DRUGI PIŠU/ BIZARNO: Kako sarajevska čaršija ruši BHRT

0

U moru bizarnih vijesti koje teroriziraju građane BiH, jedna se ovoga tjedna posebno ističe. Naime, skupina sarajevskih manje-više javnih osoba napisala je otvoreno pismo BHRT-u u kojem prijete kako više neće davati izjave ovoj medijskoj kući i to u znak prosvjeda zbog načina na koji je javna državna televizija izvijestila o obljetnici rušenja Starog mosta u Mostaru. U samom prijetećem pismu nije navedeno što im je to točno zasmetalo u prilogu, iako bi se nekako moglo iščitati da im smeta izrečena činjenica da je sud u Haagu u predmetu Prlić i ostali utvrdio kako je Stari most bio legitiman vojni cilj jer ga je aktivno koristila bošnjačka Armija RBiH.

Piše: Jurica Gudelj

Kako je pismo, između ostalih, upućeno i Programskom vijeću BHRT-a, čiji sam član, pozorno sam više puta pregledao „sporni“ prilog i potpuno je jasno da je kolegica Martina Krišto Antelj više nego korektno odradila svoj posao.

Sam događaj je obrađen jako dobro i sadržavao je sve ono što se tijekom obilježavanja i dogodilo. Objavljene su izjave svih sudionika događaja, jako dobro je opisana i pozadina događaja, odnosno rečeno je što je Haag rekao o samom rušenju. Novinarka nije kriva što Haag utvrdio da je most bio legitiman vojni cilj, niti što Grad Mostar obilježava obnovu a ne rušenje mosta ili što većina stanovnika Mostara želi gledati u budućnost a ne ostati zarobljena u prošlosti.

No, to je ono što smeta skupinu koja je potpisala spomenuto bizarno pismo.

Ipak, u samom pismu su navedene i neke dobre stvari. Tako se recimo kaže:

„Smatramo nedopustivim selektivno, neprofesionalno, manipulativno izvještavanje, prezentiranje necjelovitih informacija shodno zadatim političkim agendama, kao i političke pritiske na javni servis, a koji ugrožavaju pravo javnosti na fer, objektivne, izbalansirane i cjelovite informacije. (…) Smatramo kako građani Bosne i Hercegovine zaslužuju potpune, istinite i fer činjenice o svim događajima, te kako je nedopustivo selektivno izvještavanje i uobličavanje informacija prema dnevnopolitičkim agendama. U tom kontekstu, obaveza je novinara svih medija, a osobito javnih servisa, poštovati profesionalne standarde i etičke norme, i izvještavati potpuno i cjelovito, bez obzira na individualne preferencije i stavove“, navedeno je između ostaloga u pismu.

Zanimljivo je pak da se slična pisma nisu pisala kad je novinarka BHT-a Amela Pokvić plasirala lažnu vijest o protubošnjačkim fašističkim grafitima u Uskoplju. Kasnije se ispostavilo da je grafite pisao brat novinarke. Pokvić je za plasiranje laži kasnije čak i nagrađena vođenjem vijesti na BHT-u. Da je kojim slučajem situacija bila obratna, odnosno da su Hrvati Uskoplja uistinu pisali grafite protiv Bošnjaka, možemo samo zamisliti reakcije iz Sarajeva. Ovako smo dobili jedna gromoglasni licemjerni muk.

No, to ni ne čudi s obzirom na to tko su potpisnici pisma. Riječ je o skupini osoba kojima u suštini smeta to što je BHRT javni medij koji pokušava odražavati stvarni život u BiH i o njemu izvještavati. Smeta im što uređivačka politika BHRT-a nije više nalik onoj FTV-a, odnosno što nije pod totalnom kontrolom bošnjačke politike i što ne sotonizira sve one koji nisu dio sarajevske političke čaršije.

BHRT ima jako puno problema u svom funkcioniranju i građani na njih imaju pravo ukazivati, a dužnost je uposlenika ove kuće da proizvode što je moguće kvalitetniji sadržaj.

Međutim, novinari BHRT-a moraju biti spremni odbaciti pritiske i ucjene tipa „nećemo davati izjave dok ne budete izvještavali kako se nama sviđa“.

Govoriti za javne medije je obveza samo izabranih političkih dužnosnika i ostalih osoba koje obavljaju javne dužnosti. Nitko drugi nije obavezan davati izjave niti bilo koga na to treba siliti.

Uostalom, BHRT će neobjavljivanjem izjava dijela potpisnika pisma učiniti ogromnu uslugu bh. javnostima i vjerojatno doprinijeti kakvoj-takvoj pomirbi u BiH.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara