KURTI PORUČIO SRBIJI: Pomirite se, Kosovo je neovisna država

Vrijeme:1 min, 15 sec

Predsjednik Pokreta Samoopredjeljenje Aljbin Kurti, koji je kandidat za premijera Kosova izjavio je da je za potpunu stabilizaciju regije neophodno da se Srbija “pomiri sa realnošću da je Kosovo neovisna država”, prenio je RTK2.

“Normalizacija odnosa između Kosova i Srbije prolazi kroz normalizaciju Srbije kao takve. Na Kosovu je napravljen pokušaj genocida, na proljeće 1999. godine s Kosova je deportirano 860.000 Albanaca i više od milijun iz njihovih kuća, imamo 20.000 djevojaka i žena koje su silovane, i sve one su žive”, rekao je Kurti.

U intervjuu za Alsat on je ukazao da ne bi trebala postojati zamjena za članstvo regije u Europskoj uniji.

Kurti je naveo da zemlje u regiji moraju surađivati s jedinim ciljem punopravnog članstva u EU.

“Regionalne inicijative su svakako potrebne, ali apsolutno ne mogu zamijeniti europsku integraciju. Ne možemo reći da se ne integriramo u EU i radimo nešto jedni s drugima ovdje”, rekao je Kurti.

On smatra da je odgovorno da se ide na izvanredne izbore u Sjevernoj Makedoniji, ali da sada s pozicije budućeg premijera Kosova ne zna hoće li otvoreno podržati bilo koji albanski politički subjekat tijekom kampanje.

“Ne mogu danas reći da ćemo podržati ovu ili onu stranku”, rekao je Kurti i dodao da očekuje da će posjetiti Makedoniju i da ima bliskije odnose s Albanijom.

Kurti je rekao da su se s Demokratskim savezom Kosova složili da će nova vlada imati 12 ministarstava i da očekuje da službeno preuzme mjesto premijera u studenom.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori