KARDINAL PULJIĆ: Neprimjeren zahtjev Islamske zajednice da joj se preda crkva sv. Marije sa zvonikom sv. Luke

Vrijeme:1 min, 57 sec
Nakon što su zajedno slavili euharistiju u Katedrali Srca Isusova u Sarajevu i Svetu misu u kapeli Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa, članovi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine obavili su i redovito zasjedanje na kojem je raspravljano o mnogim pitanjima, s fokusom na povrat oduzete crkvene imovine te zdravstveno i mirovinsko osiguranje svećenika.

 

Domaćin zasjedanja bio je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, koji je danas, zajedno s dopredsjednikom Biskupske konferencije, vojnim biskupom u BiH mons. Tomom Vukšićem prenio neke od zaključaka sa zasjedanja.

Puljić je rekao da je tijekom zasjedanja veoma ugodno bilo slušati goste i delegate koji su nazočili, a zatim se dotaknuo aktualnih tema kao što su pitanja zdravstvenog i mirovinskog osiguranja svećenika u BiH i zahtjev Islamske zajednice BiH za posjedovanjem crkve sv. Marije sa zvonikom sv. Luke u Jajcu.

– Smatramo da je pitanje zdravstvenog i mirovinskog osiguranja naših svećenika ozbiljno pitanje, jer se to vrlo teško uređuje na različitim razinama. Žao nam je što se donose nove provedbe, pa se i ono što je regulirano zakonom zanemaruje. To je diskriminacija. Smatramo neprimjerenim i zahtjev Islamske zajednice BiH da se crkva sv. Marije sa zvonikom sv. Luke preda u legitimni posjed Islamskoj zajednici – rekao je Puljić.

Razočaran je zbog nezainteresiranosti vlasti za rješavanje pitanja denacionalizacije i povrata oduzete crkvene imovine koja se, kako je naveo, uništava, preprodaje ili prepisuje na druge vlasnike.

Dotaknuo se i aktualne političke situacije u BiH te rekao da danas, za razliku od bivše države u kojoj je vladalo jednoumlje, vlada troumlje i da je sve ispolitizirano, što nije slučaj samo u BiH, već i u mnogim europskim državama.

– U BiH moramo stvarati ozračje jednakopravnosti, a to je nešto što nije prisutno u javnosti. Prisutna je privilegiranost, a bez korupcije ne možeš opstati. To je moralno-etički problem od kojeg će teško biti ozdraviti – zaključio je Puljić.

Vojni biskup u BiH mons. Tomo Vukšić osvrnuo se na okvirni prijedlog zajedničkog programa šeste pastoralne godine za svećeničke kandidate.

– Studij na teološkim fakultetima traje deset semestara, nakon čega studenti polažu diplomski ispit, a potom slijedi godina u kojoj primjenjuju u praksi ono što su na fakultetima naučili. Zadaća je biskupskih konferencija prirediti programe za pastoralnu godinu, mi smo u fazi izrade novog programa koji bi trebao biti završen do kraja ove akademske godine – objasnio je Vukšić.

 

Fena/HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori