HAHN: Zapadni Balkan nije predgrađe već dio Europe

Vrijeme:1 min, 5 sec

Europski povjerenik za pitanja proširenja Johannes Hahn kazao je da je perspektiva europskih integracija za zemlje regije jedino jamstvo za razvoj na Zapadnom Balkanu, prenosi RSE.

Prema njegovim riječima, trenutna situacija u EU čini se izaziva nazadovanje cjelokupnog stanovništva te da se treba učiniti sve kako bi se prevladao vakuum koji je stvoren nakon nedostatka odluke o otvaranju pristupnih pregovora između EU i Sjeverne Makedonije i Albanije.

“Najveći poticaj, prava mrkva u ovim zemljama je mogućnost ulaska u EU. Zapadni Balkan nije predgrađe Europe, već je dio Europe. Ne možemo imati situaciju da cjelokupno stanovništvo nazaduje. Našli bismo se u vakuumu i to bi moglo stvoriti sigurnosni rizik”, upozorio je Hahn u obraćanju u vanjskopolitičkom komitetu Europskog parlamenta.

Europski povjerenik je kazao da će europska perspektiva imati izravnog utjecaja i na dijalog o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova.

“Sa srpskog stajališta, ideja o sporazumu između dvije zemlje imala bi smisla samo ako postoji perspektiva pristupanja EU”, kazao je Hahn.

Ovo je bilo posljednje Hahnovo obraćanje u svojstvu povjerenika nadležnog za proširenje. Johannes Hahn će ponovo biti povjerenik u budućem sazivu Europske komisije ali će se baviti pitanjima proračuna.

Novi Europski povjerenik za proširenje će najvjerojatnije biti Oliver Vahyi iz Mađarske čije imenovanje treba tek potvrditi Europski parlament.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)