SVETAC DANA: Sveti Narcis Jeruzalemski

Vrijeme:1 min, 41 sec
Jeruzalemski biskup, uzor svetosti, strpljivosti i vjere.

 

Crkva se sjeća sv. Narcisa i sv. Donata, biskupa prvih kršćanskih vremena. Sv. Narcis podrijetlom Grk, rodio se oko godine 99. godine, prozvan je “svetim svećenikom”, a za tridesetog biskupa Jeruzalema izabran je oko 180. godine. Zbog optužbi za zlodjelo koje nije počinio, povukao se u pustinju i živio kao isposnik. Nakon nekog vremena dokazalo se da je Narcis bio nevin. On se tada vratio u svoju biskupiju, stariji i jači i s još većim oduševljenjem nastavio svoju službu. Na glasu kao čudotvorac, jednom je na Veliku subotu pretvorio izvorsku vodu u ulje za svjetiljke, kako bi se mogli održati obredi uskrsnog bdijenja. Bio je poznat po svojim gorljivim i  ustrajnim molitvama. U starosti je molio Gospodina da mu pošalje biskupa koji bi mu pomogao u službi. Odgovor na njegove molbe došao je u osobi sv. Aleksandra Kapadočanskog. Zajedno su neko vrijeme upravljali biskupijom. Narcis je doživio 116 godina. Preminuo je u Jeruzalemu oko 216. godine, na koljenima za vrijeme molitve. Zazivaju ga kod uboda kukaca.

Sveti Donat, kojeg se danas spominjemo, malo je poznat. Bio je biskup Epira. Duga je tradicija njegova štovanja i odavno je u kalendaru, ali se njegov životopis pomiješao s drugim svecima istoga imena. Zato se o njemu ne može sa sigurnošću puno reći.

Blaženi Mihael Rua, nasljednik sv. Ivana don Bosca u Salezijanskoj družbi, rođen je u Torinu 9. lipnja 1837. godine. Don Bosco ga je osobito cijenio. Radio je kao profesor s mladima u kući koju je utemeljio don Bosco. Rua je, zahvaljujući svojim velikim organizatorskim sposobnostima, učinio brojne lijepe i uspješne pothvate u družbi u kojoj je 1884. postavljen za don Boscova zamjenika, a četiri godine poslije preuzeo je vodstvo novoutemeljene družbe koju je vodio 22 godine. Za njegova upravljanja broj družbinih kuća popeo se s 64 na 341, među kojima i one u našim krajevima. Rua je umro na glasu svetosti 6. travnja 1910., iscrpljen apostolskim žarom i marljivim odgovaranjem na Božji poziv.

 

https://hkm.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)