Vještak Tužiteljstva je na suđenju Ibri Ćufuroviću zbog ratovanja u Siriji kazao da je optuženi sposoban sudjelovati u postupku, ali i da izbjegava izravan razgovor o događajima u toj državi, piše Detektor.ba.

Omer Ćemalović, vještak neuropsihijatar, kazao je da je nalaz i mišljenje načinio po naredbi Državnog tužiteljstva, na osnovi medicinskog kartona optuženog i razgovara s njim u pritvoru, tijekom kojeg je optuženi izbjegavao odgovarati na pitanja o događajima u Siriji.

“U tijeku razgovora s njim, bio je dosta oprezan na tu temu. Rekao je da je bio ranjavan. Imao je dva ranjavanja tijekom boravka u Siriji. Više je pričao o obitelji i želio je znati što je s njima, i kazao da do informacija o njima ne može doći”, kazao je Ćemalović.

Prema njegovim riječima, optuženi nije tijekom razgovora pokazivao simptome duševnog poremećaja ili nekog sličnog oboljenja, nije ovisan o psihoaktivnim supstancama i sposoban je pratiti postupak. Ćermalović dodaje da je optuženi u vrijeme činjenja kaznenog djela koje mu je stavljeno na teret bio sposoban shvatiti značaj svojih postupaka.

“Vjernik je i smatra da ništa pogrešno nije uradio”, istaknuo je Ćemalović.

Optuženi Ćufurović je negirao da je vještaku rekao da je bio ranjavan u borbi, a Ćemalović je naveo da to i ne piše u nalazu.

“Rekao sam da sam u Siriji dva puta ranjavan na pijaci, dok sam prodavao krumpir. Nisam rekao da sam ranjavan u nekoj borbi”, izjavio je optuženi, javlja Detektor.ba.

Optužnica tereti Ćufurovića da je pod imenom Abu Kasim Albosni sudjelovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga ISIL-a u Siriji, u jedinici “Bate Commandos”, koja je kasnije promijenila ime u “El Aksa”.

Munib Dedović, vještak Ministarstva unutarnjih poslova Županije Sarajevo (MUP ŽS), kazao je da je po nalogu Tužiteljstva utvrdio identitet optuženog na način da je na sarajevskom aerodromu od njega uzeo nesporne otiske, koje je usporedio s otiscima pohranjenim u Agenciji za identifikacijske dokumente.

“Utvrđena je potpuna istovjetnost uzetih i pohranjenih otisaka te da se radi o Ibri Ćufuroviću”, pojasnio je vještak.

Tužitelj Ćazim Hasanspahić je rekao da je ovaj vještak bio angažiran jer je Ćufurović na sarajevski aerodrom došao bez ikakve dokumentacije i da na drugi način nije bilo moguće utvrditi identitet.

Ćufurović je kazao da se po dolasku na aerodrom predstavio i da nikakve lažne podatke o sebi nije dao.

Nastavak suđenja je 27. studenog.

 

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.