BEVANDA: Suradnja s MMF-om nemoguća bez nove vlasti i usvajanja proračuna

Vrijeme:1 min, 43 sec

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i riznice Vjekoslav Bevanda primio je danas šefa Misije Međunarodnog monetarnog fonda za BiH Martina Petrija s kojim je razgovarao o aktivnostima u vezi s usvajanjem proračuna za ovu i iduću godinu.

Bevanda je naglasio da aktualna politička situacija u BiH potvrđuje da proračun nije u fokusu interesiranja jer taj iznimno bitan dokument nije usvojen ni za ovu godinu iako je do sada trebao biti završen i nacrt proračuna za iduću godinu.

– U svakoj državi proračun je temeljni financijski dokument i njegovo usvajanje je ozbiljan proces. Ovdje imamo situaciju da nije zasjedalo Fiskalno vijeće BiH, koje mora usvojiti Globalni fiskalni okvir, a ni iz Predsjedništva BiH još nam nije dostavljen proračunski zahtjev za 2020. Očito proračunom se bavi samo Ministarstvo financija i riznice BiH zbog čega smo i urgirali da se sastane Fiskalno vijeće BiH – naglasio je Bevanda.

Na sastanku je konstatirano da je na snazi privremeno financiranje i da to ne može biti korak ka novom aranžmanu s MMF-om niti nastavkom postojećeg jer se očekuje usvajanje proračuna i provedba reformi preuzetih temeljem Pisma namjere koje su predstavnici vlasti u BiH potpisali.

Naglašeno je da je formiranje i funkcioniranje vlasti i dalje prioritetna tema u BiH, ali i preduvjet da se nastavi provedba reformi planiranih kroz aranžman s MMF-om i drugim financijskim institucijama s kojima BiH ima kreditne ugovore za koje nije okončana procedura ratifikacije u parlamentarnoj skupštini BiH.

Sugovornici su se suglasili da će razgovori o budućoj suradnji biti mnogo konkretniji nakon što bude okončan proces formiranja vlasti u BiH kako bi se o novim programima odlučivalo u punom kapacitetu.

Do sada su u okviru proširenog aranžmana između BiH i MMF-a na račune entiteta uplaćene dvije tranše od oko 150 milijuna KM po tranši, a ukupna vrijednost kreditnog programa, koji je stopiran u lipnju 2018., iznosi oko 1,1 milijardu KM.

Sastanku je, osim suradnika ministra Bevande, nazočio i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Andrew Jewel, priopćeno je iz Ministarstva financija i riznice BiH.

 

Fena/HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori