Hrvatski narodni sabor – institucija koja se bori za spas BiH

Vrijeme:2 min, 32 sec

HNS, kako bi uspio u svojoj misiji, najprije treba postati istinski parlament hrvatskoga naroda u BiH; treba postati mjesto donošenja političkih odluka koje će poštivati jednako i hrvatski političari i građani BiH hrvatske nacionalnosti.

Hrvatski narodni sabor BiH osnovan je na današnji dan, 28. listopada 2000. godine u Novom Travniku. Bio je to hrvatski odgovor na podrivanje temelja Bosne i Hercegovine kao države triju u svemu jednakopravnih naroda i svih njenih građana – onakve BiH kakva jedina ima budućnost.

Intervencijama međunarodnih dužnosnika, osoba bez bilo kakve odgovornosti prema stanovnicima BiH, te 2000. godine bilo je jasno kako se ruši balans tronacionalne BiH koja se do danas (ne)uspješno pokušava pretvoriti u državu Bošnjaka i Srba u kojoj su Hrvati neto višak. Taj proces će trajati i dalje, no kroz čak 19 godina upornih pokušaja BiH se nije uspjelo urušiti.

Važan faktor u očuvanju države BiH napravljene po mjeri svih njenih naroda i građana je upravo Hrvatski narodni sabor.

I dok službena srpska politika pokušava dokinuti BiH i osamostaliti RS,  a bošnjačka politika (i tzv. lijeva i desna) pokušava u političkom smislu dokinuti i Srbe i Hrvate te uspostaviti bošnjačku nacionalnu državu, hrvatska politika pokušava spasiti BiH – i to jedinu moguću BiH, onu u kojoj će konstitutivni narodi biti jednakopravni, a svi građani biti isti pred zakonom i imati zajamčena sva ljudska prava.

Ni srpsku ni bošnjačku politiku takva BiH ne zanima. Srbi nisu propustili niti jednu jedinu šansu da ojačaju RS, dok Bošnjaci jednako tako nisu propustili niti jednu jedinu šansu da iz zajedničkih institucija izguraju sve one koji im nisu pokorni (najbolji je primjer fenomen Komšić u Predsjedništvu BiH). i jedni i drugi pokušavaju uništiti sve one institucije koje u potpunosti ne kontroliraju.

Za to vrijeme Hrvati, svjesni da im je samo funkcionalna BiH jamac opstanka na ovim prostorima, pokušavaju izgraditi državu BiH u kojoj će „pravila igre“ biti jednaka za sve.

Problem s tim pristupom je što Hrvati nemaju nikakve sugovornike za „takvu priču“ jer funkcionalna BiH nikog osim njih ne zanima. Pa čak i međunarodni faktor radi na daljnjem obesmišljavanju BiH.

Zbog tog je danas važnije nego ikad da Hrvati koliko je god to moguće osnaže HNS i to kao krovnu političku instituciju hrvatskoga naroda koja će ujedno biti i brana srpskom separatizmu i bošnjačkom unitarizmu.

HNS, kako bi uspio u svojoj misiji, najprije treba postati istinski parlament hrvatskoga naroda u BiH; treba postati mjesto donošenja političkih odluka koje će poštivati jednako i hrvatski političari i građani BiH hrvatske nacionalnosti.

Također, HNS mora postati mjesto gdje se proaktivno promišlja budućnost BiH i gdje se vuku potezi koji će jednako otupiti oštrice separatističkih i unitarističkih politika.

No, kako bi sve to uistinu i postao, najprije ga do kraja trebaju prihvatiti Hrvati. HNS za početak treba postati mjesto na kojem se kreira hrvatska nacionalna politika u BiH, koja je pak usko vezana uz opstanak same države BiH.

HNS ne smije postati vlasništvo ni jednog čovjeka ni jedne stranke, jednako što ni BiH ne smije postati vlasništvo jednog naroda.

 

Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)