Zekanović: Sabor se ne može iznajmljivati

Vrijeme:1 min, 58 sec

 

Vučić će dan nakon obljetnice pada Vukovara biti u Saboru, ali na mojoj klupi uvijek stoji plakat ‘blokada Srbije’

Zastupnik Hrvoje Zekanović (Hrast) u petak je skandaloznom nazvao odluku da se Hrvatski sabor 19. studenoga iznajmi Europskoj pučkoj stranci (EPP), ističući kako se očekuje da će tada u njemu boraviti i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić s kolegama iz Srpske narodne stranke.Hrvoje Zekanovic

“Vučić je također član EPP-a, očekuje se da će dan nakon obljetnice pada Vukovara boraviti u Saboru, možda sjedne upravo na moje mjesto. No, na mojoj klupi uvijek stoji plakat ‘Blokada Srbije’, a stajat će i kasnije i to je poruka koju dajem i premijeru Plenkoviću i Vučiću”, izjavio je Zekanović na konferenciji za novinare u Saboru.

Poručio je kako toga dana (utorak, 19. studenoga) namjerava doći u Sabor, a pozvao je i ostale kolege da učine isto. “Namjeravam sjesti na svoje mjesto, za to mjesto imam izborni legitimitet, nemaju ga Vučić, Merkel ni ostali koji namjeravajući doći”, rekao je zastupnik.

Iznajmljivanjem se ruši dignitet Sabora

Sabor je, poručio je, ishodište hrvatske politike i mora imati najveći dignitet, a iznajmljivanjem sabornice se taj dignitet ruši.

“Sabor se ne može i ne smije iznajmljivati, jer dolazimo u poziciju da ga bilo tko, bilo kada i za bilo koju namjenu iznajmi”, rekao je Zekanović, zapitavši se po kojim će se kriterijima to raditi.

“Svatko tko ima 35 tisuća kuna u džepu može sutra zauzeti sabornicu”, ustvrdio je i dodao da će EPP u Zagrebu imati izborni kongres na kojemu se, kaže, i hrvatski premijer nada da će biti izabran na neku visoku dužnost. Problematizira i činjenicu da je saborsko Predsjedništvo, koje čini predsjednik i pet potpredsjednika, odluku o iznajmljivanju donijelo jednoglasno, suzdržan je bio samo Božo Petrov (Most).

Veljača treba dignuti glas za silovane vukovarske žene

Zekanović je, odgovarajući na novinarski upit, poručio i kako bi aktivistica inicijative “Spasi me” za brigu o zlostavljanim ženama Jelena Veljača trebala dignuti svoj glas za silovane vukovarske žene.

“Naravno da bi trebala, no Veljača i njezina ekipa nikada nisu ni riječ rekli o tome, nisu došle ni na prosvjed u Vukovaru kad se govorilo o ženama žrtvama silovanja, ratnog zločina”, kazao je.

“Oni očito imaju dvostruka mjerila, zapravo se radi o političkoj agendi. Poručujem joj da se kandidira za predsjednicu, to je ono što ona želi”, zaključio je Zekanović.

hkv.hr/ https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori