Što je tu o 5G mreži fact ili fake…?

Vrijeme:4 min, 52 sec

Što je tu o 5G mreži fact ili fake…?

Večernji list objavio je 9. studenoga, na cijeloj stranici, članak o temi: „ŠTO MORATE ZNATI O 5 g5G MREŽI“. U nadnaslovu se ističe: “Razvoj mreže pete generacije donosi brže i bolje umrežavanje ljudi i strojeva te je temelj za daljnji razvoj“, A naslov je: „5G mreža donosi veći gospodarski rast i nova radna mjesta“. Uz članak se objavljuje i materijal u obliku sedam pitanja i sedam odgovora – od početnog – 1. Što je mobilna mreža (misli se na 5G, op. p.) i u čemu se razlikuje od svojih prethodnih verzija, do zaključnog – 7. Zračenje baznih stanica i sve ostale nedoumice. Za one koje bi zanimala cijela stranica, objavljujem sliku stranice.

Po opremi stranice, ako se ne varamo, radi se o novinarskom uratku, a ne komercijalnoj, oglasnoj, plaćenoj stranici. Iz sadržaja se vidi da je inicijator Hrvatska udruga poslodavaca, skraćeno HUP, pokrenuvši inicijativu kojom želi stvoriti, kako piše u Večernjaku, široki javni konsenzus oko poticanja razvoja 5G mreža. Sastavili su povelju koju su nazvali „Opredijelili smo se da ostanemo“ gdje, između ostaloga, kažu: „Povijesnu priliku za iskorak vidimo u tehnološkom razvoju, u novoj industrijskoj revoluciji. Zbog toga nam je potrebna najnaprednija i najkvalitetnija komunikacijska infrastruktura – 5.G tehnologija. Bez toga nema digitalnih usluga, nema brze povezanosti, nema umreženosti strojeva i ljudi, nema napretka, nema sigurnosti“…

HUP – inicijator razvoja 5 G mreže

Posebno me je zaintrigirao odgovor Večernjakovih autora na sedmo pitanje pa ga citiram: „Nosi li 5G rizik za zdravlje 5 g 2građana, jedno je od učestalih pitanja kada se govori o toj mreži. Dostupna istraživanja ne ukazuju na ikakve opasnosti od zračenja. Ipak, za sve koji žele detaljnije znati i informirati se o svim rizicima, ali i dobrobitima 5G tehnologije, mogu postaviti pitanja i informirati se na HUP-ovim stranicama. HUP je, naime, pokrenuo kampanju „Povezani smo sigurni“ s ciljem informiranja i educiranja javnosti (www.povezanismosigurni.hr)“. Iz Večernjaka ne može se ovom prigodom naći podatak kako se djelovanje na prihvatu 5G odvija u EU, a ni na ostalim stranama svijeta, što bi bilo informativno da vidimo jesmo li među prvima ili, opet jednom, na začelju prihvata nove tehnologije.

Zašto sam citirao 7. Večernjakovo pitanje,koje je u stvari, odgovor? Zato, jer sam danas na Facebooku, dakle istodobno, naišao na članak o 5G tehnologiji sasvim drugačije provenijencije, koji nisam mogao ignorirati, pa i njega objavljujem. I po poznatom pravnom, ali i novinarskom načelu – audiatur et altera pars, u prijevodu, neka se čuje i druga strana.

„Povezani smo sigurni…“

Radi se o međunarodnom apelu, od kojega prenosimo uvodni dio, a koji se može, u cjelini, pronaći na adresi www.5gspaceappeal.org – MEĐUNARODNI APEL – ZAUSTAVITE 5G NA ZEMLJI I U SVEMIRU, upućenom UN-u,WHO-u, EU-u, Vijeću Europe i vladama svih država,

„ …znanstvenici, liječnici, organizacije za zaštitu okoliša i građani iz 204 zemalja, hitno pozivaju na zaustavljanje implementacije bežične tehnologije 5G (pete generacije), uključujući 5G iz svemirskih satelita. 5G će masovno povećati izloženost radio frekvencijskom zračenju (RF), povrh zračenja koje emitiraju već instalirane 2G, 3G i 4G 5 g 3telekomunikacijske mreže. RF zračenje je dokazano štetno za ljude i okoliš. Uvođenje 5G predstavlja pokus na čovječanstvu i okolišu koji se, prema međunarodnom pravu, definira kao zločin.

Međunarodni apel – zaustavite 5 G na zemlji i u svemiru

Telekomunikacijske tvrtke širom svijeta, uz podršku vlada, spremne su u naredne dvije godine implementirati bežičnu mrežu pete generacije (5G). To se predstavlja kao isporuka, na globalnoj razini prepoznate, društvene promjene, bez presedana. Imat ćemo “pametne” domove,“pametne” tvrtke, “pametne” autoceste, “pametne” gradove i autobuse. Doslovno sve što posjedujemo i kupujemo, od hladnjaka i perilica do kutija za mlijeko, četki za kosu i dječjih pelena, sadržavat će antene i mikročipove i biti će bežično povezano na Internet. Svaka osoba na Zemlji imat će trenutni pristup super brzoj, latentnoj bežičnoj komunikaciji s bilo koje točke na planetu, čak i iz prašuma, sredine oceana i Antarktika.

Ono što se šire ne priznaje, jest da će to također, na globalnoj razini, rezultirati

promjenama okoliša, bez presedana. Planiranu gustoću radio frekvencijskih odašiljača nemoguće je predvidjeti. Uz milijune novih 5G baznih stanica na Zemlji te 20.000 novih satelita u svemiru, i 200 milijardi prijenosnih objekata, bit će, prema procjenama, dio Interneta Stvari do 2020. godine, a trilijun objekata nekoliko godina kasnije. Komercijalne 5G mreže na nižim frekvencijama i sporijim brzinama implementirane su sredinom 2018. godine u Qataru, Finskoj i Estoniji.

Početak uvođenja 5G na iznimno visokim frekvencijama (milimetarskim valovima), planira se krajem 2018. godine. Unatoč širokom poricanju, dokazi da je radio frekvencijsko zračenje (RF) štetno za život već su nepobitni. Akumulirani netklinički dokazi oboljelih ljudi, eksperimentalni dokazi o oštećenju DNA stanica i organskih sustava raznih biljaka i životinja, te epidemiološki dokazi da su glavne bolesti moderne civilizacije – rak, srčane bolesti i dijabetes u velikoj mjeri uzrokovani elektromagnetnim onečišćenjem, čine dokumentacijsku bazu sa znatno više od 10.000 stručno recenziranih znanstvenih radova.

Krenuli su milijuni 5 G baznih stanica, 20.000 satelita, 200 milijarda prijenosnih objekata

Ako se planovi telekomunikacijske industrije za 5G ostvare, nitko, niti jedna životinja, ptica, kukac ni biljka na Zemlji, neće moći izbjeći izloženost, 24 sata dnevno, 365 dana godišnje, na razinama RF zračenja, desetina do stotina puta većih od danas postojećih, bez ikakve mogućnosti bijega, bilo kamo na planeti. Ovi 5G planovi prijete izazivanjem ozbiljnih, nepopravljivih utjecaja na ljude, te trajnim oštećenjem svih ekosustava Zemlje.

Moraju se poduzeti neodgodive mjere zaštite čovječanstva i okoliša, u skladu s etičkim imperativima i međunarodnim ugovorima“…  (Ostali dio teksta zajedno s potpisnicima može se naći na navedenoj adresi).

U zaključku, ne želeći uopće ulaziti u bilo kakvu raščlambu i zauzimanje stava, konstatiramo da s jedne strane imamo razvojni optimizam domaće javnosti prema inicijativi Hrvatske udruge poslodavaca, objavljen u Večernjem listu i velika poslovna očekivanja, a sa druge Svjetski apel stručnjaka iz 204 zemlje. Što su tu činjenice, fakti, a što fake?

DRAN

 

hkv.hr/ https://www.hkv.hr/Hratsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)