ČEKA SE ODLUKA SUCA Bivši članovi katalonske vlade odbili izručenje Španjolskoj

Vrijeme:2 min, 59 sec

Bivši članovi katalonske vlade Lluis Puig i Toni Comín odbili su danas na belgijskom sudu izručenje Španjolskoj koja ih traži pod optužbom za organiziranje zabranjenog referenduma o nezavisnosti Katalonije 2017. 

Tvrde da u Španjolskoj ne bi imali pravedno suđenje te da se ondje protiv njih vodi politički postupa, prenosi Hina.

Obojica su se u pratnji odvjetnika odazvala sudu u Bruxellesu nakon što je iz Španjolske onamo stigao zahtjev za izručenjem. Sudac ih je pustio na slobodu do donošenja odluke o izručenju, a u slučaju da žele napustiti Belgiju moraju se javiti tamošnjem sucu.

Republika Katalonija

Ista mjera je ondje izrečena i bivšem predsjedniku katalonske vlade Carlesu Puigdemontu, saslušanom prije desetak dana. Odluka o njegovom izručenju najavljena je za kraj prosinca.

Lluis Puig (60) bio je zadužen za kulturu, a Toni Comín (48) za zdravstvo u katalonskoj regionalnoj vladi kojom je predsjedao Carles Puigdemont.

Nakon što su u listopadu 2017. organizirali referendum o nezavisnosti Katalonije, autonomne pokrajine sa 7,5 milijuna stanovnika na sjeveroistoku Španjolske, proglasili su Republiku Kataloniju koja nije zaživjela u stvarnosti.

Španjolsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv njih, no nisu se odazvali pozivu na sud u Madrid.

Belgija ih u svibnju 2018. odbila izručiti

Puig i Comín otišli su u listopadu 2017. u Belgiju gdje se nalazi Puigdemont koji iz mjesta Waterloo vodi međunarodnu kampanju za nezavisnost Katalonije.

Belgija je u svibnju 2018. odbila izručiti katalonske dužnosnike zbog nepravilnosti u zahtjevu poslanom iz Španjolske, nakon čega je španjolski sudac Pablo Llarena povukao uhidbeni nalog.

No nakon što je 14. listopada Vrhovni sud u Madridu izrekao osuđujuće presude za dvanaestero njihovih suradnika koji su ostali u Španjolskoj, od čega je njih devetero dobilo zatvorske kazne od 9 do 13 godina, sudac Llarena je raspisao novi uhidbeni nalog zatraživši od Belgije izručenje Puigdemonta, Puiga i Comína.

Europski uhidbeni nalog

Od Velike Britanije je pak zatražio izručenje Clare Ponsatí (62) koja je bila zadužena za obrazovanje u katalonskoj vladi. Ona se nalazi u Škotskoj gdje predaje ekonomiju na sveučilištu St Andrews.

Comín i Ponsatí optuženi su za poticanje stanovnika na ustanak i za nezakonito korištenje javnog novca, upotrijebljenog za organiziranje referenduma koji je bio zabranio španjolski ustavni sud. Puig je optužen za neposluh i nezakonito korištenje novca.

Velika Britanija je odbila u srijedu aktivirati europski uhidbeni nalog koji je izdala Španjolska za izručenje Clare Ponsatí ocijenivši kako je “nerazmjeran prema britanskom zakonu”.

Britanci traže dodatne detalje

U četvrtak je pak isti britanski ured Sirene, koji se bavi obradom uhidbenih naloga, poslao pismo u kojem je naveo kako je u njihovom odgovoru “netočno stajalo kako je uhidbeni nalog nerazmjeran”.

“Nije nerazmjeran, nego jednostavno u njemu trenutno nedostaju važne informacije. Ispričavamo se zbog nesporazuma u komunikaciji”, piše u dokumentu poslanom iz Britanije koji je medijima dalo španjolsko ministarstvo unutarnjih poslova, koje ga je zaprimilo.

“Uhidbeni nalog ne pokazuje dovoljno detalja o naravi kaznenog djela. Također nedostaje opis vremena i mjesta počinjenja kaznenog djela. Nalog također mora pokazivati jasnu vezu između kaznenog djela i spomenute osobe. Kako bi ovaj nalog za izručenjem uznapredovao prema zakonu o izručenju (Extradition Act 2003), dodatni detalji moraju hitno biti poslani”, navedeno je u britanskom dopisu španjolskom ministarstvu unutarnjih poslova.

“Suci rade nenormalne stvari”

Ponsatí je u srijedu rekla za katalonsku javnu televiziju TV3 kako ne “očekuje trenutnu odluku” o svom izručenju.

“Već smo navikli vidjeti jako čudne stvari u tim uhidbenim nalozima (iz Španjolske). Navikli smo vidjeti kako suci Vrhovnog suda Llarena i Marchena rade nenormalne i začuđujuće stvari. U civiliziranom okruženju takve nas stvari jako iznenađuju. Nismo navikli na takvo barbarstvo”, rekla je Ponsatí iz Škotske.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori