“Prema članstvu HVIDR-e imam veliki respekt, o vodstvu nemam dobro mišljenje”

Vrijeme:2 min, 10 sec

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava odgovarao je na upite novinara uoči okruglog stola “Ovčara – zločin bez kazne” koji organiziraju zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara.

Upitan o pomacima u istraživanju ratnih zločina, Penava je kazao: “Što se pomaka tiče, mogu se složiti da je tijekom 2018. osnovan stručni tim Ministarstva unutarnjih poslova koji se bavi zločinima na Ovčari. Međutim, sama ta činjenica da se taj tim osniva 2018. je dovoljno tragična da govori za sebe”.

Naglasio je kako je zločin koji se dogodio na cijelom prosoru grada Vukovara koji se dogodio 1991. zaobiđen od strane svih hvratskih institucija.

“Srbija se nije suočila sa svojom istinom i stvarnošću za zločine počinjene u Vukovaru. Aleksandar Vučić otkrio je spomen ploču zločincu koji je predvodio zločin u Vukovaru”, kazao je Penava.

Penava ističe kako je od novog prosvjeda odustao jer smatra da taj prosvjed drugi put ne bi imao smisla ukoliko bi bio miran. “Mislim da u ovom trenutku treba sačekati i iskoristiti demokratske metode kako bi se ta tematika nametnula, prvenstveno tu mislim na izborni proces”, rekao je Penava.

Rekao je kako premijer Plenković nije tražio da se prosvjed ne održi.

“Ova tema daleko je iznad po važnosti od dnevne politike po svemu. Ove stvari riješiti moramo kao društvo. Mislim da je odgovornost na svima onima koji misle o sebi kao odgovornim političarima”, ističe Penava.

Na odbacivanje kaznenih prijava protiv Pupovca kazao je kako ga je to blago iznenadilo. “Nisam upoznat dovoljno s detaljima da bih mogao izraziti mišljenje o tome. Ne bih to htio komentirati”, rekao je.

Osvrnuo se i na zahtjev HVIDR-e da se smjeni glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić.

“To je stvar HVIDR-e. Kada govorimo o HVIDRI, tu trebamo razdvojiti dvije stvari – članstvo HVIDR-e prema kojem imam veliki respekt i vodstvo HVIDR-e o kojem nemam baš dobro mišljenje”, kazao je Penava.

Komentirao je i grupe na Viberu i Whatsappu u kojima su neki članovi HDZ-a širili govor mržnje.

“Učlanio me netko od članova u Viber grupu. Možda dva dana sam bio u dvije grupe, ali naprosto zbog nedostatka vremena sam odabrao opciju leave and delete. Govorimo o vremenu od prije dva tjedna kad se ovo još nije ni odvijalo”, pojašnjava Penava.

“Ove poruke što su izašle, ja ih nisam vidio i ne znam tko ih je iznio. Ono što mogu reći jest da su u grupi bili članovi HDZ-a”, dodaje.

Kazao je kako je uvijek za slobodu govora, no kada se pripada određenoj skupini potrebno se držati pravila igre. “Trebalo bi prići pojedinačno i razriješiti tu situaciju”, rekao je zaključno Penava.

 

hr.n1info.com/ http://hr.n1info.com/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)