USŽ Migranti sa sobom donijeli malariju u BiH, raste broj oboljelih

Vrijeme:57 sec

U prihvatnom centru za migrante “Miral” u Velikoj Kladuši dva migranata zaražena su malarijom.

“I prošlog mjeseca jedna osoba je bila zaražena malarijom”, rekla je ministrica zdravstva Unsko-sanske županije Nermina Ćemalović.

Ona navodi kako su među migrantima do sada zabilježeni oboljeli od AIDS-a, hepatitisa B, C, tuberkuloze, svraba i ušljivosti, piše “Avaz”

Ćemalović je navela kako resorno ministarstvo svakog tjedna dobiva izvještaj o zdravstvenom stanju iz svih prihvatnih centara na području ove županije – “Mirala”, “Bire”, Đačkog doma u Borićima, “Sedre” i “Vučjaka”.

Prema njenim riječima, oboljeli migranti, čim se malo oporave na odjelu za zarazne bolesti, bježe iz bolnice, pa je njihovo kretanje bez nadzora.

Velika opasnost, upozorava Ćemalović, od tih ljudi prijeti lokalnom stanovništvu.

Ona je podsjetila kako je prošle godine migrant koji boluje od AIDS-a silovao djevojku s poteškoćama u razvoju, ali da, srećom, ona nije zaražena, iako je, najvjerojatnije, i on pobjegao s Klinike za zarazne bolesti u Sarajevu.

“U “Sedri” i Đačkom domu u Borićima nema problema sa zaraznim bolestima, jer su tamo obitelji s djecom, ali u ostalim centrima ima mnogo problema”, navela je Ćemalović, piše Avaz.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori