KARDINAL PULJIĆ NA BLAGDAN SVIH SVETIH: Svjetski moćnici ne prezaju od toga da i cijele male narode obezvrjeđuju i uništavaju

Vrijeme:2 min, 12 sec

Prema tradiciji misno slavlje na sarajevskom groblju “Sv. Josip”, na svetkovinu Svih Svetih 1. studenoga predslavio je vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić. Uz nadbiskupa je suslavilo devet svećenika, među kojima prepošt Vrhbosanskog kaptola mons. Ante Meštrović te rektori bogoslovnih sjemeništa u Sarajevu i Vogošći – preč. Zdenko Spajić i preč. Michele Capasso, a unatoč tmurnom i prohladnom vremenu sudjelovalo je i 200-tinjak vjernika. 

Misno pjevanje predvodio je vlč. Marko Stanušić, profesor glazbe na sarajevskom KBF-u, uz kojega su pjevale uglavnom redovnice na službi u gradu Sarajevu, piše Nedjelja.ba.

Nazočne je na početku, pod šatorom koji služi kao bogoslužni prostor, a pripravila ga je uprava groblja, pozdravio preč. Mato Majić, katedralni župnik i dekan Sarajevskog dekanata. Kardinal je propovijed utemeljio na misnim čitanjima, napose na evanđeoskom odlomku koji donosi prikaz Isusovih osam Blaženstava. Na osobit način zadržao se na prvom – “Blago siromasima duhom: njihovo je kraljevstvo nebesko”.

Ukazao je kako je riječ o stvarnosti koja naglasak stavlja na jednostavnost srca i povjerenje u Boga, ali upozorio i na siromaštvo kao posljedicu individualne i društvene bezočnosti. U tom kontekstu citirao je papu Franju koji često ističe kako “đavao u ljudsko srce ulazi preko džepova”.

Kritizirao je i društvenu razinu koja nerijetko djeluje prema načelima kulture odbacivanja i obezvrjeđivanja slabijih. Odatle je povukao paralelu i s mirom koji bi trebao biti djelo pravde, a ne pokoravanja.

“Svjetski moćnici ne prezaju od toga da i cijele male narode obezvrjeđuju i uništavaju. Pogledajmo samo što se događa u Siriji, i na tolikim drugim mjestima diljem svijeta… A Isus kaže da će se mirotvorci ‘sinovima Božjim zvati’. Zato trebamo dopustiti da Bog preko nas djeluje kako bismo unosili pozitivan duh u ovu klimu nepovjerenja i mržnje”, rekao je kardinal te potaknuo sve da uvijek imaju na umu cilj ovozemaljskog proputovanja, “na koji su svetci već prispjeli”, a to je život vječni.

Na kraju misnoga slavlja na kojemu su u asistenciji bili bogoslovi Nadbiskupijskog misijskog međunarodnog sjemeništa Redemptoris Mater iz Vogošće, nazočnima se još jednom obratio katedralni župnik i zahvalio na sudjelovanju, a osobito je zahvalu uputio upravi groblja koja se svake godine pobrine sve pripraviti za dostojanstveno slavlje svete mise na svetkovinu Svih Svetih.

Poslije mise, već prema tradiciji, izmoljeno je opijelo uz grob velikog pjesnika Silvija Strahimira Kranjčevića, koje je ovaj put predmolio preč. Mato Majić.

Za razliku od prošle godine kada je na svetkovinu Svih Svetih u svojoj propovijedi na groblju Sv. Josip vrhbosanski nadbiskup uputio žestoku kritiku međunarodnoj zajednici, ovaj put je to izostalo, ali se zato ponovno mogla čuti ideja među svećenicima da bi sarajevsko groblje trebalo napokon dobiti pravu katoličku kapelicu.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori