Slovenija stvarno ima problem kad je Zmago glas razuma

Vrijeme:1 min, 42 sec

Ulazak RH u Schengen i slovenska politika

Slovenska povjerenica Violeta Bulc prekršila je sve dobre standarde: izravno se suprotstavila Schengenodluci Europske komisije o tehničkoj spremnosti Hrvatske za ulazak u schengenski prostor.

U nizu prigovora na račun Hrvatske ističu se dva: da konačnu odluku donose vlade, pa i slovenska, pri čemu je apostrofirala – nije jasno zašto – premijera Marjana Šareca. A zatim da Hrvatska ima problem u – dobrosusjedskim odnosima. To je stvarno ozbiljan tehnički problem koji bi trebao zaustaviti ulazak Hrvatske u Schengen.

U izrazito nervoznoj reakciji većeg dijela slovenske političke scene ističe se izjava premijera Šareca koji je rekao da će na “političku odluku Komisije odgovoriti politički”. Iako je odluka tehnička – političku donosi Vijeće EU. A onda se oglasio Zmago Jelinčič Plemeniti, političar koji je svjesno gradio lik radikala na političkoj sceni i tako izdržao sve do sada. No, Zmago u ovom slučaju istupa racionalno: u slovenskom je interesu da se schengenska granica pomakne prema istoku.

A kad je Zmago glas razuma, tada je sasvim jasno da je nešto trulo u deželi slovenskoj.

Strah, panični strah da će u prosincu Sud EU reći da nije nadležan za granični spor. Što je vrlo vjerojatno. Ako se i RH Sloproglasi nadležnim, teško da će naći argumenata da bi Hrvatsku prisilio da prihvati arbitražnu odluku bez pogovora. A čak i da se to dogodi, Hrvatska može biti zadovoljna: za nas neprihvatljiva arbitražna odluka u stvari ide u našu korist.

Kad se ta pravosudna zavrzlama konačno završi, Slovenija ostaje doslovce razoružana kad je riječ o nametanju svojih želja Hrvatskoj. I zato tako nervozne i drske izjave. Potiče ih jeza izazvana sviješću o gubitku utjecaja. Andrej Plenković je stvarno utjecajan i u ovoj, a bit će i u budućoj Komisiji. Šarec nije.

Konačno, u Ljubljani su svjesni da će, u trenutku kad se završi reforma Dublinskog sustava davanja azila i schengenskog prostora, Hrvatska ući u Schengen. Jer će to biti u interesu cijele Unije. Koja neće trpjeti slovensko przničenje i cvilež. Tako su izgubili i po pitanju Ljubljanske banke. Neka se ugledaju na Zmagu.

Željko Trkanjec
Euractiv

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)