Očekuje se burna sjednica Glavnog odbora Matice hrvatske, zakazane za 12. studenoga

Vrijeme:3 min, 25 sec

Očekuje se burna sjednica Glavnog odbora Matice hrvatske, zakazane za 12. studenoga

Po svemu sudeći pred nama je još jedna burna sjednica Glavnoga odbora Matice hrvatske, polarizirane na one koji hoće raščistiti sa svim dubiozama i nepravilnostima i one koji bi najradije sve ostavili po starome. Predsjedništvo Matice hrvatske na sjednici 4. studenoga 2019. utvrdilo je dnevni red sjednice Glavnog odbora koja će se održati 12. studenoga u Zagrebu. No, kako se može iščitati iz zapisnika te sjednice Predsjedništva nije bio uzet u obzir prijedlog člana Glavnoga odbora dr. Dražena Švagelja, predsjednika Ogranka Matice hrvatske iz Vinkovaca, da se kao posebna točka raspravi i zauzme stav glede optužnice Općinskoga državnoga odvjetništva protiv Matice hrvatske, kao pravne osobe i glavnoga tajnika Zorislava Lukića, od 18. srpnja 2019. No, dan kasnije, 5. studenoga, Predsjedništvo Matice hrvatske prihvatilo je dopunu dnevnog reda, kako je predložio dr. Švagelj. U obrazloženju dopune dnevnog reda dostavljenog članovima Predsjedništva, dr. Švagelj podsjeća kako je predsjednik Matice hrvatske Stipe Botica još na sjednici Predsjedništva MH 17. rujna izvijestio da je “ovaj tjedan” pristigla optužnica Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu koja je poslana Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu protiv Matice hrvatske i glavnoga tajnika Zorislava Lukića.

Stipe Botica

prof. dr. sc. Stipe Botica

Inače na Glavnoj skupštini Matice hrvatske 6. srpnja 2019. godine bilo je postavljeno pitanje o optužnici podignutoj protiv glavnog tajnika Zorislava Lukića na koje je odgovorio da protiv njega ne postoji optužnica, napominje Švagelj, dodajući kako je ta izjava u suprotnosti s izjavom akademika Stjepana Damjanovića na Glavnoj skupštini, u kojoj je bilo rečeno da je on, kao predsjednik MH, bio pozvan na sud, ali nije obrazložio zašto. Po riječima dr. Švagelja u Maticu hrvatsku vrlo brzo nakon Glavne skupštine pristigla je i proširena optužnica Općinskog državnog odvjetništva u kojoj je uz glavnog tajnika optužena i Matica hrvatska kao pravna osoba, a to znači svi članovi MH, a posebno njezina upravna tijela.

Članovi Glavnog odbora moraju biti obavješteni o sadržaju optužnice

“Članovi Glavnog odbora kao najvišeg tijela MH između zasjedanja skupština MH moraju biti obaviješteni o čemu se radi da bi mogli meritorno raspravljati i donositi odluke o radu MH. Stoga predlažem da se prije sljedeće sjednice Glavnog odbora 12. studenoga 2019. svim članovima Glavnoga odbora pošalje integralni tekst optužnice Općinskoga državnog odvjetništva kako bi oni znali za što je MH optužena i da mogu meritorno raspravljati i donositi odluke o stanju u Matici hrvatskoj”, napominje Švagelj te drži da predsjednik MH nije trebao slati pismo Gradskom uredu za opću upravu Grada Zagreba, prije nego li o tome zauzme svoj stav Glavni odbor MH na sjednici koja će biti održana 12. studenoga 2019.

doc. dr. sc. Dražen Švagelj

doc. dr. sc. Dražen Švagelj

Smatra potpuno neprimjerenim da Predsjednik MH poučava Gradski ured za upravu – što jest, a što nije kvorum te što jest, a što nije većina u glasovanju. “Mišljenja sam kako Predsjednik MH ne poštuje zaključke inspekcijskog nadzora Gradskoga ureda za opću upravu Grada Zagreba, a ni odluke i mišljenja Časnoga suda MH, nego se nameće kao jedini tumač – što jest a što nije zakonito. Stoga smatram da na sjednici Glavnog odbora MH 12. studenog 2019. moramo raspraviti o odgovornosti Predsjednika i Glavnoga tajnika MH te o odgovornosti predsjednika Nadzornog odbora MH čije izvješće ni prema mišljenju inspekcijskog nadzora odgovarajućeg tijela uprave, nije prihvaćeno na protekloj Glavnoj skupštini”, ističe Švagelj.

Nadzorni odbor od svog konstituiranja, u proteklih godinu i pol, kako primjećuje, sastao se dva puta. Na drugom sastanku kritiziran je rad Časnog suda i prihvaćeno Financijsko izvješće za 2018., koje nije prihvatio Glavni odbor, a kasnije ni Glavna skupština MH, nakon zakonom propisanog roka, te je Predsjednik Nadzornog odbora MH na taj način dopustio brojne propuste u radu MH bez pravodobne reakcije.

Kako se doznaje, Robert Pavičić podnio je ostavku na članstvo u Nadzornom odboru MH. Nadzorni odbor MH u ovom mandatu, kako je zaključeno na sjednici Predsjedništva MH, 4. studenoga, ubuduće će djelovati s četiri člana, jer Pravila MH nisu predvidjela način popunjavanja tog upravnog tijela u takvim okolnostima. Što bi bilo da su tri člana dala ostavku? Možda bi radio sa dva člana?!

Marko Curać

https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)