SVETAC DANA”Sveti Nikola Tavelić”

Vrijeme:2 min, 17 sec

Prvi hrvatski svetac i zaštitnik hrvatskoga naroda. Posvjedočio je svoju vjernost Bogu mučeničkom smrću.

Sv. Nikola Tavelić, prvi hrvatski svetac i zaštitnik hrvatskoga naroda. Franjevac, misionar i mučenik rođen je u plemićkoj obitelji Tavelić u Šibeniku oko 1340. godine. Za svećenika je zaređen oko 1365. godine i sav sretan je uskliknuo: “Isuse, sad sam samo tvoj”!  Sate i sate je molio i zahvaljivao  Svevišnjemu, što mu je udijelio tu milost, da odsada može živjeti samo za Njega. Punih 12 godina prolazio je područjem Bosne propovijedajući i svojim uzornim životom svjedočeći Evanđelje. U jesen 1383. godine fra Nikola napušta Bosnu i s trojicom subraće odlazi u Jeruzalem. Tu je učio arapski jezik, obilazio sveta mjesta i pripremao se za misionarski rad.

U vrijeme muslimanskog blagdana Kurban Bajrama, otišli su do čuvene Omarove džamije i tamo propovijedali o ljepoti Evanđelja i spasenja u Kristu. Vodio ih je zanos i žar. To je kadiju, njegove vijećnike i nazočne muslimane razbjesnilo te je tražio da opozovu što su govorili. A fra Nikola i njegova subraća odgovoriše: “Nećemo se Krista odreći, nego smo spremni za Nj umrijeti”! Na to ih kadija osudi na smrt. U isti čas razjarena rulja ih je mačevima sasjekla, bacili ih na lomaču i njihov pepeo razbacali da do njih ne dođu kršćani.

Očevidac je napisao izvještaj o njihovoj mučeničkoj smrti koji se čuva u vatikanskoj biblioteci i u samostanskoj biblioteci u Šibeniku. Samo nekoliko godina poslije njihove smrti, franjevački ‘Šibenski brevijar’ spominje Nikolu Tavelića i njegovu subraću kao svete mučenike. Krajem 19. stoljeća šibenski biskup Antun Josip Fosko pokrenuo je postupak za beatifikaciju Nikole Tavelića.

Sveta Stolica uskoro je odobrila njegovo štovanje Šibenskoj biskupiji, zatim franjevačkom redu i Svetoj zemlji. Godine 1937. dopušteno je štovanje sv. Nikole u svim hrvatskim biskupijama, a u Jeruzalemu je podignut oltar u njegovu čast. Na sam blaženikov dan 1939. papa Pio XII. primio je hrvatske biskupe predvođene nadbiskupom Alojzijem Stepincem, a papa Pavao VI. svečano je proglasio svecima Nikolu i njegove drugove 21. lipnja 1970. g. u Vatikanu, u nazočnosti preko 20.000 Hrvata iz domovine i svijeta. Kao relikvije sv. Nikole Tavilića u njegovu svetištu u Šibeniku pri samostanu franjevaca konventualaca sv. Frane čuvaju se njegove sandale.

Molitva sv. Nikoli Taveliću u svakoj potrebi

Sv. Nikola, Ti si tolikim svojim štovateljima pritekao u pomoć u različitim potrebama i tako ih utješio i obradovao. Molim Te da i meni pomogneš u mojoj potrebi i tako me utješiš i obraduješ. Isprosi mi od Boga milost …, ako je to na veću slavu Božju i moje spasenje. Amen.

Crkva danas časti i sv. Ivana Trogirskog, biskupa iz 11. stoljeća. U drevnoj trogirskoj katedrali nalazi se grob biskupa Ivana, kojega tamošnji vjernici slave i kao zaštitnika grada.

 

hkm.hr/ https://hkm.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)