Bogu na slavu, na korist Crkve i za dobro naroda

Vrijeme:2 min, 42 sec

Slaveći 40. godišnjicu svoga, kako kaže, ‘blagoslovljenoga hoda kroz obećanu zemlju svećenstva’, don Anđelko Kaćunko izdao je dvije knjižice

Kad ti autor pošalje knjigu, i nakon zahvale i odgovora da krećeš s čitanjem, napomene ‘kako je to pametna odluka, da se uživim potpuno i zaboravim tko je autor jer će biti jako zanimljivo (i korisno)…’, ništa drugo se ne može ni očekivati. Doncameron, najnovija knjiga don Anđelka Kaćunka, koju je izdao prije nekoliko mjeseci, zaista jest zanimljiva, ali bez obzira na to koliko se trudili autora staviti po strani, on izvire iz svake rečenice Kaćubnkosvoje knjige. Iščitavajući stranice najnovije Kaćunkove knjige, ne možete skriti osmijeh s lica, a prolomi se i onaj glasniji, kojemu se i sami iznenadite.

Naime, don Anđelko Kaćunku nedavno je objavio svoju najnoviju knjigu Doncameron, premećući riječi tako vješto i poigravajući se uspješno asocijacijama na Boccaccieva Dekamerona. I dok Boccaccio u svom Dekameronu u formi novele, donosi kratke priče koncentrirane na jedan događaj i manji broj likova, don Anđelko svoju priču plete drugim nitima – njegove su stranice pitke, čitatelja provodi životnim temama, uvodi ih u osobni svijet početaka kao mladog svećenika, pokušava odgovoriti na svakidašnja pitanja koja muče mnoge, ali i na sebi svojstven način podsjećajući nas zašto volimo njegove doskočice i igre riječima. Knjiga je to u kojoj autor kroz duhovitosti i sjećanja iz 40-godišnje svećeničke službe, koju slavi ove godine, te gotovo isto tolike novinarske djelatnosti, pred publiku donosi neke posve nove i drukčije poglede na don Anđelkov svijet.

Ipak ova njegova najnovija priča pokazuje i drugu stranu don Kaćunka, ozbiljniju kad pripovijeda zgode starijih i mlađih svećenika, probleme s kojima se nose, kao i kušnje koje su svakodnevno pred njima, ili kad prepričava dogodovštine iz svojih mladih dana i situacije u kojima se nalazio.

Nit koja vodi ovom knjigom Božja je providnost koja je tijekom života pratila don Kaćunka koji na gotovo svakoj stranici doncameronna ovaj ili onaj način govori o njoj. Doncameron zaista je štivo koje ćete progutati u dahu, koje će vas nasmijati, pomalo rastužiti, ali i pokazati koliko je velika Božja  ljubav kojom nas je On zakrilio, a koju nam don Anđelko Kaćunku pokazuje na stranicama svoje male, ali zapravo velike knjižice…

Svoj veliki svećenički jubilej don Anđelko Kaćunko zaokružio je i glazbenom knjižicom, odnosno SOS kajdankom (skladbe – obrade- stihovi) ‘Pod obranu se tvoju’…. u kojoj predstavlja i svoj dugogodišnji glazbeni talent. Manje je poznati da je više od 15-čak godina radio s glazbenim ansamblom u Zajednici mladih MI u Hrvatskom Leskovcu, da je instrumentima i glazbom okružen od djetinjstva te svira nekoliko instrumenata.

‘Ova don Anđelkova knjiga, nastala što iz potrebe u pastoralu, što iz potrebe raspjevane duše da se otvori, očituje još jedan talent, osim onoga za pisanu riječ, a to je – izraziti se notama, glasom, pjesmom. Riječ je o uspjelim skladbama, odnosno ‘uradcima’, ali svrha autorova stvaralaštva nije traženje priznanja javnosti nego – i to je u ovim djelima najvjernije – uzvratiti Gospodinu za taj dar izražavanja duhovnom odnosno liturgijskom pjesmom….’ stoji među ostalim u tekstu priređivača Renate Ivoš Krajine koja napominje kako ‘svaka djelatnost don Anđelka, uključujući i onu glazbenu, uvijek ide s trostrukom nakanom: ‘Bogu na slavu, na korist Crkve i za dobro naroda’. (ač)

Hrvatski tjednik

https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)