MUP RS-a podnio novi izvještaj protiv Zulfikara Ališpage za ratni zločin

0

Državnom tužilaštvu je iz Policijske uprave Trebinje dostavljena dopuna izvještaja o počinjenom krivičnom djelu protiv Zulfikara Ališpage i Nezima Halilovića, osumnjičenih za zločine nad srpskim i hrvatskim civilima na području Konjica tokom 1992. i 1993. godine.

Iz policije u Trebinju je saopćeno da su Ališpago i Halilović osumnjičeni da su 19. aprila 1993. godine planirali i napali mjesto Donje Selo na području Konjica, čime je izvršen progon stanovništva i uništena imovina.

Prema saopćenju, Ališpago je bio komandant Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar”, dok je Halilović bio komandant Četvrte lake muslimanske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH).

“Sve je za posljedicu imalo i ubistvo četiri srpska civila i to Zorana Kuljanina, Neđa Golubovića, Obrena Ristića i Petra Vukosava”, navedeno je u policiji.

Kako je rečeno, Ališpago i Halilović zvani Muderis su osumnjičeni da su, kao odgovorni oficiri ABiH, podsticali i naređivali progon i zatvaranje lica srpske i hrvatske nacionalnosti u logore u Čelebićima, Musali i Tarčinu, u kojima je bilo, u različitim intervalima, zatvoreno više od 2.000 lica.

Tužilaštvo BiH će nakon prijema izvještaja i provjera odlučiti da li će pokrenuti istragu protiv Ališpage i Halilovića.

Trenutno se pred Sudom BiH vodi suđenje protiv Ališpage, koji je optužen da je propustio da preduzme mjere na kažnjavanju njemu potčinjenih vojnika zbog ubistava 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koja su počinjena u napadu na Trusinu 16. aprila 1993. godine.

Ališpago je bio optužen za zločine počinjene u selu Trusina zajedno s još petoricom pripadnika ABiH – Mensurom Memićem, Dževadom Salčinom, Senadom Hakalovićem, Nedžadom Hodžićem i Nihadom Bojadžićem. Međutim, zbog njegove bolesti postupak je u martu 2014. razdvojen.

Bivši pripadnici Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar”, Memić, Hodžić i Bojadžić su pravosnažno osuđeni na 37 godina zbog ubistava hrvatskih civila i zarobljenih vojnika u Trusini, dok su Salčin i Hakalović oslobođeni krivice.

 

detektor.ba/ http://detektor.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara