TURSKA POČINJE SA DEPORTACIJAMA: Vraćaju li se teroristi ISIL-a iz BiH?

Vrijeme:1 min, 26 sec

Turski ministar unutarnjih poslova Suleyman Soylu je najavio da će od danas početi s deportacijom pripadnika terorističke organizacije ISIL u njihove matične zemlje širom Europe.

On je rekao kako će militanti koje su Turci zarobili tijekom vojne operacije na sjeveru Sirije, a koje su zatekli u kurdskim zatvorima, biti vraćeni svojim kućama. Kako Klix.ba neslužbeno doznaje, turskim vlastima su dane sve informacije s kojima BiH raspolaže u vezi s osobama koje se povezuju s pripadnicima ISIL-a.

Bh. vladajuće strukture, uključujući policijske i sigurnosne agencije, su u stalnom kontaktu s međunarodnim organizacijama, ali i turskim dužnosnicima. Oni koji su označeni kao državljani BiH i borci na sirijskom ratištu, a u međuvremenu su uhićeni još uvijek se nalaze na teritoriji pod kontrolom YPG-a i Sjedinjenih Američkih Država.

Turska će, kako saznaje Klix, obavijestiti bh. vlasti i sigurnosne agencije istog trenutka kad netko od državljana BiH bude na teritoriju koji kontroliraju turske snage. Ono što je od ranije poznato jeste da bi uskoro devet osoba povezanih s tzv. Islamskom državom trebalo biti deportirano u BiH.

Njihova deportacija je trebala biti izvršena sredinom listopada, ali je odgođena zbog turske vojne operacije na sjeveru Sirije. Svi oni koji se ne nađu na području pod kontrolom Turske postoji mogućnost da deportaciju izvrše izravno američke snage.

No, nakon protivljenja zemalja članica Europske unije, a posebno Francuske, od toga se odustalo, iako postoje informacije da su ranije neke osobe s Kosova već deportirane. Saznaje se i da su tijekom turske vojne operacije “Izvor mira” u Siriji, kurdske snage (YPG) iz zatvora pustili blizu 750 terorista, ali da su njih gotovo 250 zarobili turski vojnici.

Ima li među njima i državljana BiH za sada nema službenih informacija.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori