“Mostar kao hrvatski, ali i bošnjački i srpski stolni grad”

Vrijeme:3 min, 42 sec

IZBORI U MOSTARU

I danas su se nastavile reakcije na presudu Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u slučaju Irme Baralije protiv Bosne i Hercegovine. Predsjednik HDZ-a poručio je da nitko ne treba govoriti Ustavnom sudu BiH kada će donositi odluke vezane za održavanje izbora u Mostaru. S druge strane, iz SDA pozdravljaju odluku suda u Strazburu. Hoće li se izbori u Mostaru konačno održati?

Dragan Čović bio je jasan. Izborna pravila za Mostar treba usvojiti Parlamentarna skupština, a ne Ustavni sud BiH. Rješenje bi trebalo biti doneseno po uzoru na ostale gradove i u paketu sa izmjenama Izbornog zakona kojim će se definirati izbori za Federalni parlament.

“Ja uvijek doživljavam Mostar kao stolni grad i doživljavaću ga i dalje. Nema većeg grada za Hrvate od Mostara. To ne znači da nije i bošnjački i srpski stolni grad. Mostar bi trebao biti kao svaka, druga jedinica lokalne uprave ili samouprave. Zašto bi bio drugačiji od Tuzle, Zenice, Banjaluke ili druge sredina. Dominacija jednog naroda, ja uopće ne razmišljam na taj način. A upravo zbog toga što neki razmišljaju da treba biti spriječena nečija dominacija, ja insistiram da u paketu s Mostarom bude i Dom naroda Parlamenta Federacije. Tamo gdje treba gdje Ustav kaže da imate konstitutivne narode kao nadkrovjuće ustavno načelo, gdje imate klubove naroda, gdje ćemo razgovarati, ako nećemo tamo”, kazao je Čović, prenosi N1.

Odgovarajući na novinarsko pitanje lider HDZ-a kazao je kako je dogovor za Mostar bio postignut još prije dvije godine, no da ga je minirala lokalna SDA koja je ponudila dvije izborne jedinice, na što u HDZ nisu mogli pristati.

“Danas se vratiti tri godine unazad, nema smisla. No ono što je točno, dogovorili smo se sve za Mostar, dogovorili smo se i za Predsjedništvo BiH i za Dom naroda, to nije prošlo”, dodao je.

No u mostarskom odboru SDA ovo odbacuju. Sve pregovore o Mostaru inicirala je ova stranka tvrde, pa i sastanak devet stranaka Mostara koje su uspjele usaglasiti dva prihvatljiva modela za provedbu odluke Ustavnog suda BiH za Mostar. Konačno rješenje očekivalo se na sastanku čiji je domaćin trebao biti HDZ, no do sastanka nije došlo, prošlo je više od godinu dana.

“I tu je SDA bila domaćin. I tu smo poakzali spremnost da se pitanje Mostara riješi što prije. Ni to nije dalo rezultate. I tu je HDZ prekinuo razgovore i nije sazavao sastanak na kojem se trebalo razgovarti o statutu grada Mostara”, Salem Marić, predsjednik GO SDA Mostar.

U SDA se raduju presudi u Strasbourgu jer kažu kako sad Ustavni sud može donijeti privermeno rješenju po uzoru na pravila koja su ranije vrijedila za Mostar.

Predsjednik Ustavnog suda za N1 komentira.

“Da je Ustavni sud želio da osnaži stara nekadašnja pravila, ne bi donosio odluku o gradu Mostara i izborima”, poručio je Zlatko Knežević Ustavnog suda BiH.

Izbori za Mostar će se održati, jer prema presudi je Ustavni sud taj koji mora donijeti prelazno rješenje ako politika to ne uradi, a kako sada stvari stoje to je malo vjerovatno.

Osim pravne praznine koju treba popuniti u presudi suda u Strazburu navodi se i kako je Gradsko vijeće Mostara raspušteno 2012. godine, da je mostarski gradonačelnik ostao u tehničkom mandatu na svojoj funkciji do danas što je demokratski nelegitmno.

“Ja imam želju da danas budu izbori, više danas nego sutra.Nemate pojma kakava je situacija. Ja sam gromobran i krivac za sve. Pričamo o javnim poduzećima s kojima niti upravljam niti imam nadležnost. Nadležno je Gradsko vijeće kojeg nema, zato odgovornost nitko ne nosi”, kazao je Ljubo Bešlić, gradonačelnik Mostara gostujući na N1 televiziji.

Irma Baralija po čijoj je tužbi Sud u Strazburu donio odluku na sve navedeno odgovara, “nama samo treba treba normalan grad.”

“Ja ne želim apsolutno da se valjam u blatu, niti ću dozvoliti da me nacionalistički narativ povuče na dno. Ja sam netko tko predstavlja mlade ljude u Mostaru. Meni je 34 godine. Dosta mi je da mi jedni govore.. ne, ne može tako, Hrvati će nas preglasati, ne, ne može tako,jer će Bošnajci to uraditi. Mene to ne zanima. Želim živjeti u normalnom gradu. Moji sugrađani i sugrađanke ne razlikuju se u svojim željama od ljudi koji žive bilo gdje u svijetu ili BiH”, poručila je Baralija.

Dogovor o Mostaru nikada nije postigut. Nakon rata posebni status ovaj grad je dobio zbog rata, razaranja, i masovnog egzodusa stanovništva. Statut i izborna pravila nametnuo je visoki predstavnik.

 

Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)