STRASBOURG: Krišto i Špirić s predsjednikom francuskog Senata o političkoj situaciji u BiH

0

Zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić i zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma PSBiH Borjana Krišto razgovarali su u Strasbourgu, na marginama Europske konferencije predsjednika parlamenata zemalja članica Vijeća Europe, s predsjednikom Senata Republike Francuske Gerardom Larcherom.

Čestitajući predsjednicima Narodne skupštine i Senata Francuske na uspješnom predsjedavanju sesijama Europske konferencije predsjednika parlamenata zemalja članica Vijeća Europe, najviši dužnosnici oba doma PSBiH upoznali su Larchera s političkom situacijom u BiH, apostrofirajući činjenicu da ni godinu dana nakon provedenih izbora nije formirana vlast na državnoj razini, u Federaciji BiH i u nekoliko županija.

Špirić i Krišto upozorili su da je jedna od posljedica zastoja u formiranju vlasti na razini BiH i to da PSBiH nije izabrala članove Izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, što, kako su naglasili, nije poruka nikome izvana, već rezultat unutarnjih političkih slabosti u BiH.

S tim u vezi, izrazili su uvjerenje da će svi ključni faktori shvatiti da budućnost BiH počiva na stalnom unutarnjem dijalogu i konsenzusu oko svih spornih pitanja.

Naglasili su, također, da formiranje vlasti na razini BiH predstavlja ključan faktor za rješavanje svih unutarnjih političkih sporova, ali i za adekvatno predstavljanje BiH u međunarodnim organizacijama i institucijama.

Posebna tema razgovora bilo je pitanje poštivanja odredbi Ustava BiH, odnosno Aneksa IV Daytonskog mirovnog sporazuma, na temelju kojeg je BiH, kako je rečeno, konstituirana kao država tri konstitutivna naroda i ostalih građana.

Upozoreno je da Ustav BiH treba poštivati jer, kako je rečeno, nitko od onih koji kritiziraju “Dayton” nije ponudio bolji sporazum za BiH.

Ukazano je i na potrebu poštivanja odluka Ustavnog suda BiH, koji je izvan snage stavio odredbe Izbornog zakona BiH suprotne ustavnom načelu po kojemu svaki konstitutivni narod ima pravo birati legitimne predstavnike u institucije vlasti u BiH.

U tom pogledu, predsjednik Senata Francuske rekao je da se rješenja za sva sporna pitanja moraju naći unutar BiH, gdje kriza u formiranju vlasti komplicira situaciju kad je riječ o članstvu zemlje u Vijeću Europe, te izaziva zastoj na europskom putu.

Poručio je da BiH uvijek može računati na podršku i pomoć Senata Francuske.

Razgovarano je i o unaprjeđenju dobrih bilateralnih odnosa dvije zemlje, posebno na ekonomskom planu. Upućen je poziv Larcheru da ohrabri francuske investitore da više ulažu u BiH, osobito u oblastima energetike i trgovine.

Tijekom susreta pozdravljena je činjenica da će BiH sljedeće godine biti domaćin 21. zasjedanja Asocijacije europskih senata.

Razgovaralo se i o mogućim temama za dijalog predsjednika europskih senata, te je prihvaćen prijedlog najviših dužnosnika PSBiH da se u Sarajevu razgovara o ulozi senata u nacionalno mješovitim društvima i državama, priopćeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

 

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara