TKO PREDSTAVLJA HRVATE? Briselski sastanak: Dva SDA lika stoje uz Dodika

Vrijeme:2 min, 5 sec

Sastanak Predsjedništva BiH u Bruxellesu bez hrvatskih političkih predstavnika je samo pokazatelj jednog licemjernog odnosa dijela europskih dužnosnika prema BiH.

Iako su svjesni načina na koji je Željko Komšić ušao u Predsjedništvo kao drugi bošnjački član Predsjedništva, dio europskih birokratskih elita i administrativnih neradnika (ono što bi se na našim prostorima nazvalo uhljebima) pokazuje cijelu impotenciju dijela tog glomaznog aparata.

To nije čudno ako znamo ideološku poziciju same Mogherini koja će i moderirati briselskim sastankom. Praviti se lud na stanje u BiH i ignorirati političku volju cijelog jednog naroda potpuno je nepametno, a to, nažalost, često vidimo kod jednog dijela europskih dužnosnika, piše Ero.tel.

Naravno, bilo bi nepošteno reći da cijela EU administracija funkcionira na isti način jer to naprosto nije točno, zato i postavljamo legitimno pitanje o čemu se tu zapravo radi.

Naime, briselski sastanak s Predsjedništvom BiH protokolarna je stvar koja je vrlo vjerojatno zakazana puno prije i za hrvatsku politiku u BiH u međunarodnim odnosima ne znači ništa. Položaj bh. Hrvata nakon ovog sastanka neće biti ni gori ni bolji jer se teška pitanja, a nacionalno pitanje u BiH jest teško pitanje, ne riješavaju na protokolarnim sastancima.

Potrebne su godine lobiranja i traženja prijatelja među stvarnim moćnicima u Europi, a likovi poput Mogherini u tom kontekstu nam mogu samo reći ono što već znamo – mi ćemo se držati naše ideološke pozicije!

Bošnjačka politika, ako očekuje plodove ovog sastanka, vrlo brzo će shvatiti da je riječ o pucnju u prazno i nitko, pa čak ni Mogherini koja bi vjerojatno to tako riješila, nakon ovog sastanka neće drukčije percipirati međusobne odnose u BiH.

Glavni akter cijelog sastanka, zapravo, vjerojatno će biti Milorad Dodik na kojega će se vršiti pritisak da malo popusti u stavovima oko NATO-a i uspostave vlasti. On jedini, zapravo, od ove trojke i ima određenu moć. Džaferović je tu samo zato što Izetbegović ne može biti dok se Komšića sve više i u međunarodnim odnosima smatra trbuhozborcem SDA politike.

Kod Srba ima jedna uzrečica koja kaže: Dva loša ubila Miloša, vezano za ovaj sastanak, mi možemo za potrebe ovog teksta interpretirati spomenutu poslovicu i kazati: Dva SDA lika stoje uz Dodika, piše Ero.tel.

Ta, na kraju krajeva, nisu ni lideri famozne međunarodne zajednice vesla sisali. Da se hrvatsko pitanje može i treba poništiti, ono bi davno bilo poništeno i danas bismo pričali o srpsko-bošnjačkoj državi. Unatoč težnjama pojedinih islamista bliskih SDA-u, to ipak neće biti opcija.

 

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

 

 

Odgovori