IZASLANSTVO EU U BiH POTVRDILO: Lipa nije pogodna lokacija za migrante

Vrijeme:1 min, 5 sec

Da bi bila izbjegnuta humanitarna kriza potrebno je proširiti postojeće objekte da bi migrantima bili osigurani uvjeti dostojni za život, a vlasti BiH trebaju identificirati odgovarajuće alternativne objekte. Centar u selu Lipa sada ne može biti odgovor.

Rečeno je to u petak u Izaslanstvu EU u BiH, u odgovoru na pitanje je li za njih u ovom trenutku prihvatljiv prijedlog vlasti u Bihaću da migranti iz privremenog prihvatnog kampa Vučjak budu premješteni u selo Lipa./HMS/

Tu lokaciju i ranije nisu prihvatile međunarodne organizacije, a “Glasu Srpske” u Izaslanstvu EU u BiH je rečeno da je Europska unija spremna podržati BiH u pronalasku održivih i dugoročnih rješenja.

– Ured EU je više puta pozvao sve razine vlasti da se žurno suoče s izazovom koji protok migranata predstavlja za BiH. U razgovorima sa svim relevantnim vlastima, od kojih su posljednji održani u utorak s predstavnicima Bihaća i Unsko-sanske županije, jasno smo rekli da sklonište Vučjak mora biti zatvoreno. Trenutni prioritet je da se nađu žurna rješenja uoči dolazeće zime – kazali su u Izaslanstvu EU.

Gradska skupština Bihaća dala je suglasnost za formiranje privremenog centra za migrante u srpskom selu Lipa, iako su svjesni da ni ovaj put, kao ni lani, ta lokacija neće biti prihvatljiva. Protiv su i Srbi u FBiH.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)