E. Lesjak: Pravo i pravda i Hrvatski suverenisti prevarili birače!

Vrijeme:4 min, 12 sec

 

U nedjelju 13. listopada 2019.g. u Poljskoj su održani parlamentarni izbori, na kojima su stranka Pravo i pravda (PiS) i njezin lider Jaroslav Kaczynski bili favoriti za veliku te političkostrateški prijelomnu pobjedu koja bi omogućila ustavnopravnu i druge reforme. Politički cilj bio im je osvajanje dvotrećinske zastupničke parlamentarne većine u Sejmu da bi mogli mijenjati ustav, te zadržavanje dotadašnje apsolutne većine u gornjem domu parlamenta Senatu koji je nadležan i da može izmijeniti ili odgoditi primjenu zakonâ koje je usvojio Sejm, kao i blokirati promjenu ustava. No, te izborne projekcije, želje i očekivanja nisu se ostvarili jer je PiS s osvojenih 43,59 posto glasova i 235 zastupničkih mjesta ostao daleko ispod dvotrećinske većine od 308 zastupnika, a izgubili su i dotadašnju apsolutnu zastupničku većinu u Senatu! Kako i zašto su izborni rezultati takvi kakvi jesu, suprotni političkim planovima, željama i izbornim očekivanjima PiS-a te njezina vođe i ideologa Jaroslava Kaczynskog?

U Poljskoj je nakon sloma komunističke diktature 1989.g. provedena lustracija pa je ona danas stvarno demokratska država što znači da u njoj postoje i pluralizam, sloboda i nezavisni mediji. I upravo zahvaljujući tome birači su pravodobno bili obaviješteni o dvostrukoj ulozi i manipulaciji PiS-a i Jaroslava Kaczynskog u proceduri izbora kandidatkinje Ursule von der Leyen (dalje UvdL) u Europskom parlamentu za predsjednicu Europske komisije (dalje EK). Naime, postizborni koalicijski partner Europske pučke stranke – kršćanskih demokrata (EPP-KD), Progresivni savez socijalista i demokrata (S&D) podijelio se glede političke potpore i glasovanja za UvdL kao kandidatkinju za predsjednicu EK, zbog čega EPP-KD i zajedno s Macronovom Obnovimo Europu (RE) te Zelenima/EFA nisu imali potrebnu većinu svih zastupnika za izbor UvdL. No, suprotno izbornom programu, retorici i danim obećanjima biračima u izbornoj kampanji, Pravo i pravda i Jaroslav Kaczynski pridružili su se EPP-KD, RE, Zelenima /EFA i podijeljenim S&D te svojim glasovima u Europskom parlamentu presudno omogućili da se kandidatkinja Angele Merkel antisuverenistica i globalistica Ursula von der Leyen izabere za predsjednicu Europske komisije! Bila je to izravna, otvorena i drska izdaja političkog povjerenja, potpore i glasova birača; na što su birači kao obaviješteni i politički zreli subjekti s odgovarajućom demokratskom i nacionalnom kulturom i odgovornošću primjereno odgovorili na upravo održanim parlamentarnim izborima te uskratili svoju potporu i glasove PiS-u i Jaroslavu Kaczynskom, te ih tako kaznili za prijevaru u Europskom parlamentu pri izboru UvdL za predsjednicu EK; te sudjelovanje kao koalicijskog partnera i njihovog Kluba europskih konzervativaca i reformista (ECR) u antisuverenističkoj i globalističkoj Europskoj komisiji u kojoj je predsjednica Ursula von der Leyen predstavnika PiS-a Janusza Wojciechowskog kandidiral za povjerenika za poljoprivredu!

No, za razliku od Poljske u Hrvatskoj nakon 1990.g. demokratske promjene komunističke diktature bile su samo parcijalne tako da nije provedena lustracija pa među inim ne postoje i pluralizam, sloboda i nezavisni mediji; te posljedično velika većina birača koji su na izborima za Europski parlament 26. svibnja 2019.g. glasovali za Ružu Tomašić i „Hrvatske suvereniste“ još i danas ne znaju kojoj i kakvoj političkoj grupaciji/klubu zastupnika oni pripadaju, koga politički podupiru i za koga glasuju u Europskom parlamentu! Za ono što su biračima izbornim programom i retorikom u kampanji obećali, ili suprotno od toga?

U izbornom programu za izbore za Europski parlament (dalje EU-parlament) koji su održani u svibnju 2019.g. glavna tema kandidatkinje Ruže Tomašić i političke platforme „Hrvatski suverenisti“ koju su činili HRAST, HKS, HSP AS i UHD bili su suverenizam kao politički koncept i suverena država, nasuprot antisuverenizmu i nadnacionalnoj državi te globalizmu; čime su privukli odgovarajuću političku potporu i glasove birača pa je nositeljica liste Ruža Tomašić izabrana u Europski parlament. U Europskom parlamentu Hrvatska konzervativna stranka (dalje HKS) i zastupnica Ruža Tomašić te posredno i politička platforma „Hrvatski suverenisti“ članovi su Kluba Europskih konzervativaca i reformista (ECR).

Kandidatkinja pak za predsjednicu Europske komisije Ursula von der Leyen politički je kadar kancelarke Angele Merkel koja je uz Emmanuela Macrona kreator i autor antisuverenističkog političkog projekta Europske unije kao federacije i nadnacionalne države. No, unatoč toj svima jasnoj i neprijepornoj političkoj činjenici, Klub europskih konzervativaca i reformista u Europskom parlamentu kojem pripadaju HKS, Ruža Tomašić i „Hrvatski suverenisti“; glasovao je za kandidatkinju UvdL i tako glasovima svojih zastupnika omogućio da Merkeličina antisuverenistica i globalistica Ursula von der Leyen bude izabrana za predsjednicu Europske komisije! Što znači da su birači Ruže Tomašić i „Hrvatskih suverenista“ svoj glas i političku potporu na izborima za Europski parlament dali političkom programu suverenizma i suverene države odnosno Europskoj uniji kao savezu suverenih država, a navedenim glasovanjem Kluba europskih konzervativaca i reformista i izborom UvdL za predsjednicu Europske komisije poduprli su antisuverenistički i globalistički politički program Angele Merkel i Emmanuela Macrona o Europskoj uniji kao federaciji i nadnacionalnoj državi! Uistinu nema ikakve sumnje i prijepora da je to perfidna, drska i cinična izborna obmana i prijevara birača; te da ti isti birači i domoljubna politička javnost moraju to trajno pamtiti kao opomenu i poduku kome više nikada ne smiju dati svoje ljudsko i političko povjerenje, potporu i glas na izborima!

Erih Lesjak/Hrvatsko nebo

Odgovori