Svih 39 poginulih migranata državljani su Kine

Vrijeme:1 min, 57 sec

Svih 39 migranata čija su tijela pronađena u kamionu u Engleskoj su državljani Kine, pišu mediji u četvrtak. Televizije BBC, ITV i Sky News prenose kako su sve žrtve kineskog državljanstva, pozivajući se na neidentificirane izvore. Britanska policija ranije je objavila da i dalje utvrđuje identitete navodnih migranata koji su otkriveni dan ranije u hladnjači kamiona u industrijskog zoni istočno od Londona.

Policija okruga Essex ispitala je 25-godišnjeg stanovnika Sjeverne Irske Mauricea Moa Robinsona koji je vozio kamion. Osumnjičen je za ubojstvo 39 ljudi. Sjevernoirska policija kasno u srijedu je napravila pretres u dvije nekretnine u selu Laurelvale, gdje je vozač živio s obitelji, prenosi Belfast Telegraph.

Strahuje se da su se migranti, 38 odraslih i jedan tinejdžer, polako nasmrt smrznuli u strašnim uvjetima nakon što su pokušali doći do Velike Britanije teretnim brodom iz Belgije, piše Daily Mail. Naime, vjeruje se da je prikolica bila hlađena, što je jako pogoršalo uvjete migrantima koji su se u njoj nalazili. Belgijski tužitelji potvrdili su da je kamion u utorak isplovio iz luke Zeebrugge.

– Ako je hlađenje uključeno, unutra je bilo tamno i nevjerojatno hladno – rekao je Richard Burnett, čelnik organizacije prijevoznika Road Haulage Association.

– Jedino mjesto gdje mogu obaviti nuždu je u kontejneru. Možete zamisliti koliko bi teško bilo ako su unutra bili danima – dodao je.

Ranije je objavljeno da je prikolica putovala iz Bugarske, preko Srbije, Hrvatske, Slovenije prema Belgiji, odakle je iz luke Zeebrugge ušla u Essex, gdje su tijela i otkrivena.

Prema informacijama ITV Newsa radi se o osobama kineske nacionalnosti. Informaciju je objavio i BBC.

Robinson je prikolicu pokupio s broda u Purfleetu na jugoistoku zemlje i odvezao kamion do Graysa, gdje je stigao u utorak oko 1.10 sati.

Detektivi sad istražuju irski krijumčarski lanac povezan s bugarskim gradom Varnom, gdje je kamion registriran. Međutim, izvori tvrde da Robinson vjerojatno nije bio svjestan planova o krijumčarenju ljudi preko granice.

Glasnogovornik ureda belgijskog tužitelja Eric Van Duyse rekao je da je istraga u tijeku.

– Trenutačno ne znamo koliko je dugo kamion bio u Belgiji, moglo je to biti satima ili danima, jednostavno ne znamo – rekao je Van Duyse, prenosi BBC.

Policija kaže da je kamion došao iz Sjeverne Irske, odakle je vozač Robinson.

Glasnogovornik bugarskog ministarstva vanjskih poslova rekao je da je kamion registriran pod imenom tvrtke u vlasništvu irskog državljanin.

 

Hina/HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)