SPORAZUM AMERIKANCI OBAVIJESTILI TURSKU: Kurdi su se povukli, nema potrebe za drugom operacijom

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Vrijeme:57 sec

Sjedinjene Države izvijestile su Tursku da je povlačenje kurdskih boraca iz “sigurnosne zone” koju je Ankara zahtijevala u sjevernoj Siriji, dovršeno, objavilo je u srijedu rano ujutro tursko ministarstvo obrane.

U priopćenju se navodi da u ovom trenutku nema potrebe za pokretanjem druge operacije izvan trenutnog područja operacija.

Turska i Rusija dogovorile su se u utorak da će potisnuti kurdske borce iz zone 30 kilometara od turske granice, a zatim će zajedno nadzirati uski pojas “sigurne zone” koju Ankara želi uspostaviti na sjeveru Sirije.

Temeljem sporazuma koji je ranije dogovorio američki potpredsjednik Mike Pence, Turska se suglasila s petodnevnim primirjem na sjeveru Sirije koji istječe u utorak.

Kremlj je u srijedu ocijenio da je SAD izdao i napustio sirijske Kurde i savjetovao Kurde da se povuku sa sirijske granice ili će ih dokrajčiti turska vojska.

“SAD je bio najbliži kurdski saveznik godinama”, kazao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. No na kraju su ih napustili i zapravo izdali, dodao je.

“Sada bi (Amerikanci) radije da ostave Kurde na granici (s Turskom) i gotovo ih prisile da se bore s Turcima”, prenosi Hina.

 

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.