Ivo Pilar – Građanska Inicijativa: Priopćenje povodom odbacivanja kaznenog postupka protiv Marijana Živkovića

Vrijeme:2 min, 50 sec

 

Organizatori okruglog stola „Nakon ratne protuustavna agresija na Vukovar“  pozdravljaju konačan prekid dugogodišnjeg kaznenog progona hrvatskog dragovoljca, branitelja Marijana Živkovica, oca dvojice heroja obrane Vukovara ubijenih od srpskog agresora.

Pozdravljamo odbacivanje kaznene prijave protiv Marijana Živkovića, ali ne zbog njegovog ratnog puta i ratnog puta njegovih ubijenih sinova.

Odbacivanje kaznenog progona pozdravljamo zato što ne postoji  osnova ni za kazneni niti za prekršajni predmet.

Marijan Živković šest godina proganjan je od hrvatskih vlasti zato što je štitio ustavno pravni poredak Hrvatske. Ćirilićne ploče u Vukovaru postavljene su protuzakonito i protuustavno, zbog čega nema ni prekršajnog ni kaznenog djela.

Dugogodišnji sudski progon i razne manipulacije tijekom sudskog postupka, kao i manifestacija moći i ponižavanje Marijana Živkovica (među ostalim opomena njemu izrečena da se za sinovima žaluje u tišini), jasno su upućivali na to da će vlasti učiniti sve kako bi Marijana Živkovića, kao i prethodno njegovih 30-ak ratnih suboraca, osudili za nepostojeće prekršajno i nepostojeće kazneno djelo.

Zahvaljujući gradonačelniku Ivanu Penavi, Stožeru za obranu hrvatskog Vukovara na čelu s Tomislavom Josićem i nizu drugih organizacija i pojedinaca, javnost je saznala za protuzakonit i protuustavan progon Marijana Živkovića, senzibilizirala se i stvarala pritisak na hrvatske vlasti.

Marijan Živković konačno je oslobođen daljnjeg suludog sudskog progona. To je pobjeda hrvatskog čovjeka nad hrvatskim vlastima koje krše zakone i Ustav.

Ali pobjeda nije cjelovita jer vlasti i dalje izbjegavaju članak 8 Ustavnog zakona o pravima etničkih manjina, koji jasno ukazuje na protuzakonitost i protuustavnost ćirilice u Hrvatskoj, samim time i ne-postojanje prekršajnog i kaznenog djela Marijana Živkovića i ostalih 30-ak optuženih i osuđenih hrvatskih branitelja.

Zato ovim putem ponavljamo i hrvatskim vlastima ponovno šaljemo zahtjeve koje smo uputili s Okruglog stola “Nakon ratne – protuustavna agresija na Vukovar”, održanog 17. rujna 2019.:

1. Zahtijevamo primjenu čl.8UZoPNM i u skladu s istom poništavanje svih dosadašnjih postupaka i onih koji su u tijeku zbog razbijanja protuzakonito i protuustavno postavljenih ćirilićnih ploča.

2. Zahtijevamo raspisivanje referenduma za izmjenu članka 12. stavka 1. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, za koji su Državni zavod za statistiku i hrvatska Vlada potvrdili da je 2014. g. prikupljeno 576.388 valjanih potpisa i za koji je Ustavni sud potvrdio da je pitanje doslovno preuzeto iz prethodnog Ustavnog zakona, dakle da je u skladu s Ustavom. Podsjetimo, referendum je protuustavno spriječen od vlasti pod tadašnjim premijerom Zoranom Milanovićem. Mimo valjanosti potvrđenih preduvjeta za raspisivanje referenduma tadašnji je predsjednik Vlade javno najavio i proveo kako se taj referendum neće održati dok je on na vlasti.

3. Zahtijevamo provedbu obećanog projekta “Vukovar – mjesto posebnog pijeteta”.

4. Zahtijevamo izradu registra stanovništva grada Vukovara.

5. Zahtijevamo hitno postupanje predsjednika Vlade kako bi se Izborni zakon uskladio s Odlukom Ustavnog suda iz 2011. godine, a kojim su 11. i 12. Izborna jedinica (dijaspora i manjine) proglašene protuustavnima.

6. Zahtijevamo zakonito i postupanje sukladno sudskim odlukama u slučaju kršenja prava doktorice znanosti, hrvatske braniteljice i kandidatkinje za mjesto ravnateljice Nacionalnog parka Krka Ljiljane Zmijanović.

7. Zahtijevamo dopunu Zakona o općem oprostu kojom će se svakom hrvatskom državljaninu kojem se dokaže sudjelovanje u agresiji na Hrvatsku onemogućiti obnašanje bilo kakvih dužnosti u lokalnoj i u državnoj vlasti, te obnašanje bilo kakvih javnih upravljačkih pozicija.

Građanska inicijativa Ivo Pilar

Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara

Udruga Zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara

Građanska inicijativa Milan Šufflay

 

Hrvatsko nebo

Odgovori