15. Memorijal Rudolf Perešin u Ivanić-Gradu

Vrijeme:2 min, 54 sec

U Ivanić Gradu u nedjelju je održan Memorijal ‘Rudolf Perešin’ u čast pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Rudolfa Perešina koji je 1991. prebjegao zrakoplovom iz agresorske JNA, a ministar Medved rekao je da njegov prkos i spremnost riskiranja života za Domovinu obvezuje prihvatiti izazove novog vremena.

Petnaestom Memorijalu su, uz članove obitelji Perešin i hrvatske branitelje, nazočili ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved kao izaslanik predsjednika Vlade, izaslanik predsjednice Republike general Josip Šitmac, izaslanik podpredsjednika Vlade i ministra obrane general Mato Mikić, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, te predstavnici lokalnih vlasti, priopćeno je iz Ministarstva hrvatskih branitelja, prenosi Hina.

Kod spomen-biste stožernom brigadiru Rudolfu Perešinu, u parku Rudolfa Perešina članovi obitelji i izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće, a svečani program u povod obljetnice preleta Rudolfa Perešina održan je u Društvenom domu.

U obraćanja nazočnima, ministar Medved rekao je kako ‘Rudijev čin protokom vremena dobiva snažniju dimenziju važnosti tog herojstva’.

“Nažalost, ono što se dogodilo 2. svibnja 1995. godine vraća nas u stvarnost, a zapravo smrću Rudija osvješćuje cjelokupno hrvatsko nacionalno biće o herojstvu, o spremnosti, o žrtvi. U ovoj godini, kao mali, skromni doprinos, ali vjerujem za buduće generacije iznimno značajan iskorak, je povratak Rudijevog zrakoplova u Hrvatsku”, rekao je ministar Medved.

Podsjetio je da je borbeni zrakoplov MIG,  kojim je Perešin 25. listopada 1991. prebjegao iz Bihaća do Austrije, ove godine vlače u Hrvatsku i bio je izložen ispred Ministarstva obrane, gdje su mnogi hrvatski građani došli vidjeti taj zrakoplov i odati poštovanje i zahvalu Rudiju.

Ministar Medved osvrnuo se na izgradnju spomen-kuće Rudofa Perešina u njegovom rodnom naselju. Neizmjerno mi je drago da ovdje možemo posvjedočiti inicijativi iz Stubice i da ćemo u partnerstvu hrvatske Vlade, Grada Zagreba, županije i Stubice završiti hižu, dati svoj doprinos kako bi i taj objekt svjedočio istinu o Domovinskom ratu kroz ime i doprinos Rudolfa Perešina, dodao je.

Još 1872 nerazriješene sudbine nestalih u Domovinskom ratu

Perešinov zrakoplov srpski agresori oborili su u svibnju 1995. tijekom akcije Bljesak, on je zarobljen i otada mu se gubi trag. Tri godine poslije srpska strana njegove posmrtne ostatke napokon je predala njegovoj obitelji i hrvatskim institucijama.

Podsjetivši na sudbinu Rudolfa Perešina ministar Medved rekao je da su to bile možda najteže tri godine za njegovu obitelj i to su bile godine kada je Republika Hrvatska tražila istinu.

“Nažalost, i danas smo svjedoci 1872 nerazriješene sudbine nestalih u Domovinskom ratu. To je prioritet svih prioriteta, prvorazredno humanitarno pitanje kojim se bavi Ministarstvo hrvatskih branitelja i cijela Vlada”, rekao je ministar hrvatskih branitelja.

Na tom tragu, dodao je, “ove godine smo prvi put donijeli Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu, propisali čitav niz mjera i programa kako bismo intenzivirali pronalazak sudbina naših nestalih. To je jedna od naših najvažnijih aktivnosti, pored skrbi o hrvatskim braniteljima i članovima obitelji onih kojih više nema među nama”, dodao je.

Ministar Medved rekao je kako su ovakvi susreti prigode da ‘zastanemo na trenutak i razmotrimo trenutno stanje u Republici Hrvatskoj i u našem zajedništvu pronađemo načine kako se nositi s izazovima koje za Hrvatsku nosi novo vrijeme’.

Izrazio je i zahvalu obitelji Perešin “što je dala Rudija za Domovinu”, kao i zahvalu svima onima koji su dali svoje živote i svoje zdravlje za slobodu Hrvatske.  “Pozivam sve zajedno da uložimo dodatan napor kao društvo kako bi se prema hrvatskim braniteljima, a poglavito prema obiteljima naših poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja odnosili onako kako oni to zaslužuju”, zaključio je ministar Medved.

 

Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori