PALMER: Europska integracija Sjeverne Makedonije uključuje i NATO i EU

Vrijeme:1 min, 17 sec

Washington je posvećen partnerskom i prijateljskom odnosu sa Sjevernom Makedonijom i njenoj europskoj integraciji, koja uključuje i NATO i EU, izjavio je danas specijalni predstavnik državnog tajnika SAD za Balkan Matthew Palmer.

Tu poruku je visoki američki diplomata poslao nakon sastanka s premijerom Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevom, kojim završava trodnevni boravak u Skoplju.

Palmer se prethodna dva dana sreo i sa šefom države Stevom Pendarovskim, ministrom vanjskih poslova Nikolom Dimitrovim, ministricom obrane Radmilom Šekerinskom, liderom oporbe oko VMRO DPMNE Hristijanom Mickoskim i liderom najveće albanske stranke Alijem Ahmetijem.

“Poruka je da su SAD partner i prijatelj Sjeverne Makedonije, mi smo posvećeni tom odnosu i njenoj europskoj integraciji, što uključuje i NATO i EU. Put Sjeverne Makedonije u NATO je čist, a put u EU smo razjasnili ovdje u Skoplju i razjasnit ćemo s našim europskim partnerima”, rekao je specijani predstavnik državnog tajnika SAD za Balkan.

Palmer je, kako su prenijeli lokalni mediji, istaknuo da je za vrijeme njegove posjete Skoplju potvrđena želja za europskom perspektivom Sjeverne Makedonije i napomenuo da je imao i sastanke s američkim veleposlanicima u jugoistočnoj Europi na kojem su “podijeljene perspektive za dalji razvoj regije”.

Na susretima u glavnom gradu Sjeverne Makedonije, kako je rekao, imao je konstruktivne razgovore o nedavnim zbivanjima u zemlji, u Bruxellesu i u regiji.

Palmer je rekao da SAD s nestrpljenjem čekaju da Sjeverna Makedonija postane 30. članica NATO i da Washington nastavlja podržava Prespanski dogovor, koji je, kako je istaknuo, veoma važan za sigurnost i stabilnost regije.

 

Beta/HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)