Merkel obećala njemačku podršku SAD-u u rješenju međunarodnih kriza

0

Kancelarka Angela Merkel obećala je SAD-u da će Njemačka pružiti dodatnu podršku u bavljenju međunarodnim krizama tijekom posjete američkog državnog tajnika Mikea Pompea Berlinu.

Merkel je navela Afganistan, Siriju, Libiju i Ukrajinu kao primjere sukoba u čijem rješavanju Njemačka igra aktivnu ulogu.

Pompeo je pohvalio američku suradnju s Njemačkom i nazvao je Merkel velikom prijateljicom Sjedinjenih Država, rekavši da Njemačka ostaje bitan partner za SAD.

Šef američke diplomacije također je pohvalio snažan i sve veći doprinos Berlina NATO-u.

Pompeo je ranije tijekom dana kritizirao Rusiju i Kinu za autoritarnost dok se sastao s njemačkim čelnicima u posjeti koja se podudara s 30. godišnjicom pada Berlinskog zida.

Pompeo je također upozorio Berlin protiv uključenja kineskog tehnološkog diva Huawei u njemačku 5G mrežu.

Usprkos upozorenju, Merkel je izjavila da Njemačka neće isključiti Huawei iz svoje 5G mreže nakon sastanka s Ursulom von der Leyen, budućom predsjednicom Europske komisije.

Merkel je izjavila da je bitno za Berlin da bude u stanju da ocjenjuje razne kompanije, ali “mi nećemo postavljati posebne uvjete za pojedine providere”.

Pompeo se također sastao s ministrom financija Olafom Scholzom i otkrio je kip u američkom veleposlanstvu.

On nije izravno odgovorio na pitanje je li NATO “klinički mrtav” kako je sugerirao francuski predsjednik Emmanuel Macron. Jednostavno je izjavio da se taj vojni savez mora razvijati kako bi odgovorio na današnje izazove.

Diplomatski odnosi između SAD i Njemačke prolaze kroz krizni period tijekom mandata američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji često kritizira Berlin zbog malih ulaganja u vojsku i zbog plinovoda Sjeverni tok 2 koji dovodi plin iz Rusije, kao i zbog njegovih prijetnji EU kaznenim tarifama.

Pompeo planira napustiti Njemačku neposredno uoči službene proslave godišnjice pada Berlinskog zida, prenosi dpa.

 

Fena/HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara