GUDELJ: Bošnjačka politička elita nikad se nije ogradila od mudžahedina iz ’90-ih

Vrijeme:2 min, 7 sec

Glavni urednik portala Dnevnik.ba Jurica Gudelj za Direktno.hr je rekao kako izjave predsjednika Francuske Emmanuella Macrona da je BiH tempirana bomba zbog islamskog radikalizma može biti iznenađenje samo onima koji ne znaju doslovno ništa o BiH.

“Radikalni islamski element prisutan je u BiH još od ratnih godina i u međuvremenu je samo širio svoje korijenje. Povijest terorističkih napada od strane islamskih ekstremista u BiH je jako bogata, od autobombe u Mostaru i ubojstava hrvatskih povratnika u središnjoj Bosni u prvim poslijeratnim godinama, pokolja nad obitelji Anđelić u Konjicu, preko napada na policijsku postaju u Bugojnu, do napada na vojnike Oružanih snaga BiH u Rajlovcu”, tvrdi Gudelj.

Ne postoji sustavan nadzor radikaliziranih pojedinaca

Smatra kako bi sve susjede BiH trebala više brinuti činjenica da službena bošnjačka politika u BiH jednostavno odbija govoriti o tim činjenicama i svako njihovo spominjanje karakterizira kao tobožnju islamofobiju i/ili napade na državu BiH.

“Pored toga, zabrinjavajuće je i to što u BiH ne postoji sustavan nadzor radikaliziranih pojedinaca, a važne državne dužnosti poput recimo ministra sigurnosti obavljaju karikature od političara. Tako je primjerice aktualni ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, član SDS-a koji je osnovao Radovan Karadžić, najpoznatiji je po vulgarnostima koje piše po društvenim mrežama i osoba je koja je slijepo odana bošnjačkoj političkoj eliti, kao uostalom i cijeli SDS”, kaže Gudelj.

Predvidive reakcije Sarajeva

Dodaje kako su reakcije političkog Sarajeva na izjave predsjednika Macrona predvidive, iako ne tako glasne kao kad su istu stvar govorile hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ili češki predsjednik Miloš Zeman.

“Tako imamo a priori stav da BiH nije ‘tempirana bomba’, ali se nitko ne trudi istražiti kakvo je stvarno stanje na terenu. Ne spominje se činjenica da u BiH imamo nekoliko sela u kojima ne vladaju zakoni države BiH nego šerijatski zakoni, ne spominje se da i dalje postoji na desetke tzv. paradžemata u kojima se propovijeda radikalno tumačenje islama i koji nisu u okrilju Islamske zajednice BiH, koja se pak sama nikad nije ogradila od vehabija ili selefija”, kaže naš sugovornik i dodaje kako se šetajući BiH gradovima ‘prostim okom’ može vidjeti sve veći broj selefija.

Gudelj smatra kako bi najveći uspjeh Macronovih izjava o BiH trebao biti preispitivanje stvarnog stanja na terenu. “Međutim do toga teško može doći sve dok imamo na vlasti aktualna bošnjačku političku elitu koja se nikad do kraja nije ogradila o mudžahedina iz ’90-ih godina prošlog stoljeća kao ni od njihovih nasljednika koje danas prepoznajemo pod nazivom vehabije ili selefije”, rekao je za Direktno Jurica Gudelj.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)