Prof. dr. sc. Matko Marušić: Pitanja za kandidate koji će se 2019. natjecati na predsjedničkim izborima

Vrijeme:3 min, 10 sec

Ususret predsjedničkim izborima

Prizemni stupanj komunikacije u kampanji rabe manje civilizirani i obrazovani kandidati te oni koji u sebi nose mržnju bilo na svoje protivnike osobno bilo na njihov svjetonazor iz kojeg proistječe politički stav i Marušićpripadnost. Smatram da se na te ljude ne bi trebalo osvrtati a još manje za njih glasovati. Doista su izjave pojedinih kandidata najavile takav pristup, ali tim gore po njih.

Jedno sam siguran: gđa Kolinda Grabar Kitarović time se ne će služiti, jer se nikad nije ni služila. Ona je vrhunska i školovana diplomatkinja i vrlo pristojna osoba. U ovo „predkampanjsko“ vrijeme fantastično je odgovorila na ljevičarka podmetanja i provokacije: za jugonostalgičare je predložila 7 dana žalovanja za Jugom i procijenila da bi upravo njoj to donijelo najviše koristi. Na pitanje „kako to“ rekla je da bi onda svi oni koji bi išta rekli protiv nje završili na Golom otoku. Tu finesu smatram vrhunskim humorom i predivnim odgovorom jugonstalgičarima koji trabunjaju o boljem životu pod Titom a izbjegavaju išta reći o Titovoj golootočkoj demokraciji.

U prizemnu demokraciju, međutim, treba svrstati i izbjegavanje odgovora, ne samo guranjem prljavština u prvi plan nego i drugim oblicima i tehnikama. Tu dolazimo do pristranosti dijela medija, a napose dijela „nevladinih“ organizacija. Oni će podmetati podmukla pitanja, tako da bi postigli a) da domoljubni kandidati daju odgovore na osnovi kojih ih mogu proglasiti ustašofilima, b) da domoljubni kandidati na ta pitanja odgovore tako da izazovu nezadovoljstvo konzervativne većine. Zato svi trebamo smisliti pitanja za (sve) kandidate, i objaviti ih te tražiti da na sva pitanja (svi) kandidati konkretno odgovore. Navodim pitanja koja ja pitam kandidate:

1) Kako tumačite da je Račanova vlada ukinula Komisiju za utvrđivanje ratnih i poratnih žrtava Republike Hrvatske?

2) Možete li obećati da ćete ako budete izabrani ustrajati da se obnovi rad te komisije i da traje sve dok se ne utvrde Izborisve žrtve, koliko god to bude moguće?

3) Možete li nam reći u vrijeme čije saborske većine i koje Vlade i na čiji prijedlog je ukinuto pokroviteljstvo Sabora komemoracije u Bleiburgu, te objasniti zašto je to učinjeno?

4) Podržavate li preporuke Vijeća za suočavanje s posljedicama nedemokratskih režima da se do dovršetka ustraje na istraživanjima svih zločina počinjenih u II. svjetskom ratu i tako se okončaju sadašnje sramotne prepirke oko pitanja na koja se može odgovoriti samo znanstvenim istraživanjima?

5) Možete li obećati da ćete ustrajati da Republika Srbija vrati Republici Hrvatskoj arhivu logora Jasenovac koja je 1991. oteta u Beograd i da ćete to smatrati preduvjetom za hrvatsku suglasnost za prijam Republike Srbije u EU?

6) Možete li obećati da ćete ustrajati da Republika Srbija dostavi Republici Hrvatskoj podatke iz arhiva JNA o mjestima na kojima su pokopani hrvatski vojnici i civili pobijeni u srpskoj agresiji 1990. – 1998. čiji posmrtni ostatci nisu nađeni i da ćete to smatrati preduvjetom za hrvatsku suglasnost za prijam Republike Srbije u EU?

7) Možete li hrvatskom narodu obećati da ćete ustrajati i uspjeti osigurati da Republika Hrvatska uloži sva potrebna Upitniksredstva i napore za otkopavanje svih 1600 (procijenjenih) jama u kojima su žrtve koje su partizani pobili po završetku II. Svjetskoga rata i osigurati da se njihove zemne ostatke prenese u Domovinu i pokopa u grobištu koje bi bilo pandan židovskom Yad Vashemu (npr. na Udbini)?

8) Možete li obećati da ćete jednako postupiti i za žrtve II. svjetskoga rata koje su drugih nacionalnosti i vjere?

9) Jeste li za to da se sve te žrtve, u smislu svehrvatskoga pomirenja pokopaju u odvojenim grobnicama, ali u tom istom „Hrvatskom Yad Vashemu“?

10) Jeste li za državno priznanje i legalizaciju Hrvatske pravoslavne crkve, a ako niste objasnite utemeljeno zašto niste?

Prema odgovorima na ova i Vaših dodanih deset pitanja bit će Vam sasvim jasno za koga trebate glasovati.

prof. dr. sc. Matko Marušić/https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)