AKCIJA “PERO”: Cjenik: Evo koliko su koštale diplome za osnovnu i srednju školu, a koliko za ´najjače´ fakultete

0

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su u akciji “Pero” uhitili 20 osoba koje se sumnjiče za nezakonito izdavanje fakultetskih i srednjoškolskih diploma.

Akcija je, prema naredbi Tužiteljstva Unsko-sanskog kantona, provedena na 12 lokacija diljem Bosne i Hercegovine, a osumnjičeni se terete da su izdavanjem više tisuća nezakonitih diploma stekli višemilijunsku korist. Utvrđeno je da je samo proračun FBiH oštećen za 200.000 KM, a pod istragom je 58 osoba.

Među uhićenima je i bivši izaslanik u Domu naroda Parlamenta FBiH i nekadašnji generalni tajnik  Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) Admir Hadžipašić, vlasnik Centra za obrazovanje odraslih “VITA plus” Cazin. Uhićen je i suvlasnik Centra Goran Lalović, kao i druge osobe povezane s ovom firmom. Svima im se na teret stavlja nezakonito tiskanje i izdavanje diploma.

Iz izvora bliskih istrazi Dnevni avaz doznaje da su diplome koštale od 1.000 do 25.000 KM. Tako se cijena diplome za osnovnu školu kretala od 1.000 do 1.400 KM, a za srednju od 5.000 do 10.000 KM. Za diplomu “jačeg” fakulteta radi stjecanja zvanja inženjera osumnjičeni su uzimali i do 25.000 KM. Cijena za Fakultet koštala je od 15.000 do 25.000 KM.

– Do sada smo dokumentirali 100 nezakonitih diploma, ali se istraga nastavlja – kaže nš izvor Avaza.

Iz SIPA -e je rečeno da je 11 uhićenih predano Tužiteljstvu USK a. Dva uposlenika SIPA-e, koja su uhićena zbog odavanje tajni iz istrage, predani su Tužtiteljstvu BiH.

 

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara