Knjiga “OTETI OD ZABORAVA 91 HEROJA DOMOVINSKOGA RATA” uvrštena u  protokol Grada Heroja – Vukovara i predstavljena u Vukovaru, mjestu posebnog pijeteta

Vrijeme:4 min, 15 sec
U sklopu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.-2019., dana 14. studenoga 2019. godine s početkom u 17:00 sati  predstavljena je knjiga OTETI OD ZABORAVA 91 HEROJ DOMOVINSKOGA RATA mlade autorice Roberte Kljenak u Vukovaru. Bila je ovo sedma  promocija od kako je knjiga uoči Oluje 2019. godine izašla iz tiska.

 

Knjigu su uz autoricu predstavljali:
1. Ivica Krnjak (hrvatski vojni zapovjednik, diverzant i obavještajac, te hrvatski politički emigrant) – koji je za vrijeme obrambenoga Domovinskoga rata bio zapovjednik Uskočke satnije koja je imala za cilj srušiti Batinski most koji se nalazio u neprijateljskome terenu.

 

2. Danijel Rehak – predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora kojeg su neprijatelji samo zato što je bio “sekretar za narodnu obranu” optužili za 7500 njihovih vojnika.

 

3. Marijan Živković – otac sina Marka koji je bio pilot te je u Osijeku organizirao zrakoplovni vod koji je u nešto manje od dva mjeseca obavio 35 borbenih letova tijekom kojih je izbačeno 68 bombi i 17 sanduka s dvije tone pomoći za Vukovar. Poginuo je tijekom obavljanja zadaće 2. prosinca 1991. godine iznad Otoka kod Vinkovaca, a prema njemu je nazvana Zrakoplovna baza Pleso i sina Nikole koji je ubijen iz zasjede 17. rujna 1991. godine na Mitnici u Vukovaru i njegovo tijelo do danas nije pronađeno. Marijan je čekićem razbio dvojezičnu ploču postavljenu na zgradi policijske postaje u Vukovaru.

 

4. Tomislav Josić – Predsjednik Savjeta za branitelje gradonačelnika Vukovara i vukovarski borac koji je za vrijeme agresije na  Vukovar, zarobljen i odveden u logor. Na promociju je došao u svoje, ali i u ime gradonačelnika Penave.

 

5. Ivica Jurčan – pripadnik HOS-a koji je nakon HOS-ove Štafete smrti u kojoj su hrabri HOS-ovci spašavali živote naroda, svojim životima, 12 dana  teško ranjen ležao u minskome polju gdje je vršio nuždu po sebi jer se nije mogao pomaknuti, a kad mu je dr. Njavro skinuo čizmu, skinuo mu je i nogu jer mu je istrunulo meso.

 

6. Te preko video prijenosa maloljetni hrvatski dragovoljac Ivan Anušić koji je bio fizički spriječen doći  u Vukovar jer se za vrijeme promocije, za našu Domovinu borio na drugom frontu.

 

Predgovore Knjizi napisali su Osječko-baranjski župan Ivan Anušić, fra Ante Čavka iz Knina, hodočasnik Branko Čulo, ratni ministar zdravstva Andrija Hebrang, dragovoljac HOS-a i branitelj Vukovara Damir Markuš, voditelj Kuće susreta Tabor fra.Ivan Matić, ratni načelnik Stožera Specijalne policije MUP-a RH general Željko Sačić i hrvatski pjesnik Ante Nadomir Tadić Šutra.

 

“Drago mi je da se djeca branitelja bave temom Domovinskoga rata, jer stalno govorimo da nam je povijest iskrivljena. Ova je knjiga dobra jer se njom čuvaju svjedočanstva o Domovinskome ratu, ali je dobra i zato jer služi kao podsjetnik kako se tako nešto nikada ne bi ponovilo.” rekao je Tomislav Josić.

 

Dragovoljac HOS-a, Ivica Jurčan, poručio je da ga žalosti što djeca i mladi nisu nazočni na promociji, te poručio da se nada kako će knjiga ući u lektiru. Smatra da bi u školama trebalo biti više knjiga o Domovinskome ratu jer se povijest ne smije zaboraviti.

 

“U knjizi su jako dobro opisane strahote koje su prošli svi oni koji su dali svoj obol u stvaranju Hrvatske države.Nužno  je da knjiga OTETI OD ZABORAVA 91 HEROJ DOMOVINSKOGA RATA posluži kao povijesni dokument koji će govoriti o temama vezanim za Domovinski rat.”, poručio  je Danijel Rehak.

 

Ivica Krnjak poručio je kako misli da su postigli fenomen u ratovanju za vrijeme Domovinskoga rata te da knjiga OTETI OD ZABORAVA 91 HEROJ DOMOVINSKOGA RATA treba ući u lektiru, a na autorici je da se izbori, kao što su se on i njegovi suborci izborili za državu, te dodao, da se treba, također, izboriti i za to da država bude časna i pravedna.

 

Marijan Živković rekao je da je knjiga OTETI OD ZABORAVA 91 HEROJ DOMOVINSKOGA RATA knjiga hrvatskih junaka koji su dali svoje živote da bi mladima bilo bolje, no, mladi se, danas, trebaju više pozabaviti kako bi im bilo bolje. Smatra da bi Knjiga trebala ući u školu, ali, također i  biti u svim segmentima društva, kako bi djeca o pravim vrijednostima učila od malih nogu. Na taj je način i on svoje Sinove učio, sinove koji su napustili neprijateljsku zemlju i dali svoje živote za Domovinu Hrvatsku. Vječna im slava i hvala.

 

“Ako druge zemlje imaju deklarirane svoje heroje, zašto ih ne bi imala i Hrvatska?  Vrijeme je da se to promijeni. Ne smijemo dopustiti da naši heroji koji su dali veliki doprinos u stvaranju Hrvatske Domovine budu zaboravljeni. Žalosti me što danas djeca ne znaju nabrojati niti 5  heroja Domovinskoga rata po imenu i prezimenu. Radim na tome da se to promijeni. Sa svakim sudionikom iz knjige OTETI OD ZABORAVA 91 HEROJ DOMOVINSKOGA RATA, razgovarala sam osobno. Iskustvo je vrlo potresno, ali u isto vrijeme i motivirajuće jer ako su oni mogli, možemo i mi.  Nadam se da će ova knjiga ući u sustav hrvatskog školstva kao obvezno štivo iz kojeg će djeca učiti o hrvatskim herojima i strašnim događajima u Domovinskom obrambenom ratu.”, poručila je autorica.

 

Hrvatsko nebo

Odgovori