Razbojnici su sve brutalniji, ne libe se pucati prilikom pljačke

Vrijeme:2 min, 51 sec

U utorak oko 17.30 sati dogodio se pokušaj pljačke u Mostaru. Na putu za Aluminij vozilo brze pošte “Aks Express Kurir” presrelo je više naoružanih pljačkaša. Zaštitar tvrtke Delta koja osigurava i prati vozilo brze pošte “Aks Express Kurir’”spriječio je pljačku. Policija je brzo reagirala i u potrazi je za pljačkašima. Zbog ovog slučaja, ali i zbog tsve češćih razbojstava i oružanih pljački, razgovarali smo s Antom Zebićem, diplomiranim kriminalistom i direktorom Agencije za zaštitu ljudi i imovine Delta Security.

Možete li nam kazati što se točno dogodilo u pokušaju pljačke vozila brze pošte? Je li vaš djelatnik ozlijeđen?

U utorak oko 17.30 sati oružanu pljačku objekta AKS brza pošta u Mostaru, kojeg naša agencija štiti fizičkom zaštitom, pokušala su četiri maskirna NN razbojnika naoružana dugim (kalašnjikov) i kratkim cijevima (pištolj). Pokušali su iskoristiti trenutak kada se vozač kombija brze pošte vraćao u bazu i ući u štićeni objekt, međutim, pribranošću vozača i zaštitara koji su ih na vrijeme primijetili, spustili su rolo-vrata po ulasku kombija u objekt, napadači su onemogućeni u ulasku, nakon čega su lupali i prijetili da se otvore. Zaštitar je odmah pozvao naš interventni tim i policiju koji su ubrzo stigli dok su se napadači udaljili u nepoznatom smjeru. Cijeli objekt je pokriven videonadzorom što će, nadam se, olakšati policiji u identificiranju napadača. Nasreću, ovom prilikom nitko od djelatnika i zaštitara nije ozlijeđen. Detalje napada ne smijemo još iznositi u javnost u interesu istrage.

Koliko su česte takve situacije, koliko se susrećete s pljačkama i tko je na meti razbojnika?

Nažalost, u posljednje vrijeme oružane pljačke postale su česta pojava u našem okružju. Meta napada su najčešće novčarske institucije i objekti, poput banaka, bankomata…, subjekti koji manipuliraju gotovim novcem, primjerice, poštanski uredi, mjenjačnice, kladionice, trgovine i sl., i visokotarifnom robom kao što su cigarete i alkohol, gdje se može odmah doći do lake i brze zarade. Zabrinjava sve učestalija pojava ovakvih kriminalnih radnji kao i njihova sve veća brutalnost i bezobzirnost izvršenja, gdje se razbojnici više ne libe pucati iz vatrenog oružja prilikom izvršenja razbojstva. Nedavno smo imali situaciju oružane pljačke objekta koji se bavi distribucijom cigareta, gdje su pljačkaši prilikom bijega u ukradenom kombiju natovarenim cigaretama otvorili vatru iz kalašnjikova na naš interventni tim koji se dao u potjeru za njima i kojom prilikom je došlo do, nasreću, lakšeg ranjavanja našeg zaštitara.

Gospodine Zebiću, je li sigurno područje na kojem živimo?

Nisam adekvatna osoba za procjenu stanja sigurnosti jer nemam na raspolaganju sve pokazatelje koji se uzimaju prilikom procjene takvog stanja, ali ono što mogu reći i primijetiti iz kuta gledanja i djelovanja naše agencije, jest učestala pojava narušavanja sigurnosti u posljednje vrijeme i njihova sve brutalnija izvedba.

Što biste preporučili građanima? Trebaju li biti na oprezu i od čega najviše?

Građani trebaju ozbiljnije povesti računa o svojoj imovini, pogotovo jer smo suočeni s migrantskom krizom i svakodnevnim negativnim iskustvima koje je donijela u naše okružje. Moraju razmisliti o uvođenju nekog sustava zaštite svojih objekata jer od samog zaključavanja objekata nema puno koristi. Često nas zovu ljudi, obično nakon što se dogodi provala i kad je već kasno, da reagiramo. Zato im preporučujem da ne čekaju da se nešto dogodi pa da reagiraju, već da to učine odmah i uvedu neki od sustava zaštite svojih objekata koji su se pokazali učinkovitima u alarmiranju, onemogućavanju i sprječavanju takvih kriminalnih radnji i napada na objekte.

 

Večernji list/ https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

 

Odgovori