Hrvatski tjednik i Bujica “zaratili” zbog aktivizma Jelene Veljače

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Vrijeme:6 min, 50 sec
Slučaj medijski eksploatiranih optužbi za silovanje maloljetnice u Zadru i aktivizam Jelene Veljače doveli su do žestoke polemike između urednika Hrvatskog tjednika Ivice Marijačića i Velimira Bujanca, urednika Bujice.

 

– Bujica je u srijedu navečer odbila emitirati reklamu novoga broja Hrvatskoga tjednika. Voditelj Velimir Bujanec je to obrazložio previse opasnom naslovnom temom i strahom da Vijeće za elektroničke medije ne blokira Z1 televiziju. Mi objavljujemo istrazivački clanak u kojemu dokazujemo da je slučaj grupnoga silovanja izmišljen, a sve sto se dogodilo je maloljetnički seks. Konačno, ni u kaznenoj prijavi protiv petorice mladica NEMA grupnoga silovanja, samo jedan od njih prijavljen je za silovanje, ostali za druga kaznena djela. Taj izmišljeni slučaj poslužio je ljevičarskoj rulji za napade na grad Zadar, hrvatsku državu i Crkvu.

Hrvatski tjednik poručio je prosvjednicama da idu prosvjedovati protiv ratnih srpskih ratnih silovatelja u Vukovaru ako im je do pravde. Po mišljenju urednika Bujanca, ne može reklamirati naslov koji prije pravomoćne presude tvrdi da silovanja nije bilo. Dakle, Jelena Veljača može danima terorizirati nacije da je bilo silovanja grupnoga, prije pravomoćne presude, a da blage veze nema o predmetu, a nitko ne smije reci da grupnoga silovanja nije bilo, ma koliko znao o predmetu.

Poštovani čitatelji, nezadovoljan odbijanjem Bujice da emitira reklamu HT, odlucio sam prekinuti svaku suradnju s Bujicom, objavio je Ivica Marijačić, urednik Hrvatskog tjednika, na društvenim mrežama.

Nedugo zatim, iznova se osvrnuo na ovu temu.

– Hrvatski tjednik ide dalje. Već prvi pogled na jutrošnji kioscima pokazuje da ce ovaj broj možda već i danas biti rasprodan.

Što se suradnje s Bujicom tiče, gotovo je. Ne će reklamirati naslovnicu na kojoj se tvrdi prije pravomoćne presude da silovanja nije bilo, kaže. Ali zato i Z 1 i 99 posto medija danima daje prostor Jeleni Veljači i svima koji prije pravomoćne presude tvrde da silovanja jest bilo. Njih ne obvezuje presumpcija nevinosti, samo mene obvezuje.

Još jednom: Nema prijave za skupno (grupno) silovanje, postoji prijava protiv samo jednoga za individualno silovanje u ožujku ove godine, a silovatelj je onaj s fotografije mladić s kojim se silovana mazi u travnju, dakle mjesec dana nakon silovanja.

Tko hoće biti debil, neka bude. U Hrvatskom tjedniku ne pristajemo na tu manipulaciju, pojašnjava Marijačić.

BUJANEC: SLUČAJ ZADAR, STANKOVIĆ, VELJAČA I NASLOVNICA HRVATSKOG TJEDNIKA…

O svemu se oglasio i urednik “Bujice”, Velimir Bujanec.

– Zbog upita gledatelja Bujice zašto jučer u emisiji nije bilo reklame Hrvatskog tjednika, odlučio sam pojasniti neke stvari. Zajedno s direktoricom programa Z1 televizije, odlučio sam ne emitirati novu naslovnicu HT-a, zato jer se na njoj, prije završetka istrage, tvrdi da je slučaj silovanja u Zadru “izmišljen”. Već i sama sumnja da je netko silovao ženu, a posebno maloljetnu djevojčicu, gadi mi se. Ona je zlostavljana, bez obzira na kvalifikaciju nedjela osumnjičenih i odvratno je, na bilo koji način, profitirati na ovakvim slučajevima. Pri tome nije uopće važno jeste li Veljača, ‘baba’ ili netko posve suprotnog svjetonazora.

Ni moja malenkost, baš kao ni televizije koje prenose Bujicu, u tome nećemo i ne možemo sudjelovati. Žrtva silovanja, bez obzira na nacionalnost, vjersku ili neku drugu pripadnost, prije svega je – žrtva. A oni koji siluju, ili na bilo koji drugi način zlostavljaju žene, a posebno maloljetne djevojčice, moraju najstrože odgovarati i tu ih ne spašava nikakva stranačka, klanovska, ideološka ni bilo koja druga pripadnost. Žao mi je djevojčice iz Zadra, baš kao i svakom normalnom čovjeku. Unatoč tome kako će na kraju završiti postupak i što će sve istraga pokazati, smatram da je njezin život već sada potpuno uništen. A za to su ponajprije krivi zlostavljači, nakon toga institucije koje nisu reagirale na vrijeme, a na kraju i mediji koji sada lešinare, bez obzira na njihov ideološki predznak.

Mogao bih svašta ovdje napisati; mogao bih zamjeriti Jeleni Veljači zašto nije radila demonstracije ispred DORH-a, kada je zbog obiteljskog nasilja Tončika Anastasia Bago (ex Lalovac) optužila bivšeg Milanovićevog ministra financija Borisa Lalovca. Je li i on bio “bijeli heteroseksualni muškarac na poziciji moći”?! Je li Veljača vidjela fotografije s modricama na njezinim nogama, a koliko sam gledao, neke modrice spominjala je u ‘Nu2’… Kako to da je Sanja Sarnavka bila, po vlastitim riječima “u mirovini” kada su B.a.B.e. zalupile slušalicu supruzi bivšeg ministra koja je sama i odbačena od svih, zatražila pomoć?! A sada je, odjednom prekinula mirovinu, kada treba demonstrirati protiv neke druge političke opcije… Gdje je bila Veljača kada su “ugledni” SDP-ovci Tončiku Anastasiu Bago (ex Lalovac) proglašavali “ludom” i tvrdili da “izmišlja”? U čemu je razlika između nje i Salme Hayek?

Ovo navodim kako bih još jednom ukazao na sve licemjerje #spasime pokreta, ali i cijele ispolitizirane i dobro plaćene NGO scene – njima je izgleda važno tko je u kojoj stranci – i ako si lijevo, onda te ne treba “zgaziti”, a ako si desno i zlostavljaš – onda treba. E, pa ja mislim da zlostavljače, silovatelje i sve seksualne nasilnike treba osuditi bez obzira na stranačku pripadnost!

Iako su mi mnogi sugerirali da ne komentiram Stankovića, ipak ću to učiniti. Za razliku od njega, smatram da je Salma Hayek i te kako bila žrtva. I da, Weinstein ju je mogao zlostavljati cijeli niz godina i ona je sigurno imala razlog zašto ga se bojala i zašto je to držala u sebi. To je odvratno. A Stanković se s Veljačom zakačio samo zbog svog ega. Naknadno sam pogledao ‘Nedjeljom u 2’ i primjetio da je tijekom većeg dijela emisije zapravo podilazio glumici Veljači. I uvodni prilog Maje Sever bila je glorifikacija njezine najnovije sapunice – u koju je uvučen čak i državni vrh. Stanković je Veljači isprva podilazio, a u konflikt je krenuo zato jer nije mogao podnijeti da ne ispadne “faca” i “pametniji” od jedne glumice. I po tome je ispao seksist i zapravo, jadan. Veljači se može spočitnuti svašta, može je se prokazivati da glumi sve ovo, ali ono što je govorila o zlostavljanju Salme Hayek u potpunosti je točno. Jadni su muškarci koji žene moraju fizički prisiljavati da budu s njima. I to je apsolutno zlostavljanje.

I na kraju – ima li cenzure u Bujici? Do sada sam reklamirao sve brojeve Hrvatskog tjednika i naša je suradnja dugogodišnja. I HT je reklamirao Bujicu. Nikada to nisam radio, kao ni gospodin Marijačić, radi financijskog interesa, već kompenzacijski, isključivo zbog spoznaje da ima malo desnih, nacionalnih i domoljubnih tjednika i da je dobro da imaju što više čitatelja. Naša je suradnja bila profesionalna i korektna, a odluku o prekidu donio je gospodin Ivica Marijačić, a ne moja malenkost. Nikada nisam cenzurirao mnoge teme zbog kojih sam imao brojne prigovore i probleme. Ali, reklamirati naslov u kojem se eksplicitno tvrdi da je silovanje kraj Zadra “izmišljeno” – ne mogu i ne želim. To neka prvo kaže sud, pa onda neka pišu novine. Ja ću i tada ostati po strani, jer mi je to gnjusno. Ako i pišu (na što imaju pravo) – zašto da im ja to reklamiram?! To je degutantno i protivno mojim ljudskim uvjerenjima. I uvjerenjima mnogih mojih prijatelja, koji imaju djevojčice sličnih godina… I onih koji imaju sinove sličnih godina… Gospodin Marijačić mogao je objaviti naslovnicu s upitnikom, mogao je iznijeti rezultate svog istraživačkog rada na način da postavi pitanje: je li u zadarskom slučaju baš sve onako kako su do sada naveli mainstream mediji? Međutim, on se svrstao na jednu stranu, samo zato jer su drugu stranu medalje ove priče eksploatirali mediji drukčijeg ideološkog predznaka. Smatram da su i jedni i drugi samo pridonijeli da djevojčici, koja je ovdje najveća žrtva – bude još gore. Mnogi ne znaju što se točno u Zadru dogodilo, ali već sada svi znamo da se u tom slučaju dogodilo nešto strašno. I to, toliko strašno, da će obilježiti život ne samo te mlade cure, nego i svih ostalih aktera.

Nisam nikakav anđeo, niti pokušavam glumiti moralnu vertikalu poput nekih drugih, ali granice postoje i svakog silovatelja kojemu se dokaže takav zločin – kaznio bih na način koji ovdje neću opisati. A posebno, ako je žrtva djevojčica. Toliko o “cenzuri” u Bujici, stoji u objavi Velimira Bujanca.

U međuvremenu, ova tema je iskorištena za javne rasprave  u kojima su sudjelovale  aktivistice Jelena Veljača i Marina Škrabalo te odvjetnik Ljubo Pavasović Visković, piše Jutarnji list.

 

M.M./Hr Svijet.net/http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.