U TOPIĆEVOM NAPRETKU/Kljuić Tuđmana usporedio s Hitlerom, a bh. Hrvate s njemačkim nacistima

Vrijeme:4 min, 20 sec

 

ZAGREBAČKA PROMOCIJA “IZDAJE BOSNE”

Mi smo najveće žrtve postali onog trenutka kada je Zagreb rekao da će brinuti o nama, kao da smo maloumni i malodobni. Bit ću oštar: Hitler nije 70 posto švicarskih Nijemaca uspio instrumentalizirati, kazao je Stjepan Kljuić na predstavljanju svoje knjige “Izdaja Bosne” u Zagrebu.

Knjiga “Izdaja Bosne” autora Stjepana Kljuića predstavljena je u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu. Knjigu bivšeg člana Predsjedništva Republike BiH, ratnog entiteta pod kontrolom Armije RBiH, predstavili su prof. dr. Ivo Banac i Zlatko Topčić pred malobrojnom zagrebačkom publikom.

“Mi smo najveće žrtve postali onog trenutka kada je Zagreb rekao da će brinuti o nama, kao da smo maloumni i malodobni. Bit ću oštar: Hitler nije 70 posto švicarskih Nijemaca uspio instrumentalizirati”, kazao je Stjepan Kljuić na početku predstavljanja.

Praktično, bivši je član Predsjedništva Republike BiH Alije Izetbegovića, Franju Tuđmana neizravno usporedio s Hitlerom, a Hrvate u BiH  s njemačkim nacistima.

A nakon tih optužbi, uslijedio je dio o prirodnim ljepotama Hrvatske i BiH.

“Hrvatska i BiH, to su prelijepe zemlje, četvrta i peta u Europi po vodo-bogatstvu. Dali su velike talente. Moja obveza bila da sve napišem i opišem bez da se bilo kome dopadnem. Ne očekujem ni aplauz, a ni pohvalu, ali ostavio sam nešto iza sebe”, kazao je Kljuić.

Zlatko Topčić svoje je vrijeme izlaganja iskoristio kako bi zagrebačkoj publici predstavio osobnost  Stjepana Kljuića kazavši kako je “u socijalizmu bio nacionalist, vjernik i zagovornik građanske desnice”.

“Okretna meta svima onima s kojima se sukobljavao. Poslije žestokim komunistima, a potom i ultimativnim antibosancima. Kada je došlo njegovo vrijeme nije živio san o kojem je pjevao, jer nema smiraja za pravdoljubivog buntovnika”, kazao je Topčić.

Istaknuo je i kako heroji Bosne nisu imali legitimno pravo da budu kukavice.

“Ters čovjek koji je u stanju biti i usamljen i osamljen, oboje i nijedno, gradski mangup s kecom u rukavu. Ubi ga prejaka riječ”, kazao je Topčić.

Najradije bi Kljuić, smatra Topčić, revanš i čiste račune.

“Nema ni sabura ni merhameta”, kazao je Topčić i podsjetio kako je Kljuić u “u ono vrijeme stao na stranu slabijeg i osuđenog na smrt u odustvu, to jest njegova strana, strana žrtava, jača za cijelu istoriju”.

Topčić je, također,  ustvrdio i kako je Kljuić cijelog života čovjek iz opozicije.

Predstavljači su, tako, ustvrdili i da bez angažmana Stjepana Kljuića Hrvati u BiH ne bi izišli na referendum o nezavisnosti BiH 1. ožujka 1992. godine. Topčić je istaknuo i kako je 1100 Bošnjaka poginulo za slobodnu Hrvatsku, te da je velikosprska ideja živa, neugasla, kratka i domak Zagreba i da čeka novi splet okolnosti i preslojavanja svjetske moći.

Ivo Banac je, također, istaknuo kako je tragika politike Franje Tuđmana u tome jer je pustio da Beograd kontrolira BiH.

“To je neodgovornosti prema Hrvatskoj koja je zbog te politike patila i još uvijek pati.  Ulazimo u fazu posttuđmanovskih tabua jer dugo vremena nismo pričali o BiH nego tek kroz par vrlo jeftinih fraza”, kazao je.

Banac je, također, ocijenio i kako nikada nije točno definirano u čemu problem položaja Hrvata u BiH.

“Ali se ta fraza neprestano vrti i rotira. Nitko ozbiljan u političkom životu ne daje konkretna rješenja. Zato je dobro da Kljuić još jednom otvori to pitanje”, kazao je Banac.

Malo vas je ovdje, rekao je Banac, nitko među vama neće biti u prilici promijeniti tabue o tome, ali imamo povod da raspravimo o ključnoj stvari za Hrvatsku.

“Tužna situacija je u BiH. Tko vlada njome? Putinova Rusija je plodno tlo ne samo Dodiku, nego i što je tragično u vodstvu bh. HDZ-a. Čović je satelit satelitovog satelita srpske politika koja će BiH pretvoriti u satelit Rusije”, kazao je Banac.

Osvrnuo se na izjave francuskog predsjednika Emanuela Macrona koji je kazao kako je BiH tempirana bomba zbog povratnika – džihadista.

“Najvažniji problem u BiH ispada nešto što se uopće u BiH nije dogodilo kao u Francuskoj prije tri godine. Iskrivljena slika. Ako je to europsko rješenje, hvala Macronu, ali ponašate se neodgovorno”, kazao je Banac.

Na koncu se Stjepan Kljuić zahvalio organizatorima i Franji Topiću, počasnom predsjedniku Središnje uprave HKD-a Napredak u Sarajevu.

“Duhovan, a uvijek s građanima. Napredak je u Bosni obljubljen jer u svojoj tradiciji nije gledao samo Hrvate”, kazao je Kljuić.

Kljuić je, također, kazao kako “Napredak za Hrvate predstavlja jedinu kuću na čija vrata mogu pokucati”, te da “neće imati ništa, ali će imati Napredak”.

“Jako se teško boriti u Bosni jer imamo nacionalni naboj na sve tri strane koji ide izravno protiv građanskog društva”, kazao je Kljuić.

Podsjetimo, zagrebački HKD Napredak ranije je priopćio kako nije organizator ovog događaja.

“Predstavljanje spomenute knjige autora Stjepana Kljujića, bivšeg člana Predsjedništva Republike BiH, osim što nije u našoj organizaciji i s tim događajem nemamo nikakve veze, želimo naglasiti i kako ne dijelimo ranije izrečene tvrdnje i stavove samog autora, a za koje pretpostavljamo da će biti, u nekom obliku, ponovno izrečene i na zagrebačkom predstavljanju na kojem sudjeluju prof. dr.sc. Ivo Banac i Zlatko Topčić.  Jedna od tih izjava gospodina Kljujića, je i ta kako je Zagreb, između ostalog, ‘krvnik Hrvata u BiH’”, navedeno je, između ostalog, u priopćenju Uprave HKD-a Napredak Zagreb.

 

G.L./Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)