Plenković žestoko napao Đakića zbog Dana antifašističke borbe

Vrijeme:1 min, 31 sec

Premijer Hrvatske Andrej Plenković poručio je Josipu Đakiću, predsjedniku saborskog Odbora za veterane koji je predložio da Dan antifašističke borbe više ne bude državni blagdan, da neće dozvoliti detuđmanizaciju HDZ-a jer je 22. lipnja u popis blagdana uvrstio Franjo Tuđman.

“Ne znam je li to njegova ideja, vidio sam tu vijest jučer. Treba stati na kraj politici detuđmanizacije i odluke HDZ-a. To znači da ja kao predsjednik HDZ-a i predsjednik Vlade kažem da je 22. lipnja blagdan koji je u popis blagdana u naš zakon uvrstio prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i tako će i ostati”, kazao je Plenković nakon sjednice Vlade.

Dodao je da sve što su govorili na odboru nije politika Predsjedništva niti Nacionalnog vijeća stranke niti Vlade te da su tijela stranke vrlo jasno podržale i utvrdile prijedlog izmjene zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima koje je Vlada uputila u Sabor i “koji će se kao takav usvojiti”.

“Ja njemu šaljem poruku kao i svima drugima koji žele detuđmanizirati HDZ: Ja to neću dozvoliti””, poručio je hrvatski premijer Đakiću.

Govorio o sankcijama

Na upit hoće li biti sankcija, Plenković je kazao da je sutra sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća te smatra da se vrlo jasno treba reći da je “dosta politike koja rastvara temelje onoga što je Tuđman stvorio i što HDZ treba biti”.

“Tko to ne razumije, ne razumije niti hrvatsku prošlost niti sadašnjost, a još manje vidi ispravnu hrvatsku budućnost. Neka se malo razbistre”, poručio je premijer, dodavši da će se raspraviti o tome hoće li biti kakvih sankcija.

Vezano za glavnog državnog inspektora Andriju Mikulića i popis imovine u imovinskoj kartici, kazao je da ga je Mikulić kratko o tome izvijestio. “Obavijestio me da ispravlja nešto, to je imovina njegove obitelji već jako dugo”, komentirao je premijer.

 

Hina/HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)