Ucjena ANP-om dimna zavjesa za stvarni cilj SDA i njihovog satelita, hoće li ga ostvariti?

Vrijeme:3 min, 16 sec

Postupci bošnjačkog dvojca u Predsjedništvu BiH- SDA-ovog Džaferovića i njihova satelita, Komšića-sve je očitije, apsurdni su da apsurdniji ne mogu biti i za sve žitelje ove zemlje iznimno štetni.

Apsurdnost se ogleda u činjenici da njih dvojica odbijaju imenovati mandatarom za sastav Vijeća ministara BiH SNSD-ovog Zorana Tegeltiju, sve dok Vijeće ministara u tehničkom mandatu, u kojem nema SNSD-ovih ministara, ne pošalje Nacionalni godišnji plan za prijam BiH u članstvo u NATO-u.

Famozni ANP jučer je po deveti put skinut s dnevnog reda sjednice Vijeća ministara na zahtjev srpskih ministara, koji su članovi SDS-a i PDP-a- dakle oporbe Dodikovom SNSD-u.

Sve i kad bi bili za članstvo BiH u NATO-u, Mektić, Šarović i Crnadak odbili bi slanje ANP-a u Bruxellesu, ako ni zbog čega drugog ono zbog osobnih interesa, jer bi, uvažavajući uvrnutu logiku bošnjačkog dvojca u Predsjedništvu BiH onemogućavali da na njihova mjesta u Vijeću ministara dođu njihovi oponenti iz SNSD-a.

Način na koji bošnjačka vrhuška želi ishodi slanje ANP-a u Bruxelles toliko je besmislen i glup da je teško naći besmisleniji i gluplji primjer ucjene.

Paradoksalno je to što su SDS-ovi i PDP-ovi ministri koji po deveti put odbijaju i stavljanje ANP-a na dnevni red Vijeća ministara miljenici političkog i medijskog Sarajeva, koje mu je prijam BiH u NATO, tobož pitanje svih pitanja, dok se one koji nemaju ni mogućnost, čak i kad bi htjeli, jer još nisu imenovani, glasati za usvajanje ANP-a u Vijeću ministara- SNSD- proglašava glavnim krivcem za neformiranje vlasti.

Nevjerojatno je, međutim, to što i ostale bošnjačke stranke, ali i bošnjačka javnost podržavaju takav pristup Džaferovića i Komšića, kojim se evidentno ne može ostvariti javno deklarirani cilj- nastavak puta BiH ka NATO-u.

Teško je, međutim povjerovati, da to ne uviđaju dvojica bošnjačkih članova Predsjedništva? Zbog čega onda, na tome istrajavaju?

Čini se logičnim zaključiti kako je odbijanje imenovanja Tegeltije za mandatara novog Vijeća ministara dok se ANP ne pošalje u Bruxelles, samo dimna zavjesa za javnost za ostvarivanje drugog – stvarnog cilja- zadržavanje postojeće strukture srpskih ministara iz, na izborima, poraženih srpskih stranaka u vlasti na državnoj razini.

Kako nemaju izborni legitimitet, njihov ostanak na dužnosti plod je isključivo (samo)volje bošnjačke vladajuće političke elite. I oni su toga svjesni. Džaferović i Komšić sprečavajući ulazak SNSD-a u vlast, produžavaju ostanak na vlasti na državnoj razini Dodikovim oponentima. Time produbljuju konflikt na srpskoj političkoj sceni. Izborne gubitnike u RS-u pretvaraju u svoje podanike, koji zahvalnosti Sarajevu što im produžava vijek trajanja u vlasti iskazuju svakodnevno ne samo sve oštrijim napadima na Dodika već i medijskim istupima u kojima se njihov diskurs ne razlikuje od diskursa sarajevskih političara.

Što će Sarajevo time postići? Isto ono što je postiglo, ignorirajući izbornu volju Hrvata i uključivanjem u vlast minornih hrvatskih stranaka- poput NHI-a, HSP-a, Lijanovića…. Podsjetimo, te stranke na izborima zbog služenja političkom Sarajevu, protivno izbornoj volji vlastitog naroda pometene su s političke scene. Nešto slično će se, vrlo izvjesno dogoditi i SDS-u, čiji će podanički odnos prema Sarajevu i odbijanje njihovih ministara da se povuku s pozicija za koje njihove stranke nisu dobile legitimaciju na prošlim izborima- srpski birači, na sljedećim izborima, vrlo izvjesno dodatno kazniti. Dok će SNSD dodatno ojačati.

SDA može sprječavati ulazak u vlast SNSD-u još tri godine. No, što nakon te tri godine? Kao što je bošnjačka hegemonistička politika uništila oporbu Čoviću i HDZ-u i ujedinila sve hrvatske stranke u HNS, tako će uništiti i oporbu Dodiku i SNSD-u. Hoće li i nakon 2020. vladajuća bošnjačka politička elita uvjetovati uključivanje SNSD-a u Vijeće ministara slanjem ANP-a u sjedište NATO-a? Moguće.

Ali, u međuvremenu će ova zemlja nastavljati propadati, gubiti milijune maraka, dok će odlazak iz “tamnog vilajeta” na Zapad biti još intenzivniji. To će biti jedini rezultat te “lažnopatriotske borbe za državu”.

Milan Šutalo

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori