(VIDEO) Izetbegović: Nećemo u NATO ako Srbi neće; HDZ bio za Travanjski paket, građanske stranke četvrti stup BiH

Vrijeme:2 min, 31 sec

U ovoj zemlji niko nikom više ništa neće nametati. Kada su u pitanju Srbi i Republika Srpska, ako neće u NATO – neće se ići u NATO – rekao je Izetbegović.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao je u političkom magazinu RTRS-a Pečat da BiH neće ući u NATO ukoliko to ne žele Srbi i Republika Srpska.

– U ovoj zemlji niko nikom više ništa neće nametati. Kada su u pitanju Srbi i Republika Srpska, ako neće u NATO – neće se ići u NATO – rekao je Izetbegović.

Međutim, on naglašava da Godišnji nacionalni program za NATO mora biti poslan u Bruxelles jer to predstavlja provođenje ranije usvojenih odluka.

– Ranije usvojeni zakoni i odluke moraju biti ispoštovani i to sam sa /liderom HDZ-a Draganom/ Čovićem i /liderom SNSD-a Miloradom/ Dodikom potpisao 5. kolovoza. Što se nas tiče, to može biti minimalni aspekt, reducirani ANP u kojem akcent može biti potpuno stavljen na civilni dio, a možemo koordinirati tempo sa Srbijom i, na kraju krajeva, prihvatiti ono što je krucijalno važno za Srbe – da nema članstva u NATO bez novog konsenzusa i dogovora, ali se zakoni ove zemlje moraju poštovati – istaknuo je Izetbegović.

Lider SDA tvrdi da ANP nije uvjet za formiranje Vijeća ministara, jer on predstavlja, kako je rekao, vladavinu zakona i poštovanje ustavno-pravnog sistema u BiH.

Izetbegović tvrdi da SNSD blokira formiranje vlasti, jer ne prihvaća nešto što je ranije usuglašeno i time ne poštuje strateški interes i ustavno-pravni konstrukt BiH. Navodi da SDA inzistira na kompromisu, koji je, prema njegovim riječima, blizu.

– Moramo prihvatiti ANP koji znači poštovanje ranijih zakona, a pitanje je do koje mjere će biti reduciran. Također, moramo prihvatiti da nema članstva u NATO bez novog dogovora. To je sasvim dovoljno da izađemo iz ove situacije pa ćemo se dogovarati dalje. Јa ne znam što će biti za 10 godina… – istaknuo je on.

Izetbegović je poručio da Vijeće ministara neće biti formiran bez izbornih pobjednika iz Republike Srpske.

Odbacio je mogućnost formiranja vlasti na nivou BiH sa SDS-om i PDP-om.

– Kad prihvate da ova zemlja ima Ustav i vladavinu zakona, idemo sa SNSD-om i čekamo ih – rekao je on.

Kada je riječ o Rezoluciji o vojnoj neutralnosti koju je usvojila Narodna skupština Republike Srpske, Izetbegović smatra da je NSRS donijela odluku o pitanju koje ne spada u njenu nadležnost.

– Građani Republike Srpske imaju svoje predstavnike u Parlamentarnoj skupštini BiH, čija je to nadležnost, jer to nije nadležnost entiteta – naveo je on.

Lider SDA je pojasnio zašto Republiku Srpsku ne naziva punim imenom, već “entitet RS”.

– Ne volim da se dio BiH zove po jednom narodu, pa recimo i da je to po mom narodu – rekao je Izetbegović u Pečatu.

Izetbegović je također govoreći o izmjenama Izbornog zakona BiH podsjetio kako je HDZ BiH bio za tzv. Travanjski paket, a kojeg je, prema njegovim riječima srušio Božo Ljubić i HDZ 1990. Također, naglasio je i kako se ne smije zanemariti volja građanskih stranaka u BiH koje čine četvrtinu društva.

 

Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori