijatelji (Srbi) i saveznici (velike sile), a također i neki Hrvati. S tom mržnjom kao i Srbi, protivili su se utemeljenju nezavisnosti ili neovisnosti Hrvatske! Više su bili zaneseni idejom jugoslavenstva i panslavizma, tj. ”bratstvom i jedinstvom” sa Srbima i očuvanjem Jugoslavije nego stvaranjem vlastite države!

Mnogi Hrvati, partizani, jugoslaveni i komunisti, koji su u to vrijeme navodno rušili ustaški režim, zbilja su rušili Hrvatsku državu čiju propast s time i danas opravdavaju jer su u tom bratoubilačkom ratu učinili zločin nad svojim narodom. U svezi s uspostavom neovisne Republike Hrvatske tobožnji hrvatski saveznici na Zapadu tražili su izručenje hrvatskih generala, hrvatskih vitezova trusta vojničkih mozgova koji su predvodili hrvatski naroda u borbi protiv srpske okupacije i zločina.

Nažalost opet im pomažu neki Hrvati i izvjesni tisak u Hrvatskoj. Stoga neće biti moguće ni u ovom stoljeću povijesno obraditi stvaranje Nezavisne Države Hrvatske, možda ni u stvaranju ove sadašnje Hrvatske države, jer će hrvatsku povijest opet pisati neprijatelji NDH, odnosno neprijatelji hrvatske državotvorne ideje.

Jedan od dokaza za ove tvrdnje vidimo i u velebnim proslavama ”Dana antifašizma”, kojeg su ove godine u Hrvatskoj proslavili bolje nego u bivšoj Jugoslaviji, bolje nego vjerske blagdane – Božić i Uskrs! Ako je NDH bila (1941. – 1945.) ”Hrvatska u nacističkoj Njemačkoj” , onda je bila (1945. – 1990.) ”Republika Hrvatska u nacističkoj Srbiji” zvanoj ”Jugoslavija” – u čijem je režimu bila dulje i s većim posljedicama: ono što Srbi nisu ubili i srušili u Hrvatskoj tijekom oslobođenja i stvaranja velike Srbije, to su nadoknadili u spašavanju velike Srbije. Gdje je ovdje matematika, ili logika, ili politička pamet – zdrav razum? (6)

Zaključna misao

Ne možemo puno, odnosno ne možemo ništa očekivati od Srbije da ublaži svoju ratničku retoriku, da se okane pretenzija, isticanja prava na hrvatske županije i gradove, ali Vlada Republike Hrvatske može odlučno odrediti stajalište (stav) u odnosu na srpstvo u Hrvatskoj – bez odgađanja:

Treba zabraniti Srpsku pravoslavnu crkvu u Hrvatskoj i oduzeti svu imovinu koju su prisvojili (oteli) za vrijeme Karađorđeve i Titove Jugoslavije;

Treba ukinuti izborne privilegije nacionalnim manjinama u Hrvatskoj i donijeti zakon o jednakopravnosti državljana u Republici Hrvatskoj, kao što imaju druge demokratske države u svijetu;

Treba uvesti vize za deklarirane četnike u Vladi i u SPC iz Srbije, te zabraniti prodaju hrvatskih poduzeća i nekretnina srbijanskim poduzetnicima;

Treba prestati s financiranjem srpskim ”kulturnim” i hrvatskim ”dobrotvornim” društvima koji podržavaju srbizam, jugoslavizam i komunizam, kojega pokrivaju srpskim ”ćebetom” (anti)fašizma.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenkoviću, na predstavljanju Programa za drugi mandat aktualne predsjednice Kolinde Grabar Kitarović (11.11.2019.) među ostalim, rekao je: ”Pobjeda na ovim izborima ključna je za nastavak ostvarenja programskih i političkih ciljeva. Ovom pobjedom osigurat ćemo kontinuitet politike koja se temelji na našim vrijednostima – državotvorstva, domoljublja, narodnjaštva (?) i demokršćanstva. To je istinska politika desnog centra koja se temelji na političkom nasljeđu Franje Tuđmana”.
Da li je moguće gosp. Plenkoviću ostvariti sve što ste naglasili ako u vašoj Vladi, koju ”krasi državotvornost, domoljublje, narodnjaštvo i demokršćanstvo, koje se temelji na političkom nasljeđu Franje Tuđmana” nalaze uljezi i neprijatelji Hrvatske države okupljeni u čoporima HNS, SDSS i drugih partija? Predsjedniče vlade RH, da Vas podsjetim kako je završila Vlada u Hrvatskoj u čijoj je koaliciji bio Pribičević, da se, ne daj Bože, ponoviti nesretna sudbina u aktualnoj vladi u kojoj je vaš koalicijski partner Pupovac. Ne želim vam također da doživite sudbinu Subašića ili Trumbića, koji je umro, poludjevši, u Londonu.

Knjiga mudrosti ukazuje: “Ako li tko ljubi pravednost, kreposti su plodovi njezinih napora: jer ona poučava umjerenosti i razboritosti, pravednosti i hrabrosti” (Mudr 8,7).

Imam još jedan prijedlog ili zamolbu, odnosno zahtjev: odustanite od odluke da se u Saboru održi zasjedanje vrha Europskih pučkih stranaka od 19. do 21. studenog ove godine, gdje će nazočiti i predsjednik Republike Srbije četnik Aleksandar Vučić. Takvu sablaznu odluku ne bi donijela nijedna vlada na svijetu. Ostavite Sabornicu, hrvatsku nacionalnu baziliku, na miru, pa makar bila i prazna, odaberite drugu dvoranu za zasjedanje EPS i ograničite Vučiću kretanje u Hrvatskoj i huškačku retoriku. Odvažnom će čovjeku sreća donijeti i veliko priznanje!

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović u predstavljanju Programa za drugi mandat, govorila je o nekim dijelovima svoga dosadašnjeg mandata spomenula je inicijativu triju mora. Dodala je da je Hrvatsku pozicionirala u srednju Europu i na Mediteran kamo ona oduvijek i pripada.

Program za drugi mandat, u sloganu stoji: ”Hrvatska zna i mora bolje”, sastoji se od sedam točaka: hrvatski razvoj, hrvatski identitet, hrvatska odlučnost, hrvatska pravednost, hrvatska demokracija, hrvatska sigurnost i hrvatski optimizam.

Poštovan Predsjednice, sigurna znate za latinsku poslovicu: da su u kraljeva duge ruke! Stihovi se međutim citiraju i u drugom, zlobnom smislu. (“an nescis longas regibus esse manus” ) Pretpostavljam da je naša aktualna predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović bila svjesna i u minulom mandatu da ”Hrvatska zna i more bolje”, pa zašto niste ostvarili bar jednu točka od sedam gore navedenih u novom Programu? Svaka čast za inicijativu – triju mora i euforiju na svjetskim natjecanjima naših slavnih športaša, bez dvojbe zaslužili ste 10+!

Doduše, niste mogli ni učiniti značajne promjene, jer se niste oslobodili savjetnika koji su opterećeni s idejama i običajima iz propalog (jugo-komunističkog) režima. Imali ste prilike i mogućnosti učiniti velike promjene u Hrvatskoj i utjecaj u svijetu. Ali, ”If we’re afraid to be different, how can we make a difference in the world?” (St. Ignatius of Loyola)

Vjerujemo u dobre namjere, ali isto tako vjerujemo u ljudske sposobnosti i odlučnosti za dobra djela, stoga je na potencijalnim kandidatima za predsjedničku dužnost RH, da uvjere hrvatski naroda da su njihove riječi ostvarljiva obećanja, a ne obmane. Neka hrvatski narod odluči tko će ga predstavljati sljedećih pet godina u domovini i u svijetu, a to se treba i može ostvariti samo s izborom prave osobe i masovnom izlaznošću na izbore. Indolentnost je isto što i izdaja, a to je nacionalni grijeh, jer se s nehajem (baš me briga!) može na vlast doći, strašno je i reći – Milanović, koji bi bio gori od Mesić i Josipovića.

Molim vas, braćo, čuvajte se onih koji prave razmirice i sablazni suprotno nauci koju vi primiste! Klonite se njih! (Rim: 16, 17.)

Toronto, na dan Svetog Alberta Velikog, 15.11.2019. Hrvatska je 1669. godine imala sveučilište u Zagrebu, koje je ovih dana svečano proslavljena 350-a obljetnica!

___________________________

(1) Stevan Moljević: karta ”Homogene Srbije” (hrvatski-fokus, hr, 07.07.2019.)
(2) hr.wikipedia.org.wiki/velika Srbija
(3-i.ii)Z.Šeparović/A.Mijatović:”Padali su u Jazovku.”(večernji.hr, 30. 03.2019.)
(4) net.hr/danas ”Beogradski sajam knjiga (25.10. 2019.)
(5) Jutarnji list ”Irinej dolazi u Hrvatsku” (09.11.2019.)
(6) Vidi moje opširnije izvješće u Kanadskom Glasniku HSS-a, godina 72., broj 5, 15. svibnja 2001., str. 10

Rudi Tomić/Hrvatsko nebo

Odgovori