Stjepan Lozo – nova zvijezda na “ustaškom revizionističkom nebu” ???

Vrijeme:4 min, 44 sec

Hrvatska povijest kontaminirana je velikosrpskim i komunističkim lažima. Odavno je poznato da je nemoguće razumjeti društvene pojave ako ne znamo njihov nastanak. U današnjoj hrvatskoj historiografiji često se zamagljuje upravo nastanak određenih pojava. Stoga naša politička povijest ne može ili ne želi riješiti mnoge probleme iz prošlosti.Francuski povjesničar Marc Bloch, pripadnik analističke škole (prema časopisuAnnales), suprotstavljao se odvajanju sadašnjosti od prošlosti jer je nemoguće razumjeti društvene pojave ako ne poznamo njihov nastanak (1964).

Povijesna znanost poslije završenih dugotrajnih procesa zahtijeva ozbiljnu reviziju dostignutih saznanja. Međutim, u srpskoj znanosti podržavanoj od političke elite i SPC danas je aktualan negacionistički revizionizam koji rehabilitira nosioce velikosrpstva (četnici, M. Nedić i dr.) a krivcima za događaje iz vremena Drugoga svjetskog rata i kraja XX. stoljeća, uz velike laži i falsifikate, progašava Hrvate. Slijednici komunističke historiografije u Hrvatskoj uz podršku postkomunističkih političara su antirevizionisti jer su svjesni da bi potrebita revizija razotkrila bit jugoslavenskoga totalitarizma, što zahtijevaju najnovije europske Rezolucije o osudi svih titalitarizama. Ta bi revizija razotkrila i temelje njihova održavanja na svim položajima u društvu danas. Znanstvenu reviziju povijesti oni bez argumenata proglašavaju ustašizacijom te se ne odupiru srpskom negacionističkom revizionizmu. Izmišljeni protivnik im je isti: ustaše. Moralnost povjesničara koji izbjegavaju reviziju (npr. mita o Jasenovcu) na niskoj je razini.

Srbi u hrvatskoj objavljuju podatke o mržnji prema njima, nedavno je objavljen Bulletin #17: Historijski revizionizam, govor mržnje i nasilje prema Srbima u 2018. Izdavači je Srpsko narodno vijeće i Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Zagreba za izdavača je Milorad Pupovac. Uz iznošenje drugih uglavnom istinitih podataka (pri čemu se ne spominje vlastita mržnja prema Hrvatima) Bulletin „otkriva“ novu zvijezdu na revizionističko-negacionističkom nebu a to je splitski povjesničar Stjepan Lozo. S njim je, navodi Bulletin kao veliku mržnju prema Srbima, Slobodna Dalmacija 4. studenoga napravila intervju u kojemu je Lozo predstavio svoju knjigu na kojoj je, kako kaže, radio četiri godine, a koja se zove Ideologija i propaganda velikosrpskoga genocida nad Hrvatima — projekt “Homogena Srbija” 1941. Glavna je teza knjige da su u NDH Srbi nad Hrvatima provodili genocid, a da u Dalmaciji u vrijeme NDH nije uništeno nijedno srpsko selo. Stjepan Lozo npr. kaže: “Oklevetali su [četnici i partizani, op. ur.] Hrvate za genocid nad Srbima preventivnom propagandom, s predumišljajem, već u lipnju 1941. godine, a onda počeli genocid nad Hrvatima… Primjerice, u srednjoj Dalmaciji niti jedno srpsko selo nije uništeno. Kakve su to onda ‘strašne’ ustaše?”

SNV nije kompententno za ocjenjivanja znanstvenih knjiga. Ono može daveti samo političke ocjene koje uvijek imaju tradicionalno logiku održavanja srpske države u hrvatskoj državi i srpskoga naroda u hrvatskome narodu. Lozinu knjigu još nije ocijenila nijedna ustanova u Srbiji, a u Hrvatskoj se već priprema njeno četvrto izdanje. U čemu je Lozin grijeh i o čemu zapravo govori njegova kniga? Pokušaj da se spriječi znanstvena revizija povijesti ne uspijeva. Među mnogim revizionistima Stjepen Lozo mukotrpnim je radom i znsnanstvenom ozbiljnošću pripremio knjigu Ideologija i propaganda velikosrpskog genocida nad Hrvatima – projekt „Homogena Srbija“ 194.

Knjiga ima 731 stranicu i 34 slike (fotografije i zemljovidi). Na kraju knjige navedeni su arhivi u kojima je autor radio te novine, i drugi izvori i bogata literatura. Valja napomenuti da autor navodi mnoge analitičare „druge“ Srbije koji razotkrivaju „srpske obmane“.

Knjiga ima dvanaest poglavlja, a svaki od njih ima nekoliko odijeljaka. Poglavlja su sljedeća:

UVOD (historiografija o “Homogenoj Srbiji”)

-Velikosrpsko stanište S.Moljevića

-Osvajački i genocidni karakter “Homogene Srbije”

-Promocija modela:strateška kleveta pa pokolj

-Politički i propagandni aspekti srpske pobune u Hercegovini u lipnju 1941. godine

-Prilog za utvrđivnje egzaktnih podataka o stradanjima Srba u NDH do 23. lipnja 1941. godine

-“Homogena Srbija” – project srpskog vojnog i političkog vodstva

-Izvođači radova

-Genocid na jadranskom pravcu

-Glavni četnički ideolog i šef propagande

-Neki prinosi za istraživanje ideologije genocida nad Srbima u NDH

-Patologija izroda u funkciji velikosrpskog zločina (Đuro Vilović)

-Demisija četnika i tranicija “Homogene Srbije”

Prilog: Projekt “Homogena Srbija”

Časni slijednici “druge” Srbije, koja se bori protiv “srpskih zabluda” od Svetozara Markovića do današnjih boraca za istinu (Bojan Aleksov, Sonja Biserko, Olivera Milosavljević, Latinka Perović, Nebojša Popov, Branka Prpa, Radmila Radić, Ljubinka Trgovčević, Olga Zirojević i mnogi drugi), upozoravaju vođe Srba u Hrvatskoj da vlastite grijehe moraju konačno priznati. Međutim, nema ni traga toga priznanja, nego se Hrvati i dalje koriste kao “žrtveni jarci” koji su krivi za sve nedače koje je zapravo proizvela velikosrpska ideja.

Glede posljedica velikosrpske agresije krajem 20. stoljeća Bogdan Bogdanović 1995. mentalno stanje srpskoga naroda ovako ocjenjuje:

„Moja braća Srbi nisu svesni razmera tragedije u koju su uvukli i druge i sebe. Otpočeli su dekompoziciju srpske nacije i njeno moralno ubistvo. Srbi su rat izgubili, to je gotovo, ali su izgubili i dušu, izgubili su čast, izgubili su sve, jer posle izgubljene duše i časti ne ostaje ništa više. Sve je potrošeno. I to je rezultat srpskog nacionalizma, te neverovatne ludačke istrajnosti u stvaranju velike Srbije.“(Izvor: Neznase.ba, 7. srpnja 2015.).

Velikosrpska ideja i njena agresija iskazala je svoje genocidne nemjere činjenicom da je rezultat njenih zločina više od 7.000 ubijenih civila u Domovinskom ratu. O tome argumentirano piše A. Hebrang u monografiji Crimes against civilians committed by the Serbo-Montenegrin aggressors in Croatia (2016).Velikosrpski genocid u Vukovaru i drugim hrvatskim mjestima te Srebrenici poznat je i priznat u svijetu. Genocidna velikosrpska ideja još uvijek živi. Prema izjavi četničkoga vojvode V. Šešelja – haaškoga optuženika i zastupnika u srpskoj Skupštini, ideja velike Srbije je besmrtna. Danas je mnogo velikosrpskih ubojica za pisaćim stolom koji su spremni svoj narod uvesti u nove ratove, poraze i, kako kaže B. Bogdanović, gubitak duše. Velikosrbi trebaju, u intresu svoga naroda, pažljivo proučiti što im razotkriva Stjepan Lozo koji cijeni „drugu“ Srbiju.

Ivo Rendić – Miočević

 

HRsvijet.net/ http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)